Daugiau apie pogimdyminį laikotarpį, žindymą ir naujagimio sveikatą – specialistės „Instagram“ paskyroje „Ketvirtas trimestras“.

Svarbiausia – atminkite, kad atvirumas su partneriu yra viena iš esminių „pagalbų“. Pirmoje vietoje turi būti ne naujos pozos, laikas, pagalbinės priemonės, o atviri dviejų žmonių pokalbiai ir išeičių, o kartais ir pagalbos ieškojimas. Kartu!

Ech tie hormonai...

Po gimdymo hormonas prolaktinas „užima pirmas vietas“ – dėl jo vyksta laktacija. Visgi jis slopina hormono estrogeno gamybą – būtent todėl jo itin greitai ir stipriai sumažėja. Tai turi labai didelę įtaką lytiniam potraukiui.

Retėjant žindymams hormonai pamažėle „grįžta į vietas“, o su jais – ir lytinis potraukis. Tuo metu labai svaru kalbėtis su partneriu, kad jis suprastų, jog tai nėra dalykas, kurį galite kontroliuoti.

Sausumas ir skausmas

Sausumą ir jautrumą lemia estrogeno stoka. Dėl to sumažėja į lytinius organus pritekančio kraujo kiekis, natūrali lubrikacija. Kartais skausmingi būna epiziotomijos ir kiti randai.

Lubrikantas – geras sekso draugas po gimdymo (ir ne tik). Jį reikėtų rinktis vandens pagrindo, bekvapį. Taip pat galima išbandyti priemones, drėkinančias makšties gleivinę. Jei jaučiamas rando skausmas, galima pabandyti rando masažą, taip pat atsisakyti pozų, kurios kelia diskomfortą.

Skausmą gali kelti ir dubens dugno įtampa ar kitos problemos, todėl visada verta apsilankyti pas specialistus.

Žindymas ir seksas

Kartais žindymas būna kupinas iššūkių ir krūtys tampa skausminga, neliečiama zona. Būna ir taip, kad kartais moteris tiesiog nebenori, kad krūtys būtų liečiamos, net jeigu seniau tą ir mėgo – tiesiog šiuo metu jos asocijuojasi su mažylio maitinimu, o ne su erogenine zona.

Svarbu paminėti ir tai, kad neretai lytinių santykių metu pradeda bėgti pienas ir kartais tai gali trikdyti moterį (tai visiškai normalu!). Jei krūtys pilnos ir nenorite, kad mylintis pradėt tekėti pienas – prieš tai pažindykite mažylį ar dėvėkite liemenėlę su sugeriančiais įklotais.

Taip pat esant nepatogumui galima vengti pozų, kai moteris būna viršuje pasilenkusi (veikia gravitacija). Jei nenorite, kad krūtys būtų liečiamos – būtinai tai pasakykite partneriui.

Psichologiniai iššūkiai

Pogimdyminis laikotarpis kelia tikrai daug iššūkių. Nuovargis, pasikeitęs kūnas, motinystės nerimas ir pokyčiai santykiuose gali paveikti lytinį potraukį. Ir ne tik moteriai, abiems tėvams – emocinius iššūkius ir krizes po gimdymo patiria ir vyrai.

Vienas geriausių „vaistų“ – visiškai atviras bendravimas poroje.

Kūnas ir emocijos

Nors moters kūnas, sukūręs gyvybę, yra NUOSTABUS, tačiau ne visada moteris tai savyje mato. Kartais fiziniai pokyčiai sukelia neigiamas emocijas, savikritiką ir tai neleidžia atsipalaiduoti.

Kartais naujos mamos patiria nelengvas pogimdymines emocines būkles, tokias kaip pogimdyminis nerimas, pogimdyminis potrauminio streso sutrikimas (traumuojantis gimdymas) ar pogimdyminė depresija.

Nuovargis ir intymumo stoka

Tapus tėvais, ypač iš pradžių, lovoje dažniau galvojama apie ramų miegą, o ne seksą. Šalia nuolat yra kūdikis, kuris bet kada, net ir intymumo akimirkomis, gali pabusti norėdamas valgyti. O jei dar pilvelio ar kitokios bėdos?.. Visa kasdienybė šiuo metu sukasi apie mažą gyvybę, o ne du žmones, kurie ją sukūrė. Ir tai normali naujo – tėvystės vaidmens dalis.

Lytiniai santykiai – tik dalis intymumo, kurį gali susikurti nauji tėvai. Apsikabinimai, mažos detalės, kad ir probėgšmais skirtos akimirkos vienas kitam – visa tai padeda kurti visumą. Laikui einant jo vienas kitam atrasite vis daugiau ir daugiau, o ir išradingumo, kaip tą brangų laiką išnaudoti, tik padaugės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)