Kuo universaliau – tuo geriau

Rinkoje vis daugėja spalvingų, žibančių, pypsinčių, tikrus daiktus imituojančių žaislų, rašoma pranešime spaudai. Tačiau ar jie tikrai vertingi? Papasakosiu jums apie mažą keturmetę, kuriai sykį padovanojo mikrofoną primenantį pagaliuką.

Namai kaipmat prisipildė dainų ir koncertų. Sumanūs suaugusieji atkreipė dėmesį, kad populiarusis žaislas neturi visai jokių funkcijų ir mygtukų, tad artimiausia proga įteikė dainininkei įrenginį su įrašymo funkciją – padainuoji ir klausai savęs. Dainų ir koncertų kiekis smarkiai sumažėjo. Tačiau protingi suaugusieji nepasidavė – netrukus gautas dar vienas mikrofonas su jau įrašytomis dainomis. Paspaudi mygtuką ir groja. Akivaizdu, dainos ir koncertai virto žiopčiojimu pagal fonogramą.

Šis iškalbingas pavyzdys primena: kuo aiškesnę ir tikslesnę funkciją žaislas turi, tuo mažiau kūrybos lieka pačiam vaikui. Apibendrinant: kuo aiškesnė funkcija, tuo mažesnė žaislo nauda ir tuo trumpiau jis bus naudojamas. Todėl vaikui daugiau naudos atnešite dovanodami universalius, ramesnių spalvų, įrašytų garsų neskleidžiančius žaislus.

Populiariausi visų laikų žaislai

Laisvas žaidimas yra tai, ką šiuolaikinių vaikų tėvai gerai išmanė. Naujosios kartos vaikus vis rečiau pamatysi laisvai žaidžiant. Apie laisvo žaidimo prasmę, naudą ir būtinumą vis dažniau pavojaus varpais skambina tarptautinės organizacijos, ugdymo specialistai ir psichologai.

Tad, jei norite paskatinti ikimokyklinio amžiaus vaiką laisvai žaisti – pasirūpinkite tokiais nestandartiniais žaislais-daiktais.

Dėžės ir dėžutės, pagaliai ir pagaliukai, medžiagų atraižos, virvelės, o taip pat smėlis ir vanduo, kaip rodo vaikų žaidimų tyrimai yra patys populiariausi visų laikų žaislai naudojami laisvam žaidimui. Netikėtas rinkinys išties pradžiugins ir kūrybai išprovokuos jūsų mažąjį bičiulį.

Štai aš šiemet keliems vaikams rengiu nepaprastą dovaną – į keturias dalis supjaustytą kokoso riešuto kiautą, graikinių riešutų geldeles. Taip pat nepamiršiu pridėti po kelis žėrinčius karoliukus, plunksneles ar kaspinėlius. Tokiam rinkiniui pasistengsiu rasti dailią medinę dėželę ir sėkmė garantuota!

Vaikai tikri daikteliautojai, tačiau juos labiausiai džiugina ne šių laikų prekybininkų siūlomos įprasti žaislai, o netikėti niekučiai.

Įprastesnės naudingos dovanos

Kūrybiškumą skatinantys daiktai kuriuos galite dovanoti vaikams: kinetinis smėlis, modelinas, eksperimentų rinkiniai, konstruktoriai, kaladėlės, dažai, kūrybiniai rinkiniai ir, žinoma, knygos. Knygų skaitymas yra viena stipriausių veiklų, lavinančių vaizduotę.

Jei vis dėl to nuspręsite dovanoti kokį konkretesnį daiktą – lėlę ar automobiliuką, pasistenkite, kas jie neturėtų labai išgrynintų melodijų, įrašytų frazių ir pan. Leiskite vaikams patiems sukurti automobiliųko garsą, lėlės tekstus, ar kiškučio daineles. Ilgainiui pastebėsite, kaip vaikai geba skirtingai žaidinti tuos pačius objektus. Tik tam turime duoti laiko.

Netikėtumas arba patyriminė dovana

Laiškas Kalėdų seneliui – nuostabi tradicija, tačiau nepamirškime jausmo, kai gaunate ką nors netikėto.

Vis dažniau matoma tendencija, kad kuo daugiau žaislų vaikas gauna, tuo mažesnis pasitenkinimas jais. Kuo daugiau žaislų, tuo irzlesnis vaikas. Paradoksalu, tačiau gausybės laikais vaikui sunku rinktis iš didelio kiekio daiktų ne tik parduotuvėje, bet ir savo kambario lentynose.

Pasidžiaugus gautomis dovanomis dalį jų galima atidėti ir vaikui atiduoti kiek vėliau – po savaitės ar mėnesio.

Arba pasirinkimas – patyriminės dovanos. Tai puiki alternatyva daiktams. Mėgstamo žurnalo prenumerata, bilietai į spektaklį, zoologijos sodą, žaidimų kambarį, batutų parką, kino teatrą ir pan. Dovanodami patyrimines dovanas vaikus skatinsime mėgautis akimirkomis ir kokybišku laiku kartu.
Nepertraukiamo dėmesio kortelė

Labiausiai mūsų vaikams reikia mūsų nepertraukiamo dėmesio, laiko skirto asmeniškai jiems ir tik jiems. Jei būsite ypač drąsūs, galite padovanoti vaikui kelias korteles, pavyzdžiui: „Valanda nepertraukiamo mamos/tėčio dėmesio” su galimybe mažajam panaudoti šią kortelę kai norėsis. Toje valandoje neturite teisės naudotis telefonu ar užsiimti bet kokia pašaline veikla – tik tai, ką pasakys jūsų apdovanotasis. Jūsų laukia dėkingumo jūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)