Ar verta ruoštis darželiui iš anksto?

Vienareikšmiškai taip. Tai yra didelis ir svarbus pokytis kiekvienam šeimos nariui, o įvairiems pokyčiams, kaip žinia, reikia rengtis iš anksto ir palengva, neperspaudžiant, siekiant, kad tai sukeltų kuo mažiau nerimo ir streso. Dažnai būna, kad pirmasis vaiko palikimas su antrąja puse namuose ar seneliais yra jau didelis emocinis iššūkis, bet šiuos žmones juk gerai pažįstate, o ką jau kalbėti apie svetimus – darželio mokytojus, kurių dar nepažįstate. Tad labai svarbu šiam žingsniui pradėti ruoštis iš anksčiau, juk neveltui yra patarlė.

„Gera pradžia, pusė darbo“, – teigia D. Naujokaitė.

Kaip tinkamai pasiruošti darželiui? Kas yra svarbiausia?

Kaip teigia L. Benevičius, patirtinio ugdymo fasilitatorius bei treneris, yra kelios sritys, kurias reikia apgalvoti ir tiesiog padaryti prieš keliaujant į darželį tam tikrus veiksmus, kad visų pirma būtų ramu tėvams.

Pozityvaus požiūrio akiniai

Ruošiantis darželiui labai svarbus yra tėvų emocinis nusiteikimas. Dabar esate įpratę dvidešimt keturias valandas per parą septynias dienas per savaitę leisti kartu: girdite, kada vaikas naktį pabunda, suprantate, kada jam skauda, kažko nori, suprantate vaiko kalbą, esate susikūrę savo dienotvarkę ir gyvenate savo susikurtame pasaulyje. Atrodo tik patys galite geriausiai suprasti ir patenkinti savo vaiko poreikius. Šioje vietoje dažnai ir kyla vidinis nerimas, ar mokytoja, kuri grupėje turės dar 24 vaikus sugebės skirti individualaus dėmesio vaikui, ar supras, ko jis nori, kai jam liūdna ar skauda, ar galės duoti ir padėti, kai jam to reikės, ar duos tiek meilės, šilumos ir dėmesio, kiek vaikas gauna namuose. Sąrašas tokių klausimų galėtų būti begalinis, tačiau reikia prisiminti, kad mokytoja yra savo srities profesionalas ir tikrai stengiasi padaryti viską, kad kiekvienas vaikas grupėje jaustųsi saugus, mylimas ir juo tinkamai rūpinsis. Jei vis tik kartais pasiimant iš darželio vaikas bus su nešvariais rūbais ar batais ant skirtingų kojų, tai nereiškia, kad mokytoja nemato ir nesirūpina, tai yra mokymosi procesas, tad nusišypsokite ir drąsiai klauskite mokytojų, ar čia pats vaikas šiandien apsiavė batus? Ką šiandien veikėte? Labai svarbu yra pasitikėti mokytoja ir užmegzti šiltus, tarpusavio supratingumu grįstus santykius.

Kelionės į darželį imitavimas

Turint laiko susitarkite su vaiko grupės mokytojomis ir darželio administracija, kad iki pradedant lankyti leistų apsilankyti kelis kartus darželyje. Tai visai neturi būti ilgi apsilankymai, galite ateiti ir kartu pabūti: kartais per vaikų žaidimo laiką lauke, per ryto ratelį ar dienos veiklas. Taip po truputį kartu tyrinėkite ir susipažinkite su grupės aplinka: kur vaikas nusirengs savo rūbelius, žais, valgys, miegos, eis į tualetą, plausis rankas ir panašiai. Susipažinkite su darželio kiemu ir jame esančiomis erdvėmis, aptarkite, ką, kur galės vaikas veikti, kas kieme yra. Tai puikus būdas ne vien tik susipažinti su darželio aplinka, bet tuo pačiu ir su vaikais, grupės mokytojomis. Tuomet vaikas, kai pradės lankyti darželį, jau žinos mokytojas ir jausis saugiau, o tuo pačiu ir jums bus ramiau. Taip pat tai puiki proga mokytojoms daugiau papasakoti apie savo vaiką: ką jis mėgsta, kaip jis nusiramina, ką pats atlieka savarankiškai, kur jam reikia pagalbos, kokie jo žodžiai ką reiškia.

Kuprinės pasiruošimas

Prieš pradedant lankyti darželį kartu su vaiku aptarkite, kokių daiktų jums reikės ir juos įsigykite, jei reikia. Rekomenduojama nusipirkti darželiui skirtą kuprinę ir į ją kiekvieną dieną kraukite svarbiausius daiktus, kurių vaikui prireiks. Tai gali būti gertuvė, užkandžių dėžutė, mylimas žaisliukas, rūbeliai persirengimui, sauskelnės. Šį ritualą kartokite kiekvieną dieną, kad vaikui susiformuotų įprotis. Labai svarbu kiekvieną kartą kraunantis kuprinę garsiai aptarti, ką įsidedate ir kodėl.

Susikurk atsisveikinimo ritualą

Labai svarbu yra susikurti atsisveikinimo ritualą, kuris padės vaikui suprasti, kad mama bei tėtis išeina. Tai gali būti pamojavimas ir žodelis „ate“, apsikabinimas, pasibučiavimas. Pasižiūrėkite, kas jums ir jūsų vaikui priimtiniausia. Gali būti net ir kumščių – „žaibo” davimas. Svarbiausia, kad vaikas žinotų, jog po šio ritualo jūs išeinate iš vaiko aplinkos. Iš pradžių tai pradėkite praktikuoti namuose, pavyzdžiui tėčiui ar mamai išeinant iš namų, o vaikui liekant saugioje ir jam pažįstamoje aplinkoje - namuose. Labai svarbu, jei kažką svarbaus palikote arba girdite vaiką verkiant - nesugrįžti, nes tuomet vaikas žinos, kad jam atliekant vieną ar kitą veiksmą mama arba tėtis sugrįžta ir pradės tuo manipuliuoti.

Namuose pradedame gyventi darželį

Labai svarbu kuo anksčiau pradėti pratintis prie darželio dienotvarkės. Kai jau žinote, kokį darželį lankysite, paprašykite mokytojos pasidalinti grupės dienotvarke. Žinodami, kokiu ritmu vaikai bus darželyje po truputį pradėkite jo laikytis ir namuose. Iš pradžių atkreipkite dėmesį, kokiu laiku vaikai valgo pusryčius, pietus, vakarienę. Suplanuokite, pusryčius valgysite namuose ar darželyje. Pirmomis dienomis ar pirmą savaitę pratinkitės prie valgymo laiko, vėliau stenkitės eiti į lauką ir būti tiek laiko, kiek vaikai bus darželyje. Galiausiai pereikite prie pietų miegelio laiko, ilginkite arba trumpinkite, kaip yra darželyje. Labai svarbu neperspausti vaiko, o palengva pratintis prie darželio ritmo ir stebėti, kaip vaikui sekasi adaptuotis. Nepamirškite suplanuoti rytinio kėlimosi laiko, žinant, kiek laiko užtruksite kelyje iki darželio.

Kiti „tips and trics“

Kai padaromi minėtieji namų darbai, visa kita lieka tik smagūs žaidimai, kuriuos atliekate kiekvieną dieną ir tai tampa ne tik pasiruošimo darželiui, bet ir kasdienio ruošimosi į darželio kasdienybė.

1. Svarbu su vaiku daug kalbėti apie darželį, nesvarbu, jūs skaitote knygutes, einate į vaikų žaidimo aikšteles ar tiesiog žaidžiate su vaikais žaidimo aikštelėse. Vienas patarimų - nuvažiuokite prie darželio, pasivaikščiokite aplink jį, jei yra yra galimybės prisijunkite prie kitų vaikų lauke bei susipažinkite su savo auklėtoja vaikams žaidžiant lauke.

2. Mažiems vaikams yra sunku suvokti laiką, tai labai padeda vizualinės dienotvarkės susikūrimas. Galite su vaikučiu nusibraižyti ar nusipiešti darželio dienotvarkės eigą (vienas piešinėlis – vienas veiksmas, pavyzdžiui, pusryčių valgymas, Ryto ratas, mankštelė, laukas, pietų miegelis ir pan.) ir tuomet prisiklijuoti paveikslėlius iš eilės matomoje vietoje ant sienos. Kartu susikurkite lengvai priklijuojamą rodyklę ir ja žaiskite: kiekvieną kartą perklijuokite ją prie kito paveikslėlio, kai atliekate veiksmą ir taip simuliuokite darželį. Patarimas: stenkitės darželio dienotvarkės laikytis savaitgaliais, kai sergate ar atostogaujate, nes tai padės lengviau sugrįžti į ritmą.

3. Suplanuokite darželio lankymo pradžią. Geriausia pradėti lankyti darželį, kai esate po atostogų ir neplanuojate greitu metu padaryti ilgesnės pertraukos nei savaitgalis kur nors išvykstant. Tuomet vaikai lengviau ir greičiau pripranta prie darželio aplinkos. Jei vis turite pertrauką nuo lankymo, su vaiku kartu žiūrėkite darželio nuotraukas, aptarkite, kas ten yra, kokie yra vardai, ką vaikai veikia, kad darželis neatitoltų. Jei planuojate sugrįžti į darbą, geriausia pradėti lankyti darželį mėnuo iki sugrįžimo, kad tiek vaikas, tiek jūs priprastumėte prie darželio ir jaustumėtės saugiai.

4. Jei turite vaiko mylimukų (pamėgtą žaislą, pledą ar pan.), būtinai juos pasiimkite kartu į darželį. Tai suteiks vaikui saugumo jausmą ir jis turės daiktą, kuris asocijuojasi su vaiko saugia aplinka.

5. Skatinkite tyrinėti ne tik namų aplinką, pakeliaukite su vaiku po skirtingas lauko, vidaus vietas, kur yra bendraamžių (pvz., žaidimo aikšteles ir pan.) ir stebėkite savo vaiką, kaip drąsiai tyrinėja, eina į kontaktą, drąsininimu skatinkite tyrinėti ir pažinti naują aplinką.

Tačiau vienas svarbiausių patarimų yra atsipalaiduoti, eliminuoti turimas baimes ir jas pakeisti žiniomis ir su ramia širdimi priimti šį pasikeitimą. Nepamirškite, kad šiame kelyje esate ne vieni, o šalia turite „sąjungininkes” mokytojas, kurios visuomet yra pasiruošusios padėti ir patarti, kad jūsų ir jūsų vaiko pradžia darželyje būtų kuo lengvesnė. Svarbu tik kalbėtis ir nebijoti klausti patarimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)