Mitas sugriautas

Kaip pažymi kūdikių ir vaikų miego konsultantė bei tėvystės konferencijos „Sumani mama“ pranešėja Dovilė Šafranauskė, anksčiau gyvavęs mitas, kad mamai būtina kūdikį auginti pagal tam tikrą griežtą, valandomis ar net minutėmis sudėliotą scenarijų, seniai griuvo, rašoma pranešime spaudai. Dienotvarkė iš tiesų turi teikti naudą, todėl šiandien miego konsultantai sutaria – dienotvarkė kūdikiui reikalinga, tačiau ji turi atitikti vaikelio ir mamos poreikius.

„Kartais tėvai mano, jog jų kūdikiai auga be dienotvarkių. Vis tik kūdikiai keliasi, valgo ir miega panašiu metu. Tai ir vadinama dienotvarke. Kiekvieną dieną pasikartojantys veiksmai, įvykiai ne tik suteikia kūdikiui saugumo, tačiau ir tėvams leidžia lengviau planuotis laiką, taip paprasčiau patenkinti svarbiausius mažojo poreikius. Beje, svarbu atminti, kad dienotvarkė pirmiausia padeda išvengti kūdikio pervargimo“, – teigia D.Šafranauskė.

Dovilė Šafranauskė
Miego konsultantė Dovilė Šafranauskė
Kadangi didžioji dalis kūdikių bunda tarp 6 ir 8 valandos ryto, dienos pradžiai toks laikas palankiausias. Likusi dienos dalis išdėliojama pagal periodus, kada mažylis būna aktyvus ir šeimos gyvenimo ritmą apskritai

Rytas geros dienos pradžiai

Kadangi kiekvienas kūdikis yra unikalus, skirsis ir jų dienotvarkė: vienam bus palankesnis itin griežtas dienos planas, kitam ramiau ir saugiau bus tada, kai dienotvarkė kis pagal aplinkybes. Viskas priklauso nuo esminių kūdikių poreikių ir tėvų sugebėjimo į tuos poreikius įsiklausyti.

„Vienos universalios dienotvarkės tiesiog nėra. Antraip visi ją taikytume ir nekiltų jokių papildomų rūpesčių bei klausimų. Kita vertus, kad dienotvarkė veiktų, pirmiausia reikėtų nustatyti laiką, kada Jūsų namuose prasideda diena. Kadangi didžioji dalis kūdikių bunda tarp 6 ir 8 valandos ryto, dienos pradžiai toks laikas palankiausias. Likusi dienos dalis išdėliojama pagal periodus, kada mažylis būna aktyvus ir šeimos gyvenimo ritmą apskritai“, – pataria kūdikių ir vaikų miego konsultantė.

Būdravimo periodai pagal vaiko amžių

Internetas mirga įvairiomis būdravimo laiko lentelėmis ir rekomendacijomis, dažnai juose atsispindintys duomenys skiriasi, tad konsultantė D.Šafranauskė primena – lentelėse paprastai nurodomi vidutiniai, minimalūs arba maksimalūs būdravimo.

Anot D.Šafranauskės, rekomenduojamas būdravimo laikas kūdikiams pagal amžių gali būti:

• iki 3 mėn.: 1–1,5 val;

• iki 6 mėn.: 2–2,25 val.;

• iki 9 mėn.: 2,5 val;

• iki 12 mėn.: 3–3,5 val.

„Kiekvienai mamai ir tėčiui turėtų padėti supratimas, kad jų vaikas – unikali asmenybė, todėl statistikos ir rekomendacijos ne visada suveiks. Su atsidavimu ir jautrumu augindami atžalą, laikui bėgant išmoksime atpažinti tik jai būdingus nuovargio ir būdravimo ženklus, bus lengviau laikytis dienotvarkės“, – teigia D.Šafranauskė.

Nuovargio ženklai

Žiovulys yra lengviausiai atpažįstamas nuovargio ženklas, deja, žiovaujame ne tik norėdami miego, bet ir atsikėlę. Tad atpažinti, ar kūdikis pavargęs, nėra taip paprasta. Vienoks nuovargio ženklas būdingas jūsų vaikui, kitoks – jūsų draugės mažyliui. Be to, nuovargio ženklai kinta vaikui augant. Pasitaiko ir kūdikių „slapukų“, niekaip neparodančių, kad nori miego.

Labai svarbu įsidėmėti, kad kokybiškai vaikutis miegos tik tada, kai bus pavargęs, bet nenuvargęs. Žiovulys, akių trynimas, nervingas verkimas rodo, kad kūdikis pervargo, todėl reikėtų suskubti jį nuraminti ir užmigdyti. Tokios situacijos išvengti leidžia atidus vaiko stebėjimas ir pažinimas, kitaip tariant, svarbu laiku „perskaityti“ jo rodomus ankstyvuosius nuovargio ženklus, kurie yra:

• dingęs susidomėjimas veikla,
• sulėtėję judesiai,
• nekoncentruotas žvilgsnis arba žiūrėjimas į vieną tašką,
• paraudimai aplink akis ar antakius,
• kontakto vengimas,
• minkštų žaislų ar antklodėlės lietimas prie veido.

Kai žinosime, kiek laiko pagal amžių mūsų kūdikiui rekomenduojama būdrauti ir mokėsime atskirti nuovargio ženklus, galėsime lengvai nustatyti būtent jam tinkamiausią aktyvų laiką tarp miegelių.

Vakaro ritualai ramiam miegeliui

Specifinis vakaro ritualas, kai atsižvelgiant į kūdikio poreikius ir pomėgius parenkami tam tikri veiksmai, padeda kūdikiui naktį miegoti ramiau, giliau, ilgiau. Miego ritualas paprastai turėtų trukti nuo 10 iki 30 minučių. Kuo vaikutis mažesnis, tuo miego ritualas trumpesnis, o svarbiausias miego ritualo bruožas – pasikartojimas. Pasakos skaitymas, ramios maudynės, jaukus mamos niūniavimas ar kt. – pasirinkta veikla turėtų kartotis kiekvieną vakarą, kad kūdikis jaustųsi saugus, nurimtų ir pasirengtų miegui.

Jei visgi kūdikį užmigdyti sunku, jis irzlus, tikėtina, kad būdravimo fazė iki nakties miego buvo per ilga. Vadinasi, reikia trumpinti miego ritualą, galbūt atsisakyti blaškančių veiklų.

Apie miegelį sužinoti daugiau – į tėvystės konferenciją

Siekiant, kad būdravimo ir miego laikas kūdikiui būtų subalansuotas, reikia kantrybės ir atidumo: bus dienų, kai mažylis miegos daugiau, bus dienų, kai nepajusime jo pervargimo, bus dienų, kai būdravimo laikas netilps į jokias rekomenduojamas normas. Svarbiausia išlikti ramiems ir mylintiems, stebėti, klausyti ir nenustoti mokytis.

2019 m. gegužės 11 d. Vilniuje vyks išskirtinė tėvystės konferencija „Sumani mama“, kurios metu gydytojai ir kitų sričių specialistai su būsimais ir esamais tėvais kalbės aktualiausiomis temomis, tarp jų ir apie mažųjų miegą, jo trikdžius, patars, kaip užtikrinti kokybišką kūdikio poilsį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)