Tad kaipgi pasielgti – duoti ar neduoti? Na, teisę spręsti turi tik tėvai, bet pagrindinis klausimas niekur nedingsta. O jis štai koks: ar čiulptukas tikrai pakenkia vaiko dantims? Naujagimių burnos ertmė dar nebūna visiškai susiformavusi ir bėgant laikui ji toliau formuojasi, rašo tinklalapis babygaga.com. Bet ar tai nereiškia, kad jei naujagimis nuolat su čiulptuku, tai burnos ertmė bus linkusi prisitaikyti prie jo formos? Deja, per ilgai žindamas čiulptukas turi neigiamą poveikį ir burnai, ir dantims.

Galimi čiulptuko žindimo padariniai:

  • Kreivi dantys
  • Sąkandžio ir žandikaulio formavimosi problemos (tarkim, susičiaupus gali nesusiliesti priekiniai dantys)
  • Atsikišę priekiniai dantys
  • Gomurio pakitimai


Ar čiulptukas daro poveikį vaiko burnos ertmės formavimuisi, padės išsiaiškinti odontologas. Nustatęs negeidautinų pakitimų, specialistas gali paraginti kuo greičiau atpratinti vaiką nuo čiulptuko. Daugelis sveikatos priežiūros specialistų pritaria nuomonei, kad vyresniems nei dvejų metų vaikams čiulptuko duoti nebereikia.

Kad įsiaudrinę čiulptukų priešininkai nepasijustų turį čiulptukų šalininkus triuškinančių argumentų, derėtų jiems priminti apie tai, kas gali nutikti, jei vaikas čiulpia nykštį.

Nykščio čiulpimas nėra visai nekaltas užsiėmimas. Šis įprotis taip pat gali sukelti burnos ertmės problemų, trikdyti tinkamą jos vystymąsi, gomurio formavimąsi ir dantų dygimą. Jei vaikas tik šiaip įsikiša pirštą į burną, ypač daug žalos veikiausiai nenutiks, tačiau jei jis tą pirštą intensyviai čiulpia, neigiamų padarinių rizika padidėja. Kad taip yra, išduoda pokštelėjimą primenantis garsas, pasigirstantis ištraukiant pirštą iš burnos.

Tiesa ta, kad čiulpiamas nykštys sukelia beveik tokią pat žalą kaip ir čiulptukas. Galimi padariniai – malokliuzija (netaisyklingas dantų sukandimas), taip pat nelygiai suaugę viršutiniai arba apatiniai dantys.

Kalbant apie malokliuziją, verta paminėti dažniausiai pasitaikantį defektą – atvirą sąkandį. Kai sąkandis atviras, net sučiaupus burną viršutiniai dantys nesusisiekia su apatiniais.

Čiulpti nykštį vaikai dažniausiai atpranta sulaukę 2–4 metų. Vis dėlto pastebėję gresiančių burnos problemų požymių, specialistai gali paraginti padėti vaikui kuo greičiau atsikratyti šio įpročio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)