Pirmieji dantys – 6-12 mėnesių

Jaunieji tėvai paprastai nekantriai laukia, kada jau galės pamatyti mielą kūdikio šypseną su naujai išdygusiais dantukais. Vis dėlto šio vaizdo teks palaukti. Healthychildren.org duomenimis, pirmieji dantys kūdikiui gali išdygti nuo 6 mėnesių iki metų amžiaus.

Tačiau turėkite omenyje, kad tai nėra griežtos ribos, nes kiekvienas mažylis unikalus ir kiekvieno raida vyksta unikaliu tempu.

Kaip apmalšinti skausmą

Kartais vaikas gimsta jau turėdamas burnoje dantų, tačiau tai labai reta išimtis. Dantukai kūdikiui paprastai pradeda dygti po gimimo praėjus keliems mėnesiams.

Tačiau prieš pasirodant tam ilgai lauktam pirmajam dantukui, laukia dantų dygimo procesas, kuris nėra malonus nei kūdikiui, nei tėvams. Laimei, tėvai gali imtis priemonių, kurios padeda numalšinti skausmą ir sumažinti kūdikiui diskomfortą.

Pavyzdžiui, galima masažuoti kūdikio dantenas, taip pat duoti čiulpti kažką šalto – tai padeda nuo skausmo.

Patys pirmi išdygsta du apatiniai dantys

Tėvai vaiką privalo išmokyti sveikų dantų higienos įpročių, tačiau visų pirma reikia sulaukti pasirodant pirmųjų dantų.

Webmd.com rašo, kad pirmieji vaikui visada išdygsta apatiniai priekiniai dantys. Po jų dažniausiai išdygsta keturi viršutiniai priekiniai dantys. Visi likusieji dantys paprastai dygsta poromis.

Ženklai, kad dygsta dantys

Jaunieji tėveliai gali pradėti nerimauti, ar sugebės pastebėti, kada vaikui pradės dygti dantukai. Laimei, kaip rašo Healthline.com, yra tai parodančių ženklų. Pavyzdžiui, tėvai gali pastebėti, kad kūdikis ėmė daugiau seilėtis nei anksčiau. Taip pat yra ir kitų ženklų – pavyzdžiui, vaikas gali tapti daug irzlesnis, jam gali netgi pakilti temperatūra, jis gali labiau nei anksčiau kišti pirštus ar žaislus į burną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)