Idėjomis ir patarimais, kaip smagiausia tai padaryti dalijasi „Family Lab Academy“ kineziterapeutė, programos kūdikiams „Sensorinė judesio terapija“ autorė Brigita Šimaitytė.

Pirmieji metai – pamatinis mokymosi laikotarpis

Kai skubame ir turime padaryti daugybę darbų – nepamirškime mažiausių šeimos narių. Jūsų šypsena, balsas, prisilietimas leis kūdikiui jaustis ramiam ir saugiam, kad ir kas vyktų aplink.

Nors kūdikiai gimsta pasiruošę judėti ir žaisti, tačiau jums nebūtina užpildyti savo namų brangiomis kūdikių priemonėmis, kurios padėtų jam mokytis ir augti. Be to, per didelis pagalbinių priemonių (šokliukai, gultukai ir pan.) naudojimas gali net apriboti vystymąsi pirmųjų gyvenimo metų laikotarpiu. Svarbiausia – nepersistengti ir kūdikiui sukurti kuo natūralesnę aplinką, kurioje jis galėtų augti ir tyrinėti, nes pirmieji metai yra pamatinis mokymosi laikotarpis.

Svarbu neskubinti kūdikio per vystymosi procesą. Smegenims reikia daug laiko, patirties ir praktikos, kad būtų galima „užmegzti“ ir įtvirtinti kiekvieną naują įgūdį.

Sukurkite kūdikiui aplinką, skirtą tyrinėti ir pažinti

Kad ir kur bebūtumėte, kurkite šalia savęs mažylį tyrinėti skatinančią aplinką. Nuoseklus ugdymas pirmaisiais kūdikio metais kiekviename raidos tarpsnyje padeda lavinti socialinius – emocinius, kalbinius, kognityvinius ir motorinius gebėjimus.

Emociniu ryšiu praturtintos ankstyvosios patirtys su jį supančiais žmonėmis padeda vaikui išlikti ramiam, tyrinėti, pažinti save ir aplinką. Tai tampa pagrindu tolimesniems mokymosi procesams ateityje.

Žinoma, pirmaisiais mėnesiais jis daugiausia laiko praleidžia miegodamas ir valgydamas. Tačiau, nors ir atrodo, kad jis nieko neveikia, iš tikrųjų jis nuolat mokosi. Net ir šiame ankstyvame amžiuje jis bando imituoti veido išraiškas, jas kopijuoti.

Svarbiausia mažyliui – jūsų pagalba mokantis. Pavyzdžiui, jam gali prireikti, kad parodytumėte, ką reikia daryti, bet kartu ir nereikia atlikti visko už patį vaiką. Leiskite jam klysti ir pačiam sužinoti, kaip veikia pasaulis, tai – didelė mokymosi dalis. Pagyrimai ir padrąsinimai, kai jūsų vaikas stengiasi, paskatins jį domėtis vis labiau.

5 mažylius ugdančios veiklos, kurioms laiko atrasite net ir chaotiškoje savo dienotvarkėje

Kai nuolat skubate stengdamiesi suspėti gyventi didesnių vaikų ritmu, tačiau norėtumėte skirti daugiau laiko ir patiems mažiausiems, pasitelkite keletą paprastų veiklų, skatinančių kūdikio vystymąsi. Visa tai galite pritaikyti ne tik namuose, bet ir automobilyje ar prekybos centre apsipirkinėdami:

  • Kūdikio regos raidai stimuliuoti rekomenduojama aplink jo lovytę, ant lavinamojo kilimėlio ar automobilyje pritvirtinti juodas/baltas ar juodas/baltas/raudonas (priklausomai nuo amžiaus tarpsnio) korteles. Taip ne tik lavinsite mažylio regą, bet ir skatinsite sutelkti dėmesį.
  • Veidrodžiai. Naudokite veidrodį, kad kūdikis galėtų sutelkti dėmesį. Iš pradžių naujagimis dar neatpažins savęs, tačiau stebės judesį veidrodyje. Namuose ar prekybos centre nešiodami kūdikį stabtelėkite ties veidrodžiais, supažindinkite jį su jo kūno dalimis (,,štai tavo akys, nosytė“ ir pan.). Tai skatina kūdikį atpažinti save ir padeda jo emociniam vystymuisi. Mažą veidrodėlį taip pat galite vežiotis ir automobilyje, pritvirtinę prie automobilio sėdynės ar autokėdutės.
  • Lankstinukai. Prekybos centrų lankstinukų vartymas ir žiūrėjimas padeda susieti žodžius su daiktais, tai lavina vaizdinius ir žodinius įgūdžius. Vartykite lankstinukų puslapius, būtinai įvardinkite pavaizduotus vaisius, daržoves ir kitus maisto produktus. Nors kūdikis nieko neatsakys, būkite tikri, kad jis mokosi. Vėliau, kūdikiui paaugus, galite iškirpti mėgstamiausius paveikslėlius ir suklijuoti ant lapo, kad kūdikis galėtų žiūrėti ir vis daugiau atpažinti.
  • Garsai. Kai mažylis gali pamatyti, kas skleidžia garsą, tai padeda jam suprasti ir kitokius ryšius. Šiai veiklai jums reikės įvairių daiktų, kurie garsus skleidžia glamžomi, pavyzdžiui, aliuminio folija, laikraščiai, žurnalai, žaislai, kurie traška arba sukelia kažkokį triukšmą. Surinkę daugybę tokių daiktų, atsisėskite arba atsigulkite šalia kūdikio ir leiskite jam girdėti įvairiausius garsus. Pabandykite keisti tvarką, kad jam nebūtų nuobodu. Tada įduokite popierių ar žaislą į rankas ir padėkite jam pačiam išgauti garsus. Stebėkite jo emocijas ir veido išraiškas, kai mažylis pradeda suprasti, kad jis iš tikrųjų sukelia garsus! Taip ugdysite klausos įgūdžius, priežasties ir pasekmės suvokimą. Garsą skleidžiančius daiktus vežiokitės ir savo automobilyje, kad esant reikalui galėtumėte juos pasitelkti į pagalbą.
  • Sensoriniai buteliukai. Į tuščią buteliuką pridėkite namuose randamų daiktų: sagų, kruopų, skambaliukų, blizgučių, pripilkite vandens ir mėgaukitės reginiu bei garsais! Vartykite, purtykite buteliuką, kad išgautumėte skirtingą garsą. Mažus buteliukus bus patogu nešiotis savo rankinėje ar vežiotis automobilyje, kad galėtumėte bet kada sudominti mažylį.

Kūdikiai gimsta pasirengę mokytis, o jų smegenys vystosi, jas įtraukiant į veiklą. Ankstyvasis mokymasis yra natūralus, lengvas ir įdomus. Taigi jūsų vaikui reikia skatinančios aplinkos, kurioje būtų įvairių žaidimo ir mokymosi būdų. Jam taip pat reikia suteikti galimybę praktikuoti tai, ką išmoko. Tik įsidėmėkite – tėvai yra pirmieji, svarbiausi ir geriausi vaiko mokytojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)