Japonijoje – gabalėlis virkštelės

Pirma dovana, kurią gauna mama ir naujagimis – medinėje dėžutėje supakuotas gabalėlis virkštelės. Ją atneša akušerė dar ligoninėje. Kartais kartu atneša baltą lėlę, papuoštą nacionaliniu kimono drabužiu – tai vaiko sielos simbolis. Tikima, kad virkštelė sutvirtina mamos ir vaiko ryšį, apsaugo nuo ligų ir nesėkmių.

Kinijoje – raudoni kiaušiniai

Kai kūdikiui sukanka mėnuo, jo garbei ruošiama šventė. Be įprastų dovanų, svečiai būtinai įteikia ir raudonų kiaušinių. Tai gerovės simbolis. Pagal tradicijas, seneliai dovanoja suvenyrus iš aukso arba sidabro. Kiti gali atnešti praktiškų daiktų arba pinigų, supakuotų raudoname popieriuje. Beje, tėvai taip pat svečiams įteikia simbolines dovanėles.

Jamaikoje – sodina medį

Įdomios tradicijos yra ir šioje šalyje. Gimus kūdikiui, mama ir tėtis užkasa placentą, virkštelę ir toje vietoje pasodina medį. Kai vaikas paauga, atsakomybė už šį „gyvybės medį“ tenka jam. Vietiniai net turi posakį: tavo namai ten, kuri užkasta virkštelė.

Egipte naujagimis sutinkamas grūdais ir auksu

Septintą naujagimio gyvenimo dieną čia ruošiama speciali šventė – Cebuch. Mažylis papuošiamas baltu drabužiu. Mama iš pradžių jį deda į didelę pintinę ir kelis kartus švelniai kresteli. Tikima, kad šis ritualas vaiką apsaugo nuo negandų ir paruošia ateities iššūkiams. Paskui kūdikis dedamas ant antklodės, virš jo tėvai laiko peilį (kaip saugumo simbolį nuo piktųjų dvasių), o svečiai šalia deda dovanas. Tarp jų būtinai turi būti grūdų ir aukso – turtų simbolių. Per ceremoniją tėvai išrenka kūdikiui vardą: uždega tiek žvakių, kiek vardų sugalvojo. Kuri žvakė dega ilgiausiai, tokį vardą ir duoda.

Malaizijoje mamoms organizuojamas poilsis

Po gimdymo čia moterims priklauso visiškas poilsis. Jai daromos įvairios SPA procedūros: masažas su karštais akmenimis, odos šveitimas ir kt. Vienintelė mamos pareiga – prižiūrėti mažylį. Kiti buities darbai gula ant kitų šeimos narių pečių.

Nigerijoje kūdikiams duodama labai daug vardų

Kaip ir Egipte, taip ir čia šventė ruošiama septintą kūdikio gyvenimo dieną, jei tai mergaitė, ir 9-tą gyvenimo dieną, jei tai berniukas. Per ceremoniją tėvai gali duoti vaikui tiek vardų, kiek tik nori. Tą patį gali daryti ir svečiai, jei yra pasiruošę paaukoti kažkiek pinigų. Visi pinigai renkami į pintinę ir šventės pabaigoje įteikiami tėvams. Vos per vieną dieną mažylis gali gauti daugia nei 20 vardų.

Brazilijoje dovanas dovanoja mama

Dar būdama nėščia moteris Brazilijoje jau ruošia dovanas būsimiems kūdikio lankytojams. Tai dažniausiai nebūna didelės dovanos – menki suvenyrai su palinkėjimais arba kūdikio vardu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)