Kad grįžimas į darbą keltų kuo mažiau streso, gali padėti toliau pateikti patarimai, rašoma tinklalapyje babygaga.com.

1. Dirbti pradėkite nuo ketvirtadienio

Jei tik įmanoma, pasistenkite, kad pirmoji darbo diena nebūtų pirmadienis. Rinkitės kurią nors kitą savaitės dieną, geriausia – ketvirtadienį. Net jei atrodo, kad logiškiausia pradėti dirbti nuo pirmadienio, atminkite, kad ištisa savaitė darbo po ilgai trukusių motinystės atostogų gali ypač nuvarginti. Aptarkite šią galimybė su savo viršininku. Jei grįšite į darbą savaitės vidury, neteks ilgai laukti savaitgalio.

2. Strategiškai planuokite darbo laiką

Ne visose įmonėse privaloma laikytis griežto darbo grafiko, o kai kurie darbdaviai linkę eiti į kompromisus, kad po ilgokos pertraukos darbuotojams būtų lengviau priprasti prie darbo ritmo. Jei taip, strategiškai suplanavus darbo laiką, gali būti paprasčiau įsilieti į rutiną, nuo kurios per motinystės atostogas tikriausiai spėjote atprasti.

Galbūt įmanoma pradėti dirbti savaite anksčiau ir penkias paskesnes savaites turėti laisvus penktadienius? O jei sugrįžtumėte į darbą dviem savaitėmis anksčiau, galbūt pavyktų susitarti, kad penkias kitas savaites galėtumėte nedirbti ketvirtadieniais ir penktadieniais? Gal yra galimybė bent kelias dienas padirbėti iš namų? Privalote tai išsiaiškinti ir pamėginti paprašyti, kad bent iš pradžių jums būtų leista pasinaudoti galiomis išlygomis.

3. Surepetuokite išsiskyrimo su vaiku scenarijų

Artėjant metui, kai teks sugrįžti į darbą, jūs, aišku, žinote, su kuo ir kur paliksite savo atžalą. Manote leisti vaiką į lopšelį? Nuveskite jį ten, kol motinystės atostogos nesibaigusios. Vaiko priežiūrą ketinate patikėti mamai ar auklei? Palikite bent dienai su jomis, kad paaiškėtų galimi sunkumai ir spėtumėte pagalvoti, kaip juos pašalinti.

4. Semkitės patirties iš vaikus auginančių draugių

Vargu ar kas geriau supras, ką jaučiate ir dėl ko nerimaujate, nei tos, kurioms jau teko pabuvoti jūsų kaily. Išties puiku, jei turite vaikus auginančių draugių! Be baimės išsakykite joms savo būgštavimus ir drąsiai dalykitės kuo įvairiausiais nuogąstavimais.

5. Pasikabinkite darbo vietoje mažylio nuotraukų

Jaunos mamos neretai galvoja, kad darbą ir asmeninį gyvenimą privalo skirti griežta riba. Vis dėlto kelios darbo vietoje pakabintos kūdikio nuotraukos padės sumažinti stresą. Trumpam į jas pažvelgus, gali atsirasti motyvacija deramai atlikti užduotis.

6. Neatsisakykite pertraukų

Kadangi taip ilgai „ilsėjotės“, galbūt galvojate, kad dabar darbe turite kalnus nuversti. Jokiu būdu taip nemanykite. Žinokite, kad pietų pertrauka (ir, žinoma, dar kelios trumpos pertraukėlės) yra skirta tam, kad atsipūstumėte ir atsitrauktumėte mintimis nuo darbo. Kai prie darbų sugrįšite su naujomis jėgomis, pavyks nuveikti daug daugiau nei ištisas aštuonias valandas nepakylant nuo kėdės.

7. Sugalvokite, kodėl turite laukti kiekvienos naujos dienos

Rytą pradėkite kitaip nei esate pratusi. Nieko ypatingo daryti tikrai nereikia. Pakaks, jei kavą imsite gerti įsibėrusi cinamono arba stebėdama miegantį kūdikį padainuosite jam dainelę. Kai atsiras, ko laukti, pakis ir bendra motyvacija.

8. Pakeiskite nusistatymą

Nieko nuostabaus, jei nerimaujate galvodama apie rutiną, prie kurios neišvengiamai teks pratintis po ką tik išgyventojo didžiojo gyvenimo pokyčio – vaiko gimimo. Visgi atminkite, kad permainos – į naudą, o naujovės turi savo žavesio. Jei taip galvosite, pavyks net pasidžiaugti, kad gyvenimas nestovi vietoje ir yra toks įvairus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)