Vis dėl to sausa kūdikių oda – dažna problema. Odą gali sausinti per dažnas maudymas, prausimas su muilu. Jei oda sausoka, prausimas su muilu dar labiau džiovina, nes muilas šalina natūralius odos riebalus.

Oras irgi turi įtakos vaiko odos būklei. Šaltas ar karštas, bet menkai drėgnas oras, tikėtina, labiau džiovins odą.

Egzema ir kt. genetinės ligos gali sukelti labai sausą odą vaikystėje, net ichtiozę.

Sausos odos simptomai

Sausa oda būna su pleiskanojančiais, besilupančias plotais. Dažnai sausa oda būna rausva, ją nieži. Oda gali išsausėti bet kurioje kūno vietoje. Vaikams odelė dažniausiai pasausėja ant veido, ant rankų (ypač ant alkūnių) ir ant kojų (ypač ant kelių).

Labai išsausėjusi oda gali netgi suskeldėti, o tai – skausminga. Kartais įtrūkimai kraujuoja, į juos patenka infekcija.

Jei išsausėjusi oda paraudo, ją nieži, greičiausiai tai egzema. Dažniausiai egzema atsiranda alkūnės linkyje, pakinkliuose ar ant veido. Egzema labiau gresia, jei oda išsausėjusi.

Vaikas, sausa oda

Kada dėl sausos odos reikėtų kreiptis į gydytoją

Į medikus reikia kreiptis, jeigu:

  • tepant nereceptiniais preparatais, vaiko odos būklė negerėja,
  • išsausėję odos plotai paraudę, niežintys,
  • išsausėjusio odos plotai darosi skausmingai – yra infekcijos rizika.


Bendrosios praktikos gydytojas duos siuntimą pas dermatologą.

Patarimai, kaip elgtis, esant sausai odai:

Maudykite vaiką trumpai, vanduo turi būti šiltas, bet ne karštas. Kasdien vaiko nemaudykite, ypač žiemą ar sauso oro laikotarpiu.

Maudydami vaikus, nenaudokite muilo, prausiklių su kvapais, vonios burbulų. Prauskite vien vandeniu ar skystu prausikliu be muilo.

Galite įpilti į vonią specialių vonios aliejų, jų būna pirkti vaistinėse. Naudokite atsargiai – nuo jų vonia būna slidesnė. Nenaudokite vonios aliejų su antiseptinėmis priemonėmis, nebent jūsų vaikui diagnozuota infekcija.

Naudokite bekvapius, nedirginančius kremus, losjonus. Galite išbandyti priemonę su glicerino kremu. Vaikui odą tepkite reguliariai, geriausia – du kartus per dieną ar dažniau. Patartina tepti po prausimo, kai oda dar šilta ir drėgna.

Galbūt teks išbandyti ne vieną kremą, kol rasite tinkamą jūsų vaikui. Svarbu, kad drėkinamoji priemonė nedirgintų vaikui odos. Jei mažylis jaučia dilgčiojimą, nuvalykite kremą.

Oda tai pasausėja, tai jos būklė pagerėja – tokie svyravimai normalūs. Tiesiog stebėkite, kas sukelia odos sausumą, kokiu metu laiku ji pasausėja – tada bus lengviau apsaugoti atžalą.

Prevencinės priemonės

Nereikia maudyti kūdikio kasdien, taip pat nereikia pastoviai prausti su muilu. Vyresnį vaiką galima nuprausti be muilo. Jei jūsų atžalos oda linkusi į sausumą arba yra egzema, maudykite ne ilgiau nei penkias minutes. Po maudymo patepkite odą drėkinamuoju kremu, aliejuku.

Jeigu vaikas lanko plaukimo pamokas baseine, tepkite odą drėkinamąja priemone prieš pamokas ir po jų.

Renkite vaikus laisvais medvilniniais drabužiais, po vilnoniais ar sintetiniais drabužiai apvilkite medvilninius drabužėlius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)