Žindymas siejamas su mažesniais pogimdyminio diabeto ir hipertenzijos rodikliais, tačiau tyrimų, kuriuose buvo tiriamos šios sąsajos, imties dydis buvo mažas. Apžvalgą sudarę tyrėjai peržiūrėjo „Ovid MEDLINE“, „Ovid Embase“, „Cochrane CENTRAL“ ir CINAHL duomenų bazes, ieškodami tyrimų, kuriuose būtų analizuojami moterų, kurios savo kūdikius maitino metus ar ilgiau, pirminės hipertenzijos ir diabeto atvejai. Tyrėjai vadovavosi Stebimųjų epidemiologijos tyrimų metaanalizės ir Amerikos širdies asociacijos gairėmis. Jie išskyrė 1558 tyrimus, 6-i iš kurių atitiko sąsajos tarp maitinimo krūtimi ir diabeto (arba) hipertenzijos rizikos kriterijus. Tiriant ryšį tarp maitinimo krūtimi ir diabeto, buvo atlikta 4 tyrimų metaanalizė (n=206,204), o tiriant ryšį tarp maitinimo krūtimi ir hipertenzijos (n=255,271), buvo atlikta 5 tyrimų metaanalizė.

Paaiškėjo, kad moterims, kurios kūdikį maitino daugiau nei 12 mėnesių, diabeto rizika sumažėja 30 proc., o hipertenzijos rizika – 13 proc.

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad iki gimdymo labai svarbu besilaukiančias moteris edukuoti apie sveiką gyvenimo būdą ir įpročių pokyčius – pasak jų, tai gali apsaugoti jų sveikatą ateityje.

„Būsimai motinai reikėtų rekomenduoti ne tik atsikratyti antsvorio, mesti rūkyti ir mankštintis, bet ir maitinti krūtimi – tai taip pat palankiai veikia sveikatą“, – pataria tyrėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)