Pediatrų rekomendacijos, kaip žiemą aprengti vaikus:

Jei dar maitinate krūtimi...

Mažyliams, kurie tik guli ar sėdi vežimėlyje, taikytina viena taisyklė – apvilkti tiek drabužių sluoksnių, kiek velkasi suaugęs, plius dar vienas sluoksnis ir apklotas. Be to, atsiminkite, kad prie vaiko kūno turi liestis tik natūralūs audiniai, taigi pirmam sluoksniui rinkitės medvilninius drabužius ir kepuraitę.

Kokie turi būti kiti sluoksniai, priklauso nuo oro temperatūros:

– nuo 5 iki 10 laipsnių šalčio: pašiltinto trikotažo su pūkeliu (multino) vokelis ar kombinezonas (storis nemažiau nei 250 g/m2), tokios pat medžiagos pledas, šilta kepuraitė.

– nuo 5 laipsnių šalčio iki 0: multino kombinezonas ar vokelis, šilta kepuraitė.

– nuo 0 iki 5 laipsnių šilumos – multino vokelis, demisezoninis kombinezonas, multino pledas, šilta kepuraitė.

Beje, jokiu būdu nenukelkite pasivaikščiojimo, jei lauke lyja. Uždenkite vežimėlį neperlyjamu dangalu, o sau pasiimkite skėtį.

Jei lauke spaudžia šaltukas, su mažyliu galima vaikščioti ne ilgiau nei valandą. Jei oro temperatūra pliusinė, galima palikti vaiką lauke visam pietų miegui. Kartkartėmis palieskite vaiku kaklą – jei jis drėgnas, vadinasi, vaikui per šilta, o jei šaltas – vaikas šąla, reikia šilčiau apkloti.

Jei vaikui – metukai ir daugiau...

Jei pasivaikščiojimo metu planuojate užsukti į parduotuvę, apvilkite ne šiltą kombinezoną, o striukę ir kelnes. Jei pamatysite, kad patalpoje mažyliui karšta, striukę galėsite atsegti ar nuvilkti. Kad sintetiniai drabužiai nedirgintų vaikui odos, apvilkite medvilninius marškinėlius ir pėdkelnes.

Ką apvilkti po to, priklausys ne tik nuo to, ar aktyviai mažylis leis laiką lauke. Rekomendacijos būtų tokios:

– nuo 5 iki 10 laipsnių šalčio: šiltas megztinis, šiltos kelnės, vilnonės kojinės, pašiltintas kombinezonas (ištisas ar atskirai striukė ir kelnės), šilti batai, kailinė ar pašiltinta kepurė, šalikas, pirštinės.

– nuo 5 laipsnių šalčio iki 0: multino kombinezonas su ilgomis rankovėmis, pusvilnės kojinaitės, pašiltintas kombinezonas, šilti batai ar botai, šilta vilnonė kepurė, šalikas, pirštinės.

– nuo 2 iki 5 laipsnių šilumos: šiltas megztinis, šiltos kelnės, demisezoninis kombinezonas, demisezoniniai batai, šilta kepurė, pirštinės.

Tik grįžę namo suprasite, ar tinkamai aprengėte atžalą pasivaikščiojimui. Jei nuvilkus drabužius pamatysite, kad mažylio kūnas suprakaitavęs, raudonas, kitą kartą aprenkite lengviau.

Dar vienas patarimas – prieš einant į lauką pirma apsivilkite pati, o paskui aprenkite vaiką, tada mažylis nesukais, laukdamas jūsų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)