Kaip rašoma tinklalapyje insider.com, prieš metant svorį labai svarbu leisti organizmui atsigauti po gimdymo – tam reikėtų nuo keturių iki šešių savaičių. Po to saugiausia lieknėti lėtu tempu – po 600 g per savaitę. Toks tempas neturėtų paveikti pieno gamybos, jei maitinate krūtimi.

Jei svoris mažėja apytikriai po 600 g per savaitę – toks lieknėjimas yra saugus, tai neturėtų paveikti pieno gamybos, jei maitinate krūtimi. Taigi, jei nėštumo metu priaugote apie 13 kg, ir kas savaitę lieknėjate po 600 g, ankstesnį savo svorį, koks buvo iki nėštumo, pasieksite maždaug po 20 savaičių arba po 5 mėnesių.

Maitinimas krūtimi išties padeda deginti nereikalingus kilogramus. 2015 m. atliktame tyrime, kurio rezultatai buvo paskelbti leidinyje „Preventive Medicine“, paaiškėjo, kad JAV motinos, kurios bent tris pirmus kūdikio gyvenimo mėnesius jį maitino vien tik krūtimi, per pirmuosius metus numetė daugiau svorio – apie 1,5 kg – ir dažniau susigrąžindavo iki nėštumo buvusį svorį lyginant su tomis motinomis, kurios maitino kūdikį ne tik krūtimi, bet ir mišinukais, arba apskritai nemaitino krūtimi.

Vis dėlto yra ir tyrimų, kurių rezultatai prieštaringi. Bet kokiu atveju, aišku yra viena: kuo ilgiau mama maitina kūdikį krūtimi, tuo didesnė tikimybė, kad ji sulieknės.

Nėštumas ir svoris

Kalbant apie dietas, ekspertai teigia, kad saugiausias ir lengviausias būdas atsikratyti per nėštumą priaugto svorio yra valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis, o ne tris dideles porcijas per dieną. Valgant dažniau, greitėja medžiagų apykaita.

Ekspertai primygtinai rekomenduoja dieną pradėti nuo pusryčių, rinktis sveikus užkandžius, tokius kaip riešutai, ir visą dieną gerti daug vandens.

Be to, ko gero nenustebins rekomendacija, kad didžiausią raciono dalį turėtų sudaryti vaisiai ir daržovės – jie ne tik suteikia organizmui reikalingų maistinių medžiagų, bet ir skaido riebalų sankaupas.

Nenustebkite, jei net ir pagimdžiusi ir toliau jausite smarkų norą suvalgyti tam tikrą patiekalą ar produktą, kaip nėštumo metu. Pasak ekspertų, kai kurios moterys ir po gimdymo gali jausti stiprų norą suvalgyti tam tikrą produktą (tai gali būti bet koks produktas – nuo kofeino iki cukraus ir baltymų) – taip yra dėl hormonų pokyčių. Ekspertai rekomenduoja tokiu atveju elgtis taip pat, kaip ir nėštumo metu – valgyti, bet saikingai. Paprastai toks konkretaus maisto noras pranyksta praėjus pusmečiui po gimdymo.

Tyrimai rodo, kad norint sulieknėti, veiksmingiausia taktika yra sveika mityba ir mankšta. Dauguma moterų gali pradėti sportuoti praėjus 8 savaitėms po gimdymo. Žinoma, visų pirma reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Jei sveikata ir gydytojai leidžia, jaunoji mamytė gali sportuoti, tik vėlgi nepamiršdama saiko. Optimalus režimas yra 2,5 val. per savaitę – tai yra, po pusvalandį penkias dienas per savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)