Gultukas/vibro kėdutė

Nuo kokio amžiaus?

Nors gamintojai rekomenduoja naudoti gultukus nuo gimimo, jais nereikėtų piktnaudžiauti. Visos panašios priemonės visų pirma yra sukurtos tėvams – ne vaikams. Jeigu naudojate gultuką naujagimiui – įsitikinkite, kad jis yra žemiausioje galimoje padėtyje, vėliau, kūdikiui augant, galima paaukštinti gultuko pasvyrimo kampą, tačiau būtina vadovautis gamintojo instrukcija. Dar būdamas motinos gimdoje vaisius yra susirietęs į kamuoliuką, todėl ką tik gimusio kūdikio kūne dominuoja raumenys lenkiantys rankas ir kojas, nugara yra išgaubtos formos. Gultuke mažylis vis dar būna panašioje padėtyje, nors natūraliomis sąlygomis ši padėtis turėtų pamažu keistis. Per ilgas buvimas „vaisiaus“ padėtyje gali turėti įtakos kūdikio raumenų disbalanso atsiradimui.

Norėčiau išskirti dviejų rūšių gultukus – vibruojančias supynes ir supamus gultukus be elektrinio mechanizmo.

Elektriniame gultuke kūdikis gauna įvairią sensorinę stimuliaciją: vibraciją, supimą, yra muzikos ir apšvietimo funkcija. Esant dar nesusiformavusiai nervų sistemai kūdikiui tokios stimuliacijos gali būti per daug. Raginu atkreipti dėmesį, kad vibracija – yra rimtas rizikos veiksnys suaugusiam žmogui, šiuo metu intensyviai kuriamos technologijos, kurios sumažintų vibraciją vairuotojų ir kitų darbininkų darbo aplinkoje. Kodėl tuomet vibraciją laikome palankia kūdikiui?

Gultukas kūdikiui

Kiek laiko saugu jame kūdikiui išbūti?

Įvairūs šaltiniai rekomenduoja gultuke/automobilinėje kėdutėje ir kitose panašiose priemonės neguldyti kūdikio ilgiau nei 30-45min. be pertraukos. Skaičiuojant visas kūdikių priemones, kuriose kūdikis yra pusiau sėdimoje padėtyje, neturėtumėte kūdikio laikyti ilgiau negu 2 val. per parą.

Ar galima jame kūdikį palikti miegoti?

Pagal saugaus kūdikių miego rekomendacijas, saugiausia miego padėtis yra ant lygaus, tvirto paviršiaus. Tyrimų metu buvo pastebėta, kad kūdikiui miegant 30 laipsnių ir aukštesnėje gultuko/kėdutės padėtyje gali sutrikti kūdikio kvėpavimo funkcija, kūdikio smegenys gauna mažiau deguonies, todėl gultuke migdyti mažylio nerekomenduojama. Jeigu nutinka taip, kad mažylis užmiega gultuke, galima leisti miegoti jame tik labai trumpus intervalus, geriausia kas kartą esant galimybei išimti kūdikį ir paguldyti į vežimėlio lopšį arba lovelę. Nebijokite, kad perkėlimo metu prižadinsite mažylį, daugumos kūdikių nervų sistema prisitaiko prie padėčių keitimo miegant ir perkėlimas vėliau nebeturėtų prižadinti mažylio, jeigu pratinsite jį prie šio veiksmo nuo pirmųjų jo gyvenimo savaičių.

Kokios žalos jis gali pridaryti kūdikio fiziniam vystymuisi?

Ilgas buvimas nekintančioje padėtyje gali padidinti kaukolės deformacijos (suplokštėjimo) tikimybę, padidinti kaklo ir pečių juostos raumenų įtampą, lėtina kūdikio motorinę ir kognityvinę raidą, nes gultuke mažylis negali vartytis, keisti padėties, mokytis šliaužti, ropoti, stebėti ir tyrinėti aplink jį esančio pasaulio.

Į ką atkreipti dėmesį jį renkantis?

Svarbiausia, kad gultukas būtų pilnos komplektacijos, pagamintas iš Europos kokybės standartus atitinkančių nekenksmingų kūdikiui medžiagų. Visos gultuko dalys turi būti veikiančios, nesulūžusios, kad mažylis neturėtų galimybės jų praryti, tai ypač svarbu įsigyjant naudotą gultuką. Visi kūdikiams skirti elektroniniai prietaisai turėtų būti gerai apsaugotais maitinimo elementais.

Iki kokio amžiaus vaikams jis rekomenduojamas?

Kuo rečiau ir kuo trumpiau naudosite gultuką – tuo geriau. Saugiausia ir patogiausia vieta vaikui – lovelėje aukštais kraštais, manieže arba tiesiog ant grindų patiesus specialų (ne per minkštą) kilimėlį, kuris apsaugotų mažylį nuo šalčio ar traumų. Kai kūdikis pradeda pats vartytis ir šliaužti, turėtumėte atsisakyti gultuko ir leisti jam lavinti judėjimo įgūdžius. Gultukas, pakeltas į aukščiausią padėtį gali būti naudingas pradedant ankstyvą primaitinimą trintu maistu dar nesėdinčiam mažyliui, tačiau tik tiek, kiek tai yra reikalinga.

Nešioklė/vaikjuostė

Nešioklės

Nuo kokio amžiaus?

Gamintojai teigia, jog galite nešioklėse nešioti mažylį nuo pirmųjų jo gyvenimo dienų, tačiau kineziterapeutai nerekomenduoja skubėti ilgam vertikalizuoti naujagimio kol jis dar tvirtai nelaiko galvos. Jeigu vis tik nusprendėte nėšioklėje nešioti naujagimį, būtinai įsitikinkite, kad nešioklė atitinka jo amžių, yra saugi, prilaiko mažylio galvą ir stuburą taisyklingoje padėtyje.

Kiek laiko saugu joje kūdikiui išbūti?

Nėra atlikta patikimų tyrimų, kurie įrodytų, kad taisyklingo nešiojimo nešioklėje trukmę reikėtų riboti. Praktikoje ta trukmė priklauso nuo daugybės veiksnių, pavyzdžiui, kaip pats kūdikis joje jaučiasi. Jeigu kūdikis dar visai mažas, intervalai tarp maitinimų, sauskelnių keitimo bei kitų būtinų procedūrų yra gan trumpi, tuo metu jis turi būti išimtas iš nešioklės, todėl natūraliai turėsite daryti nešiojimo pertraukas net būdami ne namuose. Svarbu pabrėžti, kad visos padėtys: gulėjimas ant nugaros, gulėjimas ant pilvuko, nešiojimas šonu ir t.t. yra reikalingos naujagimiui ir turi būti keičiamos, tai padės tolygiai stiprėti ir visiems mažylio raumenims.

Ar galima joje kūdikiui leisti miegoti?

Jeigu turite galimybę, kūdikį visuomet migdykite arba perkelkite ant lygaus paviršiaus vos tik jam užmigus. Jeigu keliaujate ir mažylis užmiega nešioklėje, pasistenkite, kad tai jūsų rutinoje būtų išimtis, o ne taisyklė.

Kokios žalos ji gali pridaryti kūdikio fiziniam vystymuisi?

Jeigu nešioklė nėra ergonomiška, ji gali padidinti klubo sąnario displazijos tikimybę, todėl rekomenduojama, kad nešiojamo kūdikio klubai būtų plačiai atverti ir sulenkti 90º kampu, kitaip vadinamoje „varliuko“ pozoje, didesnę riziką klubo sąnario displazijai turi kūdikiai nešiojami nešioklėse kai kojos ištiestos kabo žemyn arba yra suglaustos „slingo“ tipo nešioklėje.

Į ką atkreipti dėmesį ją renkantis?

Renkantis nešioklę pirmiausia įsitikinkite, kad ji ergonomiška, kad ji atitinka kūdikio amžių ir svorį. Rekomenduoju prieš perkant kartu su mažyliu nuvykti į parduotuvę ir nešioklę pasimatuoti, konsultantas paaiškins kaip taisyklingai ją naudoti. Ji turi būti patogi tiek jums tiek kūdikiui, turite gebėti užsidėti ir nusiimti ją savarankiškai. Nešioklėje kūdikis turi gebėti judinti galvą, rankas ir kojas, patikrinkite, ar nešioklės dalys neįsispaudžia į mažylio veidą ir joje kūdikis neužsigaus mėgindamas stebėti aplinką per nešioklės kraštą.

Iki kokio amžiaus vaikams ji rekomenduojamas?

Iki 2 metų arba kol patiems tėvams bus per sunku nešioti ūgtelėjusį vaiką. Jeigu nešioklę naudosite aktyviam laisvalaikiui ar kelionėms, galite įsigyti specialių nešioklių tinkamų ir vyresniems vaikams.

Sėdimas vežimėlis

Vaikiškas vėžimėlis

Nuo kokio amžiaus?

Kūdikių priemones reikėtų rinktis ne pagal kūdikio biologinį amžių, o pagal jo raidą. Sėdimą vežimėlį galima rinktis tik tuomet, kai mažylis geba sėdėti tiesiai be pagalbos. Iki tol reikėtų rinktis pusiau sėdimą padėtį arba gulimą vežimą.

Kiek laiko saugu jame kūdikiui išbūti?

Tai priklauso nuo daugybės aplinkybių. Jau vaikštančiam kūdikiui rekomenduoju kuo dažniau leisti žingsniuoti pačiam, o į vežimėlį pasodinti tik pavargus.

Ar galima jame kūdikį palikti miegoti?

Taip, jeigu vežimėlis turi pilno horizontalaus atsilenkimo funkciją.

Kokios žalos jis gali pridaryti kūdikio fiziniam vystymuisi?

Per anksti pradėtas naudoti sėdimas vežimėlis gali kelti pavojų kūdikio stuburo formavimuisi, turėti įtakos raumenų tonuso disbalanso atsiradimui. Stuburo linkiai – natūralūs mūsų kūno „amortizatoriai“ apsaugantys stuburą nuo traumų, pradeda formuotis tik kūdikiui išmokus savarankiškai sėdėti tiesia nugara. Iki tol stuburas nėra pasiruošęs priimti krūvį vertikalioje padėtyje. Per daug ankstyvas kūdikio sodinimas gali turėti įtakos laikysenos sutrikimams vaikui augant.

Į ką atkreipti dėmesį jį renkantis?

Atkreipkite dėmesį į vežimėlio svorį, patogumą. Įsitikinkite, kad sėdimas vežimėlis turi pilno atsilenkimo funkciją, kad kūdikiui užmigus galėtumėte jį paguldyti į horizontalią padėtį. Priklausomai nuo to, ar dažniausiai keliaujate pasivaikščioti lygiu pagrindu (pvz., asfaltu, šaligatvio plytelėmis) ar miško takeliais, pasirinkite vežimėlio ratų pravažumą ir amortizaciją, kad kūdikis būtų apsaugotas nuo traumų.

Iki kokio amžiaus vaikams jis rekomenduojamas?

Rekomenduoju leisti vaikams kuo daugiau judėti. Judėjimas – neatsiejamas nuo sveiko vaiko vystymosi, todėl kai vaikas ima užtikrinai vaikščioti ir bėgioti, rekomenduočiau išmėginti ir kitas „transporto priemones“, pavyzdžiui, triratuką. Dauguma triratukų yra skirti vaikams nuo trejų metų amžiaus, tačiau dalį jų (be pedalų mynimo funkcijos) galite išmėginti ir anksčiau. Triratukas pranašesnis už vežimėlį, nes vaikas jame turi išlaikyti tiesią nugarą, pusiausvyrą, todėl dirba daugiau raumenų grupių.

Vaikštynė/šokliukas

Nuo kokio amžiaus?

Vaikštynės ir šokliukai nėra rekomenduojami kineziterapeutų ir pediatrų.

Kokios žalos ji gali pridaryti kūdikio fiziniam vystymuisi?

Sėdėdamas vaikštynėje ar šokliuke kūdikis ne stovi, o yra nenormalioje, pusiau sėdimoje, pusiau stovimoje padėtyje. Mažylis turėtų atsistoti tik tuomet, kai yra tam fiziškai pasiruošęs. Kaip jau minėjau anksčiau, dar nesusiformavus stuburo linkiams (o jie baigia formuotis kūdikiui pradėjus savarankiškai vaikščioti) stuburas nėra pasirengęs priimti dideles apkrovas, tokias kaip vaikščiojimas ar šokinėjimas, todėl vaikštynes naudoję vaikai vėliau dažnai kenčia nuo laikysenos sutrikimų, vaikšto pasistiebę, arba suka pėdutes į vidų eidami, taip pat dažnai neturi savisaugos jausmo, neišmoksta saugiai kristi. Rekomenduočiau šių priemonių visai atsisakyti.