Kada maudyti?

Anot specialistės, nepaisant tyrimų, nėra konkrečių rekomendacijų, kada, grįžus iš gimdymo namų ar ligoninės, reikėtų pirmą kartą išmaudyti naujagimį. Gydytoja rekomenduoja žiūrėti pagal situaciją ir jei viskas yra gerai, maudyti nors ir tą pačią dieną. „Daug kas priklauso nuo mamos. Kokia jos būklė, ar jai sunku adaptuotis, koks jos režimas, jeigu jai kažkas kelia stresą, iškart pulti maudyti nereikėtų. Literatūroje nuomonės išsiskiria. Vienur rašoma, kad reikėtų numaudyti iškart, kad nuplautume mikrobus, kurių vaikas prisirinko ligoninėje. Kitur sakoma, kad geriau neskubėti, nes jei gimdymas buvo sklandus, vaikas gulėjo ant mamos pilvo, jo oda pasiėmė gerųjų bakterijų, todėl pulti maudyti su muilu nereikėtų. Kad ir kaip bebūtų – kažkada pirmomis dienomis reikėtų naujagimį nuprausti“, – sakė I.Plėštytė-Būtienė.

Kaip paruošti vandenį?

Pasak medikės, akivaizdu, kad vandenyje, kurio patys negertume, tarkime, iš ežero, kūdikio nereikėtų maudyti. Bet šiais laikas vanduo iš čiaupo yra išvalytas ir geriamas, todėl tokiame vandenyje galima maudyti kūdikius, ir jo virinti nereikia. „Jei tėvai nėra užtikrinti dėl švaros, nepatinka vandens kvapas ar dar kas nors, reikėtų pavirinti. Vandens temperatūra turėtų siekti 36-37 laipsnius, kad kūdikis jaustųsi patogiai. Maudynių trukmė turėtų būti racionali – valandą nereikėtų kūdikio laikyti vandeny, nes šis greitai atšąla, vaikas gali sušalti. Manau, kad penkių-septynių minučių tikrai užtenka“, – teigė gydytoja.

Vaikų gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė / Dovilės Čižaitės-Jonikės nuotr.

Kaip paruošti aplinką?

Jei namuose yra šilta, o vonioje tokia temperatūra, kad ir mums patiems nusimaudžius nėra šalta, viskas gerai, papildomai šildyti nereikia. „Žinoma, svarbu žiūrėti, kad nebūtų skersvejų, kad nebūtų darinėjamos durys, bet nereikia ir daryti pirties. Vaikas turi adaptuotis prie tokios temperatūros, kurioje ir gyvens“, – sakė medikė.

Kokias priemones naudoti?

Pirmomis dienomis, anot I.Plėštytė-Būtienės, naujagimis tikrai nėra purvinas, todėl nei plaušinė, nei muilas nėra būtini. „Vaistinėse yra didelis pasirinkimas kūdikiams skirtų priežiūros priemonių, idealu, kad tai nebūtų sausinantis ar dezinfekuojantis prausiklis, nes bakterijos ant kūdikio odos yra labai reikalingos. Tinka paprasti prausikliai be kvapiųjų medžiagų, bespalviai. Tokio užtenka vos vieno lašelio. Be to, nereikia jo naudoti kaskart prausiant – su prausikliu galima maudyti kūdikį kartą per savaitę“, – pasakojo specialistė.

Kaip prižiūrėti kūdikio galvytę?

Galvos plovimas vaikui kelia didžiausią diskomfortą, todėl nenustebkite, kad kūdikis ims verkti. Tai jautri vieta. Vis dėl gydytoja rekomenduoja kartą per savaitę išplauti ją su šampūnu. „Naujagimiui, gimdymo metu plaukai išsitepa, ten lieka ir kraujo, ir gleivių, todėl reikėtų juos švariai nuplauti, bet jei maudome kas antrą dieną, kaskart su šampūnu plauti galvos tikrai nereikia“, – teigė specialistė. Dar vienas klausimų keliantis dalykas – pleiskanų luobelė ant kūdikio galvytės. Pasak gydytojos, jei ji nėra didelė, nieko nedaryti nereikia – užtenka švelniai patrinti skudurėliu. Jei didesnė – valandą prieš maudynes ištepti galvą vaikišku aliejumi, o paskui nuplauti. Nušluosčius, švelniai pavalyti specialiomis medžiaginėmis šukomis, bet jokiu būdu nekrapštyti. „Po truputį savaime praeis, tik nereikia skubėti ir tikėtis, kad po pirmų maudynių ji išnyks“, – sakė pašnekovė.

Ar galima į vandenį pilti eterinius aliejus?

Nors šiuolaikiniams tėvams jau nereikia aiškinti, kad į vandenį nereikia pilti kalio permanganato, anot gydytojos, dabar yra kita itin pamėgta priemonė – eteriniai aliejai. „Su jais daroma labai daug klaidų. Jei suaugusiesiems tinka ir jiems skaniai kvepia, tai nereiškia, kad naujagimiui, kurio uoslė ir oda yra dešimt kartų jautresnė, patiks tas aliejus. Todėl pirmaisiais metais nerekomenduoju jų naudoti kur tik papuola. Pilti į vandenį tikrai nereikia, nes mažylių oda labai jautri ir mes nežinome, kiek tai gali ją sudirginti. Dabar netgi pastebiu, kad tėvai, norėdami, jog jų vaikai nesirgtų, tiek prigarina tų eterinių aliejų, kad vaikai pradeda sloguoti nuo jų“, – sakė medikė.

Ką daryti nuprausus vaiką?

Gydytoja pataria, po prausimosi neskubėti. Kūdikį reikia iššluostyti ir leisti jam pabūti nuogam. Jei matote, kad oda sausėja, ištepkite aliejumi. Tiesa, aliejus gali būti ne tik sausos odos, bet ir masažo pagalbininkas. Juk vaiko paglostymas ir prisilietimai sutvirtina ryšį.

Jei kūdikis stambesnis ir susidaro raukšlės, kuriose kaupiasi nešvarumai bei drėgmė, yra specialūs kremai su cinku ir variu. Jei viskas gerai, tokias vietas užtenka nuvalyti švaria medžiagėle. Medikė nerekomenduoja kūdikio ausų valyti ausų krapštukais. „Užtenka išorinę landą iššluostyti rankšluosčiu, kad sieros nenustumtumėte į ausies landą“, – sakė medikė. Pirmaisiais mėnesiais ji pataria po maudynių kūdikiui uždėti kepurytę. Džiovinti plaukų džiovintuvu jokiu būdu nereikia. „Tik dar labiau išsausinsite galvos odą, be to, galite ir nudeginti“, – perspėja gydytoja. Kai vaikas sausas ir aprengtas, galima praverti vonios duris, kad temperatūra po truputį vėstų.

Kur maudyti geriausia?

Pirmaisiais mėnesiais gydytoja pataria vaiką maudyti kūdikių vonelėse, kur ir saugiau, ir paprasčiau. Po kokio mėnesio, jei tėvai nusprendžia, kad prilaikydami leis vaikui ir paplaukioti, ir panardyti, galima ir vonioje. Vis tik I.Plėštytė-Būtienė pataria būti labai švelniems, kad kūdikis neišsigąstų. Jei tai pirmas vaikas, geriausia, kad maudytų jį abu tėvai, kol neturi tinkamų įgūdžių.

Ar reikia grūdinti?

Anot gydytojos, apliejimas šaltesniu vandeniu yra jau daugelį metų rekomenduojamas. Tik nereikia pulti į kraštutinumus ir nepilti ant vaiko ledinio vandens. „Kad aplietumėte šaltu vandeniu nesukeldami jokių pasekmių, reikia bent pusės metų, kad vaiko kūnas priprastų. Atvėsinkite vandenį po vieną laipsnį ir po truputį pratinkite. Tokias procedūras galima pradėti nuo kokio 2 kūdikio mėnesio, jei jis sveikas“, – sakė medikė.

Kaip dažnai prausti?

Pasak I.Plėštytė-Būtienės, naujagimius reikėtų maudyti kas antrą-kas trečią dieną, vyresnius – pagal poreikį. „Vieni būna tokie, kurie valgydami labai apsiterlioja, juos ir prausti reikėtų dažniau. Dar žiūrėti, ar vaikui patinka maudytis. Jei ne, kasdien nereikia. Užtenka kas dvi-tris dienas. O jei vaikui patinka, galima ir kasdien. Bet bent du kartus per savaitę reikėtų kūdikį nuprausti“, – sakė gydytoja.

Vyresnius – trejų-penkerių metų vaikus – ji pataria maudyti pagal poreikius ir aplinkybes. Jei vasara, vaikas prakaituoja – maudyti dažniau, jei vaikas stambus – vėlgi dažniau. „Vis tik du kartus per savaitę yra rekomenduojama normaliai nuprausti vaiką, o kiekvieną vakarą – apiprausti“, – teigė gydytoja.

Ar galima su vaiku į pirtį?

Anot gydytojos, vesti vaiką į pirtį galima, bet viskas turi būti saikinga. „Dvidešimt minučių ten su juo sėdėti tikrai nereikia. Be to, reikia įvertinti ar nėra kokios nors širdies ligos, imuninės sistemos problemų, ar nesloguoja. Jei vaikas sveikas, po truputį pratinti galima, tik nereikia perkaitinti“, – sakė medikė. Vienerių metų vaiko vesti į pirtį ji dar nerekomenduoja, bet dvejų-trejų metų mažylį jau galima.

Jei vaikas serga?

Jei vaikas serga ir karščiuoja, apiprausti po dušu, pasak medikės, reikia, bet didelių maudynių geriau vengti. „Numušus temperatūrą reikia apiprausti, nes ir pačiam vaikui bus lengviau“, – pataria I.Plėštytė-Būtienė.