Pasak „Healthline“, vaikas turėtų pradėti vaikščioti 10–12 mėnesių amžiaus. Jei pusantrų metų vaikas dar nemėgina vaikščioti, reikėtų pasitarti su gydytoju. Nebūtinai yra kokia rimta problema, galbūt vaikučiui tiesiog reikia daugiau praktikuotis. Bet kokiu atveju, bus ramiau pasitarus su medikais.

Jei yra kokia nors problema, bus daugiau požymių. Kaip rašoma „Healthline“, kartais kūdikiai nevaikšto dėl klubo sąnario displazijos, dėl rachito (kaulų suminkštėjmas, susilpnėjimas), dėl cerebralinio paralyžiaus ar raumenų distrofijos. Kreipkitės į medikus, kad apžiūrėtų, ar jūsų atžala nešlubuoja, ar kojos nėra pernelyg silpnos.

Atsiminkite – amžius nėra pagrindinis veiksnys, rodantis, yra ar nėra problemų. Rizikinga lyginti savo vaiko vystymąsi su kitais vaikais.

Hamiltono „McMaster“ universiteto pediatrijos dėstytojas Peteris Rosenbaumas sako: „Kai kurie vaikai pradeda vaikščioti 10 mėnesių, kiti – 16 mėnesių ar dar vėliau.“ Jis aiškina, kad svarbiau vaiko judesių kokybė, o ne vaiko amžius. Pasak jo, pavyzdžiui, „15 mėnesių mažylis nevaikšto, bet aktyviai ropoja, ir tai yra gerai. Kitas vaikas bus suglebęs ar kieto kūno, tai jau kels nerimą.“

Pamėginkite rečiau nešioti vaiką ant rankų. Kam nepatiktų būti nešiojamam? Jei nunešate vaiką visur, kur jis nori, kam jam mokytis vaikščioti? Skatinkite atžalą žaisti įvairiomis pozomis ir lygiais. Tegu atropoja per pagalves iki jūsų – puikus būdas mokytis balanso, stabilumo, koordinacijos.

Pasodinkite ant suolelio. Jei vaikas išsėdi ant suolelio, ant kėdutės be atramos, tegu mokosi pakelti daiktą iš sėdimos pozicijos. Tada jis turės pasilenkti ir vėl atsisėsti. Net jei vaikas dar nemoka atsistoti, šie judesiai stiprins kojas, pečius ir nugaros raumenis.

Pratinkite atžalą vaikščioti, laikydami ją už rankų – tai klasika, kuri dažniausiai pasiteisina. Mažylis gali pradėti nuo to, kad užkels savo pėdas ant jūsų ir žengs po žingsnelį kartu. Palengva perkelkite jų pėdas ant grindų. Paskui pratinkite eiti, jums laikant tik už vienos rankos. Nespėsite nė apsižiūrėti, o vaikas jau vienas nueis 5–10 žingsnių. Dar vienas puikus būdas mokytis – žengti, įsikibus į žaislą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)