Gaila dėl tokios situacijos

Istorija pasidalinti sutikęs dvejų metukų nukentėjusio berniuko tėtis (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), nenorėjo būti itin kategoriškas. Anot jo, ugdymo sistema šiame darželyje yra labai gera ir Lietuvoje tokių įstaigų reikėtų daugiau. Bet viskas netenka prasmės, kai nėra užtikrinamas esminis dalykas – vaikų saugumas. „Darželio vadovybei atrodo, kad žmonės, kurie prižiūri vaikus, yra pagrindinis saugumo garantas. Bet mes manome, kad reikėtų imtis ir kitų priemonių, kurios apsaugotų nuo žmogiškosios klaidos. Mes net nežinojome, kad ir anksčiau šiame darželyje buvo tokių atvejų. Gal šis buvo labiausiai katastrofiškas, kai vaikas atsidūrė visai šalia tragedijos. Šiuo metu dar nesame apsisprendę, ką daryti toliau, bet tai buvo dūris mums į nugarą“, – pasakojo mažamečio tėtis.

Mažamečio tėtis
Mes net nežinojome, kad ir anksčiau šiame darželyje buvo tokių atvejų. Gal šis buvo labiausiai katastrofiškas. Šiuo metu dar nesame apsisprendę, ką daryti toliau, bet tai buvo dūris mums į nugarą

Jis įsitikinęs, kad spręsti saugumo klausimą darželio vadovybė turėjo jau po pirmo karto, kai auklėtiniai išėjo iš teritorijos. „Sakė, kad varteliai bus tvarkomi, kažkokie variantai svarstomi, kalbamasi su auklėtojais. Bet tai neesminis dalykas. Gal mūsų vaikui tai jau ir nenutiks, bet kitiems“, – svarstė pašnekovas.

Nors apie incidentą, kuris įvyko rugsėjo 17 d., jis sužinojo vos prieš keletą dienų, jau spėjo pasikalbėti ir su vyru, kuris išgelbėjo jo sūnų. „Tas vyriškis jau pagyvenęs, astmatikas. Jis buvo šoke, kai pamatė mūsų vaiką išbėgusį į gatvę. Anot jo, dėkoti reikia ne jam, o automobiliui, kuris spėjo sustoti, nes berniukas jau buvo išbėgęs į gatvę. Apskritai yra stebuklas, kad tas vyras ten atsidūrė, nes jis tiesiog per klaidą praleido autobusą ir laukė kito“, – pasakojo mažamečio tėtis.

Tos dienos vakarą, kai mama atvyko pasiimti sūnaus, auklėtoja tepasakė, kad jų vaikas buvo išėjęs už vartelių. Jokių detalių apie incidentą nebuvo pateikta. „Tik vėliau kažkas šitą istoriją paskelbė Facebook tinkle, pradėjo reaguoti kiti tėvai. Darželio vadovas atsiuntė visiems laišką, kad buvo imtasi priemonių, pasikalbėta su auklėtojais ir pan. Tada pažiūrėjome, apie kokios dienos incidentą kalbama, ir supratome, kad tai buvo mūsų vaiko istorija“, – pasakojo berniuko tėtis.

Vaikas gatvėje

Šiuo metu šeima svarsto, ką daryti toliau. „Jaučiamės apgauti, kad mūsų niekas neinformavo, jog tokie dalykai vyksta. Dabar net ir kito darželio nelabai surasime. Kita vertus mūsų vaikui šitas labai patinka ir gaila dėl tokios situacijos“, – teigė pašnekovas.

Padėtų technologijos

Berniuko mama (vardas ir pavardė reakcijai žinomi) taip pat sunerimusi dėl tokios situacijos. „Šiuo metu bendraujame su darželio vadovais, bet kol nėra užtikrintas papildomas vaikų saugumas, neleidžiame savo vaiko į darželį ir nesiruošiame kol kas leisti. Gal nuo žmogiškų klaidų ir negalima apsisaugoti 100 proc., bet gal techniškai galima kažką padaryti, kad tokių įvykių nebebūtų. Tai privatus darželis, jie turi daug darbuotojų, vaikų nėra daug – vienam darbuotojui tenka vos trys vaikai, svarbu, kad žmonės atsakingai žiūrėtų į savo darbą. Be to, pavyzdžiui, užsienyje padaryta, kad tik suaugusieji gali atidaryti darželio vartelius. Gal ir čia reikėtų tokios sistemos? Tokie dalykai padėtų sužiūrėti ir išvengti žmogiškų klaidų. Galbūt padėtų vaizdo kameros, signalizacijos“, – svarstė berniuko mama.

Ji negalėjo tiksliai pasakyti, kiek laiko jos vaikas klaidžiojo vienas už teritorijos ribų. „Jam neseniai suėjo du metai, jis nėra greitas. O S.Batoro gatvė yra už kelių šimtų metrų. Vaikas turėjo užtrukti, kol iki jos nuėjo“, – pasakojo pašnekovė.

Vaiko mama
Kai rinkomės darželį, klausėme vadovų apie saugumą, nes šalia yra ne tik gatvė, bet ir upelis. Mus užtikrino, kad čia vaikai yra saugūs

Iki šio įvykio abu tėvai neturėjo jokių nusiskundimų ugdymo įstaiga. „Kai rinkomės darželį, klausėme vadovų apie saugumą, nes šalia yra ne tik gatvė, bet ir upelis. Mus užtikrino, kad čia vaikai yra saugūs“, – sakė mažamečio mama.

Imamasi priemonių

Lauko darželio vadovas Žilvinas Karpis pripažįsta kaltę ir sakė prisiima visą atsakomybę dėl tokio incidento. „Visų pirma, kažkas teritorijoje paliko atvirus vartelius. Taip sutapo, kad vaikas dingo iš akiračio ir atsidūrė be priežiūros. Jis nuėjo keliuku ir, kaip manoma, pasiekė judrią gatvę. Ten stotelėje stovėjęs vyriškis jį rado ir parvedė atgal. Iš pradžių neturėjome jokių detalių, todėl ir tėvų tinkamai neinformavome. Paskui istorija pasklido po socialinius tinklus. Mus pasiekė įvairios jos interpretacijos. Bet faktas, kad vaikas atsidūrė neprižiūrimas. Mes dėl to prisiimame visą atsakomybę, darome susirinkimus, pakeitėme tam tikrą komandinio darbo grafiką, vidinius dokumentus, tobuliname infrastruktūrą. Yra numatyta veiksmų ateičiai, bet situacija yra labai nemaloni ir tai didelė pamoka mums visiems“, – sakė vadovas.

Vaikas gatvėje

Anot jo, incidentas įvyko rugsėjo 17 d. Jau tada buvo padaryti susirinkimai, priimti tam tikri sprendimai. „Bet nežinojome dar visų detalių, nes nespėjome pasikalbėti su vyriškiu, kuris atvedė vaiką. Paskui jį radome, pats bendravau su juo, su jo dukra. Situacija paaiškėjo, vaikas tikrai nebuvo dingęs labai ilgam – gal kokių 10 min.”, – teigė pašnekovas.

Pasak darželio vadovo, tai iš tiesų ne pirmas kartas, kai vaikai išeina iš darželio teritorijos ribų, bet tokio tragiško įvykio iki šiol dar nebuvo. „Po kiekvieno tokio incidento visada buvo peržiūrimos priemonės, imamasi saugumo reikalavimų. Bet kiekviena situacija unikali ir neįmanoma numatyti visų žmogiškų klaidų. Šį kartą kažkas neapsaugojo teritorijos, o auklėtoja nesužiūrėjo vaiko“, – apgailestavo Ž.Karpis.

Iškart po įvykio buvo kalbėta su auklėtoja, jai įteiktas griežtas įspėjimas, buvo svarstoma ir dėl atleidimo. „Įvertinus visas aplinkybes, nutarėme nesiimti kraštutinių veiksmų. Tiesiog sieksime pasitaisyti. Tėveliams buvo pristatytas išsamus planas, kas buvo atlikta po šio atvejo. Jie dabar svarsto, ką daryti toliau“, – sakė darželio vadovas.