Užjaučia gimdančias pirmąkart

Neseniai gimdžiusi Edita Strelčiūnaitė pasakojo, kad ji buvo viena tų, kuriai teko gimdyti su kauke. „Man tai atrodo juokingai, juk prieš gimdymą atlieka Covid-19 testą, patvirtinta, kad neigiamas. Į kiemą eiti neleidžia. Tai kokio velnio dar tos kaukės? Juk ir taip sunku gimdyti, ir be kaukės sunku, oro trūksta. Tiesiog esu tos nuomonės, kad gimdymo metu nereikia jokių kaukiu“, – sakė moteris.

Ji pati gimdė Alytaus S. Kudirkos ligoninėje. Palatoje galima buvo būti be kaukės, bet į koridorių reikėjo eiti su kauke. „Prieš gimdymą gulėjau kitame skyriuje, ten leisdavo iki kavos aparato apačioje nueiti. Bet gimdyti teko su kauke. Net neužsiminė, kad jei sunku kvėpuoti galima nusiimti. Aš greitai pagimdžiau, gal dėl to. Gimdykloje iki gimdymo pabuvau 3 valandas ir po gimdymo – 2 valandas, kaukę patraukiau tik, kai norėjau atsigerti vandens. Žinoma, kad tai kėlė diskomfortą. Ypač užjaučiu tas, kurios gimdo pirmą kartą“, – pasakojo Edita.

Moteris teigė, kad kaukė kėlė nepatogumų ir viso nėštumo metu. „Buvo tikrai labai sunku. Vieną dieną prekybos centre buvo didelė eilė, joje bestovint vos nenualpau, juk ne visuose prekybos centruose padarytos kasos tėveliams su mažyliais ir nėštukėms, pas ginekologę taip pat teko į kabinetą eiti su kauke“, – pasakojo moteris.

Kita moteris pasakojo, kad gydytojai leido nusiimti kaukę tik tuo metu, kai palatoje buvo viena. „Su sąrėmiais nuvykau į ligoninę balandžio 6 d., man buvo užduoti klausimai dėl Covid-19 infekcijos, tačiau jau nuo žiemos buvau įsijungus savisaugos režimą, ėjau tik į lauką ir į polikliniką. Po apžiūros paguldė mane į gimdyklą, nors atsivėrimo dar nebuvo. Kadangi turiu kreivą nosies pertvarą, mano nosis labai dažnai būna užsikimšusi, sunku prakvėpuoti, tenka purkštis vaistus. Gydytojai leido nusiimti kaukę, kai esu viena ir pasakė, kad būtina užsidėti, kai įeina kas iš personalo. Tai tikrai nesudarė sunkumų“, – pasakojo moteris.

Gimdymas su kauke

Kai gimdymas prasidėjo, į gimdyklą atėjo gal kokie 5 gydytojai ir kaukę jai teko dėtis. „Labai sunku stangintis, įkvėpiant oro „iš kaukės“, atrodė, kad nualpsiu ar uždusiu, tad kas kažkiek minučių bandžiau tą kaukę traukti nuo veido... bet vėl ir vėl man kartojo užsidėti. Džiaugiuosi, kad labai greitai pavyko išstumti ir gimdykloje likus vienai gydytojai, buvo leista pakvėpuoti. Pagimdžiau balandžio 8 d. ryte. Personalas irgi buvo su kaukėmis ir kostiumais. Bet vis tiek esu labai prieš kaukių dėvėjimą gimdymo metu. Moteris ir taip kankinama! O dar kai negalima kvėpuoti, tos kančios atrodo dar didesnės! Aš apskritai rekomenduočiau nevaržyti žmogaus teisių, o ypač gimdyvių ir leisčiau joms nedėvėti kaukių, tuo labiau dabar jau daromi testai“, – sakė pašnekovė.

Kaukės nėra esminis dalykas

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė pasakojo, kad jų įstaigoje į šią rekomendaciją žiūrima liberaliai. „Iki gimdymo visos pacientės turi būti su kaukėmis, bet jei testas dėl Covid-19 yra neigiamas, stangų metu leidžiame nusiimti kaukę. Įsivaizduokite, kaip sunku stangintis būtų su kauke. Kai kurios ateina su respiratoriais, tai išvis sunku kvėpuoti. Mūsų personalas su kaukėmis. Todėl moterys gali jaustis saugiai. Mes liberaliai žiūrime. Suprantu, kad yra sunku. Tiesa, yra tokių, kurios pačios nori būti su kauke, bet kartais neišbūna. Tai viskas priklauso nuo moters noro. Jei nenori, nepriversi kaukės užsidėti“, – teigė K. Mačiulienė.

Santaros klinikų akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėja Virginija Paliulytė teigė, kad iš tiesų jų įstaigoje kaukės yra dėvimos viso gimdymo metu. „Atvykus į skyrių, gimdyvei ir jai lydinčiam asmeniui paimamas Covid-19 tyrimas. Jei gimdymo eigoje gauname atsakymą, leidžiame kaukę bent nuo nosies nusiimti, kad būtų lengviau kvėpuoti. Bet reikia suprasti, kad saugumo lygis turi būti užtikrintas. Juk ne tik moteris gali pati to nežinodama užkrėsti kitus, bet ir medicinos personalas – ją. Nors personalas ir naudoja visas apsaugos priemones, kasdien jo niekas netiria“, – teigė medikė.

prof. dr. Kornelija Mačiulienė

Tiesa, yra išimčių, kai kaukę leidžiama nusiimti, ypač jei atėjo neigiamas tyrimo atsakymas. Išimtys taikomos, jei moteris turi astmą ar kitų kvėpavimo sutrikimų. „Noriu pabrėžti, kad kaukė nėra lemiamas veiksnys, kaip praeis gimdymas. Svarbiau yra nusiteikimas, personalas. Tos moterys, kurios normaliai nusiteikusios gimdyti, turi normalų požiūrį, joms kaukė netrukdo. Išpūstas šitas dalykas. Kita vertus, kol neturime Covid-19 atsakymo, ar pati gimdyvė neturi baimės šios pandemijos fone? Ar ji gali būti tikra, kad be kaukės nepakrės naujagimio? Juk per placentą koronavirusas nėra perduodamas“, – teigė medikė. Ji patikino, kad kaukė negali sukelti jokių gimdymo komplikacijų.

Kaip teigė Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje nėščiosioms ir gimdyvėms reikia dėvėti apsauginę veido kaukę. „Suprantame gimdyvių nerimą ir apgailestaujame dėl nepatogumų, kuriuos joms tenka patirti dėl gimdymo metu dėvimų kaukių, tačiau stengiamės užtikrinti maksimalią apsaugą tiek gimdyvei ir jos artimajam, tiek medicinos personalui", – teigė profesorius. ​

​Kauno klinikose kiekvienai atvykstančiai gimdyvei ir jos pasirinktam artimajam (planuojančiam dalyvauti gimdyme) yra atliekamas COVID-19 tyrimas. Visą šį laiką, kol laukiama tyrimų rezultatų, tiek gimdyvė, tiek artimasis privalo dėvėti apsaugines veido kaukes.

Jei moters COVID-19 tyrimo atsakymas neigiamas, ji neturi jokių virusinės infekcijos simptomų ir neturėjo kontakto su sergančiu asmeniu, tuomet gimdymo metu gimdyvei leidžiame nusiimti apsauginę veido kaukę. Nepriklausomai nuo gimdyvės epidemiologinės situacijos ir tyrimo atsakymo, artimasis ir medicinos personalas dėvi visas reikalingas apsaugos priemones.

„Jei prasidėjo gimdymas, tačiau COVID-19 tyrimo atsakymas nežinomas arba moteris jaučia virusinės infekcijos simptomus, siekdami užtikrinti maksimalų saugumą, mes moters prašome dėvėti apsauginę veido kaukę. Personalas tokiu atveju dėvi atitinkamo lygmens ir saugumo priemones", – pasakojo M. Kliučinskas.

Anot jo, antruoju gimdymo laikotarpiu (stangų metu) dėl gilių gimdyvės įkvėpimų ir iškvėpimų padidėja galimo viruso plitimas oro lašeliniu būdu. Tokiu atveju labai svarbu žinoti moters epidemiologinę situaciją ir imtis visų saugumo priemonių, kad galimo viruso plitimui būtų užkirstas kelias. „Suprantame šios situacijos jautrumą ir stengiamės užtikrinti kuo komfortabilesnes, jaukesnes, o svarbiausia – saugias sąlygas motinai ir naujagimiui. Šiuo metu yra peržiūrimos rekomendacijos, jos artimiausiu metu bus atnaujintos ir paskelbtos. Stengsimės į jas atsižvelgti ir suteikti kuo daugiau patogumo gimdančiai moteriai", – teigė vadovas. ​

Psichologinės pasekmės

Dulų asociacijos pirmininkė Lina Gabrijolavičienė nesutinka su tokia nuomone. Anot jos, kaukė nėra smulkmena. „Man atrodo, kiekvienas galime įsivaizduoti, koks gali būti gimdymas su kauke, kai deguonies reikia maksimaliai tiek kūdikiui, tiek gimdyvei. Kai kas gimdymą palygina su maratono bėgimu. Kaip tik šį savaitgalį vyks maratonas Vilniuje, tai pabandykite bėgti su kauke ir dvigubai ilgiau. Žinoma, saugumas turi būti užtikrintas, bet ar šis sprendimas tikrai geriausias?“, – klausė pašnekovė.

Maža to, ji ragina pagalvoti ne tik apie fizinį kaukės poveikį, bet ir psichologinį. „Sutinku, kad gal ne visos moterys jaučiasi dūstančios dėl kaukės, bet mes neįvertiname ilgalaikės psichologinės įtakos. Gal po tokios patirties jos daugiau nenorės gimdyti? Kartais įstaigose įvyksta gerumo gestai, kai leidžia nusiimti kaukes. Bet kaip jūs jaučiatės, kai įkvėpti yra ne jūsų, o kažkieno kito sprendimas? Jums leidžiama įkvėpti...“, – svarstė moteris.

Sutapimas ar ne, bet kaip tik ši savaitė pasaulyje paskelbta kalbėjimo apie gimdymo traumas savaitė. „Nenoriu sakyti, kad kiekviena patirs psichologinę traumą, bet to nereikia nuvertinti. Taip, reikia žiūrėti į apsaugą nuo viruso, bet gal reikia pagalvoti apie kitokius sprendimus. Pavyzdžiui, normaliam gimdymui nereikia visos komandos medikų. Užtenka vienos akušerės. Bet kažkodėl šmirinėti gimdykloje kitam personalui leidžiama. Kaukė tikrai nėra smulkmena“, – teigė L. Gabrijolavičienė.

Paklausta, ar nemano, kad dėl tokios situacijos gali išaugti gimdymų namuose skaičius, tiksliai ji pasakyti negalėjo. „Niekas Lietuvoje neveda statistikos, kiek moterų gimdo namuose, bet, atvirai pasakius, man tokia mintis kiltų“, – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)