Kad maudynės būtų smagios ir saugios, tam reikia pasiruošti, rašoma tinklalapyje fatherly.com. „Kūdikiui yra saugu, kai šalia esantis suaugusysis yra dėmesingas ir nesiblaško“, – sako gydytojas Tomas Phelpsas, vaikų ligų gydytojas Clevelando klinikos vaikų skyriuje. Jis pateikia 9 dažniausiai pasitaikančias klaidas, kurias daro tėvai, sukeldami pavojų kūdikio sveikatai ar net gyvybei.

Trumpam palieka kūdikį vonioje vieną

Niekada neturėtumėte palikti kūdikio vonelėje be priežiūros. Kai kurie tėvai mano, kad nieko nenutiks, jei akimirkai nueis į kambarį paimti drabužėlių. Bet medikas perspėja, kad net ir vyresnių vaikų negalima palikti vienų. „Net būdami trejų, ketverių ar penkerių metų vaikai gali paslysti ir susitrenkti galvą. Be to, atsižvelgiant į tai, kiek vonioje yra vandens, jie gali ir nuskęsti“, – sako T. Phelpsas.

Būna nepasiruošę

Šluostė, kempinė, muilas, rankšluostis, žaislai – maudynėmis reikia tikrai nemažai daiktų, todėl normalu kurį nors pamiršti ir, kai vaikas jau bus vandenyje, jums teks eiti to daikto ieškoti. „Prieš leisdami vandenį į vonią, visada įsitikinkite, kad surinkote viską, ko jums reikia, kad nereikėtų išeiti iš vonios kambario“, – sako T. Phelpsas.

Pamiršta patikrinti vandens temperatūrą

Maži vaikai, o ypač kūdikiai, yra jautresni karštam ir šaltam vandeniui nei suaugusieji, todėl prieš dedami juos į vonią, būkite ypač atsargūs. Jei galite valdyti savo vandens šildytuvą, nustatykite jį ne daugiau kaip 38 laipsnių. „Net jei nustatėte tinkamą temperatūrą, visada patikrinkite vandenį riešu ar alkūne, nes šios dalys yra jautresnės karščiui nei jūsų pirštai. Be to, patikrinkite, ar vaikas, būdamas vonioje, turi galimybę įjungti karštą vandenį, nes jei gali, rizikuoja nusideginti“, – teigia specialistas. Tai dar viena priežastis nė sekundei nepalikti vaiko vieno.

Į vonią prileidžia per daug vandens

Per didelis vandens kiekis smarkiai padidina nuskendimo riziką. Mažyliui pakaks 10-12 centimetrų vandens. Vaikui augant, kiekį didinkite, bet nepersistenkite.

Per anksti naudoja vonios sėdynę ar žiedą

Nors vonios sėdynės ir žiedai atrodo saugūs, jie gali apvirsti ir panardinti jūsų kūdikio veidą į vandenį. „Vaikams iki vienerių metų sėdėti kėdutėje nėra teisinga“, – sako T. Phelpsas.

Nepatiesia neslystančio kilimėlio

Vonios dugnas gali būti slidus ir kelti realų pavojų šlapiems vaikams. „Maži vaikai nuolat taškosi, o vonios grindys nuo muiluoto vandens tampa dar slidesnės“, – sako T. Phelpsas. Be to, nepamirškite ir čiaupo, į kurį nesunku mažam vaikui susitrenkti. Medikas rekomenduoja jį uždengti tvirta, bet minkšta gumine danga.

Naudoja per daug muilo

Muilas ir šampūnai gali erzinti vaikų akis, ypač jei juose yra daug chemikalų ar stiprių eterinių aliejų. „Naudokite labai švelnius, kvapnius, vaikams draugiškus muilus nedideliais kiekiais“, – sako T. Phelpsas. Jis taip pat pataria muiluoti vaikus baigiantis maudynėms, kad šie nesėdėtų muiluotame vandenyje, kuris gali suerzinti jų odą.

Neišplauna vonios žaislų

Žaislai, kurie įtraukia vandenį, gali kelti realų pavojų vaikams jau po kelių naudojimo kartų. „Bakterija, vadinama Pseudomonas, gali augti šių žaislų viduje. Todėl kaskart po maudynių reikia kruopščiai išpilti iš jų visą vandenį. Kempinės ir prausimosi medžiagėlės taip pat gali kaupti savyje bakterijas, todėl jas reikia skalbti, o po kurio laiko – keisti“, – pataria gydytojas.

Kūdikius maudo per ilgai arba per dažnai

Net jei jūsų kūdikiui patinka būti vandenyje, palikdami jį ten mirkti per ilgai, rizikuojate, kad jo oda išsausės. Kūdikio maudynės turėtų trukti nuo 5 iki 10 minučių, pataria T. Phelpsas. Kalbant apie tai, kaip dažnai maudyti kūdikį, tai priklauso nuo vaiko, jo odos tipo ir nuo to, ar jis mėgaujasi vonia, ar ne. Kad ir kaip bebūtų, dviejų ar trijų kartų per savaitę pakanka. Kita vertus, vaikai, sergantys egzema, turėtų būti maudomi rečiau, kad jų oda būtų kuo sveikesnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)