Miega ramiau

Iš tiesų, dauguma naujagimių suvystyti miega ramiau ir ilgiau, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad vystymas patinka ar yra reikalingas visiems kūdikiams. Neskubėkite pirkti vystyklo, kol nesusipažinote su vieninteliu ir unikaliu – savo kūdikiu ir tik tada spręskite. Jei nuo pat gimimo kūdikis miega ramiai, neišbudina savęs nevalingais rankų judesiais, mėgaukitės tuo ir pamirškite apie vystyklus.

Tačiau jautresniems ir dirgliems kūdikiams, kuriems sunku užmigti bei išmiegoti ilgesnį laiką, vystyklas suteikia jaukumo, primena laiką mamos pilvelyje ir leidžia panirti į gilesnį miegą. Vystymas taip pat gali pagelbėti kūdikiams, kurie patiria nepaaiškinamo verkimo epizodus, kuriems skausmingai kaupiasi dujos. Vystyklui prispaudus rankytes, kūdikiai neišbudina patys savęs dėl pasireiškiančių naujagimių refleksų, o tai, žinoma, reiškia ne tik daugiau poilsio sparčiai augančiam naujagimiui, bet ir jo tėveliams.

Suvystytas kūdikis

Nusprendus pasinaudoti šiuo kūdikių raminimo būdu, netikėtai užpuola daugybė klausimų. Ar saugu? Kokius vystyklus naudoti? O kaip gi reikės atpratinti? Ar nekenkia kūdikio raidai?
Tačiau, apie viską iš eilės.

Tinka ne visiems

Apie vystymą ir jo įtaką kūdikio raidai, pasiteiravome kineziterapeutės, osteopatės Miglės Bliuvienės, kuri su vaikais dirba jau daugiau nei 20 metų. Klausiame, kokią įtaką vystymas daro kūdikio motorinei raidai ir jo miegui?

„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad suvystyti vaikai miega geriau, nes tai jiems primena būseną gimdoje. Priklausomai nuo kūdikio pozos nėštumo metu, kai kuriems vaikams stipriau pasireiškia fiziologiniai refleksai, kurie yra nesąmoningi, kūdikis jų nekontroliuoja, tačiau jie gali jį išgąsdinti bei suaktyvinti. Ypač aktyviai šie refleksai pasireiškia per rankų judesius. Tai yra prenatalinio periodo atgarsiai, kurie natūraliai užgęsta per pirmuosius gyvenimo mėnesius ir tuomet atsiranda tikrieji judesiai. Vystymas palengvina greitesnį atsipalaidavimą, kūdikiui lengviau išlaikyti kūno poziciją. Kartais netgi rekomenduoju lengvai privystyti kūdikius žindymo metu, kad jų koncentracijos į žindymą neblaškytų šie nesąmoningi judesiai“, – sakė kineziterapeutė.

Per tvirtas vystymas gali varginti kūdikį ir jis jausis nepatogiai, todėl visuomet įsitikinkite, kad suvystėte tinkamai, užkišdami pirštus po vystyklu kūdikio krūtinės srityje

Visgi, kad vystymas taptų tikra pagalba kūdikio miegui, būtina tai daryti tinkamai ir laikytis saugumo rekomendacijų:

Tvirtai, bet ne per stipriai

Labai svarbu kūdikius vystyti nei per tvirtai, nei per laisvai. Per tvirtas vystymas gali varginti kūdikį ir jis jausis nepatogiai, todėl visuomet įsitikinkite, kad suvystėte tinkamai, užkišdami pirštus po vystyklu kūdikio krūtinės srityje. Turite jausti, jog vystyklas tampriai prigludęs, tačiau užkišti pirštus pavyksta nesunkiai.

Suvysčius per laisvai, kūdikis jaučia, jog yra per daug erdvės ir tai gali tapti savotišku „išsilaisvinimo“ žaidimu. Jei kūdikiui pavyksta ištraukti rankytes, jis gali taip save pabudinti ir išgąsdinti.

Suvystytas kūdikis

Taip pat atkreipkite dėmesį, kad vystyklo kraštai neliestų kūdikio veiduko, nes tai gali rimtai jį suerzinti – toks prisilietimas skatina ieškoti krūties. Tad jei vystyklas per arti veido, būtinai pervystykite, nuleisdami jį kiek žemiau.

Tinkama apranga

Paprastai vystyklai gaminami iš gana plonų, natūralių arba kvėpuojančių medžiagų. Jei naudojate paruoštą vystyklą, atkreipkite dėmesį į gamintojo rekomendacijas, kaip rengti kūdikį priklausomai nuo aplinkos temperatūros. Karštomis dienomis gali pakakti tik sauskelnių, o vėsesniu oru – plonų marškinėlių ir kojinaičių. Kambario, kuriame miega naujagimis, temperatūra neturėtų viršyti 22C. Ar kūdikis neperkaito, ar nesušalo, reguliariai patikrinkite paliesdami jo nugarytę kiek žemiau kaklo.

Guldykite tik ant nugaros

Pagal SKMS (Staigios kūdikių mirties sindromo) prevencijos rekomendacijas, kūdikius patariama guldyti tik ant nugaros. Suvystytiems kūdikiams šis patarimas ypač svarbus.

Taip pat neguldykite suvystytų kūdikių ant minkštų paviršių, į supamas ar automobilines kėdutes, supynes. Papildomai neapklokite, kad bejudant, antklodė neuždengtų kūdikio kvėpavimo takų.

Nevystykite, jei pasirinkote su kūdikiu miegoti vienoje lovoje. Dėl arti esančio suaugusiojo skleidžiamos šilumos, padidėja perkaitimo rizika.

Laisvos kojos

Nors dauguma šiuolaikinių vystyklų pagaminti taip, kad kūdikio kojos lieka laisvos ir jie gali miegoti natūralioje „varliuko pozoje“, visuomet papildomai patikrinkite, ar nesuveržti kūdikio klubai ir jis gali patogiai judinti kojytes.

Pakankamai laiko ir laisviems judesiams

Nors kartais mamos teigia, kad vystomi kūdikiai ne tik ramiau miega, bet ir geriau žinda, vystymo trukme piktnaudžiauti neverta. Būdravimo metu visuomet kūdikį išvystykite ir leiskite jam kuo daugiau pajudėti paguldytiems ant tvirto paviršiaus bei nešiojamam ant rankų susipažinti su aplinka.

Kai kurie kūdikiai gali pasijusti taip komfortiškai, kad ims miegoti per ilgai, praleisdami maitinimus. Tai gali neigiamai paveikti kūdikio sveikatą ir motinos pieno gamybą

Miegoti… ne per ilgai

Ir nors ilgas ramus miegas yra vienas pagrindinių lūkesčių vystymui, kai kurie kūdikiai gali pasijusti taip komfortiškai, kad ims miegoti per ilgai, praleisdami maitinimus. Tai gali neigiamai paveikti kūdikio sveikatą ir motinos pieno gamybą. Todėl būtinai pažadinkite ir išvystykite kūdikį, kad jis tinkamu metu galėtų atsigerti pienuko.

Saugi vystymo pabaiga

Kūdikiui ramiai miegant vystykle, kartais tėveliams sunku nutraukti vystymą. Tačiau, dėl kūdikio saugumo, delsti neverta ir būtina atsisakyti vystymo kai tik kūdikis rodo ženklus, kad netrukus apsivers. Kiekvienas kūdikis šį raidos etapą pasiekia skirtingu laiku, todėl atsižvelkite į individualius ženklus.

Įprastai vystymo lengviausia atsisakyti palaipsniui: keletui naktų palikite laisvą vieną ranką, po to abi rankas, jei reikia, dar kurį laiką privystydami kūną.

Kaip pasirinkti vystyklus

Atsakant į klausimą, į ką geriausia vystyti, verta paminėti, kad pasirinkimas iš tiesų nemažas. Skiriasi tiek vystymo būdas, tiek pačių vystyklų patogumas. Kad būtų lengviau nuspręsti, apžvelgsime kelis vystyklų tipus bei prekinius ženklus.

Vystymas į laisvo audeklo vystyklą

Iš pirmo žvilgsnio pats paprasčiausias vystymo būdas, kuriam tereikia didelio, kiek tampraus audinio gabalo. Tačiau tam, kad teisingai ir greitai suvystytume kūdikį, prireiks šiek tiek praktikos ir Youtube filmukų. Deja, mažieji nelabai palaiko besimokančius tėvelius ir retai kada paguli ramiai, leisdami pasipraktikuoti. Iki kol pavyks įgusti, išlieka pavojus suvystyti nevisai tinkamai, paliekant erdvės kūdikiui iš vystyklo išsivynioti. Laisvas audeklas gali apsivynioti mažyliui aplink kaklą, mažų mažiausiai išgąsdindamas kūdikį. Tad jei jaučiatės nelabai užtikrinti, nepalikite miegančio mažylio be priežiūros arba rinkitės paruoštus vystyklus, kurie gerokai palengvina tėvelių darbą.

Vystyklai kokonai

Tokie vystyklai primena tamprius maišelius. Paprastai jie būna užtraukiami užtrauktuku arba užsegami lipukais. Kūdikio rankytės priglaustos prie kūno, tačiau jis gali jas laisvai judinti vystyklo viduje. Visgi tokio tipo vystyklai dažnai netinka labai aktyviems mažyliams arba tiems, kurie buvo pradėti vystyti kiek vėliau. Turėdami galimybę laisvai judinti rankas, dažnas susižavi tokiu „sportu“, vietoje mūsų laukiamo ramaus miegelio.

Kadangi vystyklas turi tampriai priglusti prie kūdikio kūno, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokiam kūdikio svoriui pritaikytas konkretus modelis, nes per didelis vystyklas tiesiog neduos norimo efekto. Ankstukams ir mažo svorio kūdikiams būtinai reikalingi specialūs sumažinti vystyklai.

Populiariausi prekiniai ženklai šioje kategorijoje: „Love to dream swaddle up“; „Woombie“; „Swaddle Me“. Ypatingai karštu oru, galima rinktis tik rankas prispaudžiančią vystymo juostą: „Anna & Eve Swaddle Strap Arms“ arba staigius rankų judesius ribojantį „Oohbubs Legs Out Swaddle“ smėlinuką.

Vystyklas „ZEN swaddle“ savo konstrukcija primena maišelį su papildomu apvyniojimu rankų srityje, šis vystyklas turi pasunkintas detales krūtinės ir šonų srityse. Sukonstruotas pagal fizioterapinius principus, jis sukuria laikymo ant rankų įspūdį. Tiesa, kai kurie tėveliai skundžiasi, kad jis visgi neišsprendžia pagrindinio kokonų tipo vystyklų trūkumo – laisvos rankos kai kuriuos kūdikius tik paskatina jas judinti ir bandyti ištraukti iš vystyklo.

Užtvirtinantys rankų poziciją

Paprastai tokie vystyklai turi papildomą įtvirtinimą besiblaškančioms kūdikio rankytėms.
Iš tokio tipo vystyklas „Ergobaby swaddle“, turi papildomas kišenėles rankoms. Dėl jų kūdikio rankos sukryžiuojamos ant krūtinės ir įtvirtinamos tokioje pozicijoje specialių lipukų pagalba. Nors pati kūdikio pozicija vystykle gana patogi, reikia atkreipti dėmesį, kad atsiliepimuose apie šiuos vystyklus, dažnai minima, jog stipresni kūdikiai iš jų gana lengvai išsivaduoja. Įtakos tam tikriausiai turi kūdikio temperamentas ir tai, nuo kada kūdikis buvo pradėtas vystyti.

Negalima teigti, jog vystymas tinka absoliučiai visiems kūdikiams. Kartais nesudera kūdikio temperamentas ir vystyklo tipas, o retais atvejais kūdikiui nuoširdžiai gali nepatikti būti suvaržytam

Kitas populiarus prekės ženklas šioje kategorijoje „Miracle blanket“. Šis vystyklas turi savotiškus „sparnelius“, kurių pagalba kūdikio rankytės įtvirtinamos jam prie šonų. Dėl savo konstrukcijos šis vystyklas puikiai tinka ir mažesniems, ir didesniems kūdikiams, užtikrindamas, kad suvystysite pakankamai tampriai. Atsiliepimuose, „Houdini vystyklu“ pravardžiuojama Miracle blanket, liaupsinama dėl paprasto naudojimo ir ypatingo patikimumo – suvystyti kūdikiai jaučiasi saugiai, neišsilaisvina iš vystyklo ir dėl to miega ženkliai ramiau. Vienintelis, kartais girdimas šio vystyklo minusas – jo ilgis, kurio kartais pritrūksta labai aukštiems kūdikiams, tačiau tai tikrai išimtiniai atvejai.

Nepaisant plataus vystyklų pasirinkimo, negalima teigti, jog vystymas tinka absoliučiai visiems kūdikiams. Kartais nesudera kūdikio temperamentas ir vystyklo tipas, o retais atvejais kūdikiui nuoširdžiai gali nepatikti būti suvaržytam. Jautriai stebėdami savo naujagimį, netruksite tai suprasti. Tik nepasiduokite per anksti, mat pradėjus vystyti ne nuo pat gimimo, kūdikiui gali prireikti 4-5 dienų, kad apsiprastų su pokyčiu.

Jei turite abejonių ar klausimų dėl kūdikio sveikatos būklės, prieš priimdami sprendimą, būtinai pasitarkite su jį gydančiu gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)