– Papasakokite apie šį dar daugeliui negirdėtą reiškinį Lietuvoje – joga vaikams.

– Pati esu ekonomistė, baigiau Vilniaus universitetą, dirbau įvairiose įmonėse. Paskui gimė dvynukės, išėjau vaikų priežiūros atostogų. Tada savaime mano gyvenime atsirado joga. Iš pradžių mokiausi savo vaikams daryti masažą, paskui netyčia atradau jogos vaikams kursus užsienyje. Įsigijau internetu. Užtrukau ilgai – gal kokius metus. Pati su joga iki tol buvau susipažinusi tik kaip su mankšta. Žinojau jos filosofiją, bet į ją nesigilinau. Išsilaikiau egzaminus ir pradėjau galvoti, ką daryti toliau. Buvo nedrąsu, galvojau, kaip žmonės reaguos. Bet nutariau, kad metus vesiu nemokamas pamokas mokyklose, darželiuose, išsinuomojau studiją ir vis pravesdavau vieną kitą pamoką. Mano sertifikatas leidžia vesti jogą vaikams nuo 0 iki 12 metų. Su kūdikėliais iš pradžių bijojau, bet nuo rudens gal ir pasiryšiu.

Milda Lebednykė
Milda Lebednykė
Mamoms patinka tokie susibūrimai, nes aplinka yra saugi, maloni, čia laukiami kūdikėliai, kurie tikrai ne visada guli ramiai

– Kaip atrodo kūdikių joga?

– Ši joga yra subalansuota atsigaunančiam moters kūnui bei augančiam ir besivystančiam kūdikėliui. Asanos atliekamos taip, kad mama galėtų pakelti vaiką, apkabinti jį, pakutenti ar pabučiuoti. Dainuojamos dainelės vaikams ir atliekama mankšta, vadinama „kūdikių joga“. Čia mamos mokosi nusiraminti, įveikti stresą, mokosi pratimų, kurie raminančiai veikia jų vaikelius prieš miegą ar pietų poilsį, mokosi palengvinti vaikelių negalavimus sutrikus virškinimui ar besikaupiant dujoms. Be to, ši joga kartu padeda ir vaikui mokintis nusiramino, padeda jų kūneliui vystytis ir ruoštis kitam vystymosi etapui. Mamoms patinka tokie susibūrimai, nes aplinka yra saugi, maloni, čia laukiami kūdikėliai, kurie tikrai ne visada guli ramiai, guguoja ar juokiasi. Čia mamos atranda ramybę, susitinka su kitomis mamomis ir kuria nenutrūkstamą ryšį su savo vaiku.

– Ką joga duoda didesniems vaikams?

– Naudą sunku pamatuoti. Fiziškai joga stiprina kūną, didina lankstumą, leidžia vaikui valdyti ir pažinti savo kūną, lavina koordinaciją ir t.t. Bet yra kur kas daugiau. Joga tai ne tik kūno mankšta, tai sielos mankšta. Čia mokomės pažinti save, nusiraminti. Tai darome žaisdami, pasakodami smagias istorijas – tai tik dar vienas smagus vaikiškas nuotykis. Jogos pozos čia lengvos, pritaikytos vaikams, dainos, žaidimai, muzika vaikus įtraukia. Žaidimas – pats geriausias mokymosi ir pažinimo būdas. Be to čia neskatinama jokia konkurencija, čia nėra varžybų, rungtynių. Be jogos pozų, čia mokinamės ir kvėpavimo technikų – pučiant nematomus balionus ar muilo burbulus, plunksnas, lengvus kamuoliukus. Kvėpavimo galia irgi ypatinga. Ji ne tik stiprina kvėpavimo takus, imunitetą, bet ir leidžia mums nusiraminti, susigyventi, susitelkti.

Jogos menas – tai lėtas ir ilgas kelias. Čia sunku pamatyti greitą naudą. Tai atsiskleidžia daug vėliau. Todėl viskam reikalingas reguliarumas, tėvų tikėjimas. Mano nuomone, jogos pamokos yra dovana vaikams, ypač jei kartu joguoja mamos ar tėčiai. Juk vaikams nėra nieko geriau kaip laikas su tėvais, o čia dar ir žaidžiama.

Vaikų joga/Egidijaus Kindurio nuotr.

– Nuo kokio amžiaus patartumėte lankyti jogą vaikams?

– Labai įvairiai. Priklauso nuo vaiko. Buvo mergaitė dvejų metų, kuri labai gerai viską darė, o buvo berniukas 5 metų, kuris neįsitraukė. Kai kurie vaikai tik stebi, paskui namuose padaro. Kai kuriems reikia ir 4, ir 5 užsiėmimų, kad pradėtų daryti. Bet yra mamų, kurios kantrios, ateina, daro ir nelaukia greito rezultato. Tiems, kurie skuba ir nori greito rezultato, linkiu kantrybės šiame užsisukusiame pasaulyje, kur visi bėgame, skubame, norime, kad vaikai kuo greičiau visko išmoktų ir įsisavintų. Taip ir yra, jie mokosi labai greitai, tik ne visada mums parodo, kad jie tai moka, arba jie dar nežino, kur tai naudoti. Bet patikėkite, jie tikrai moka nustebinti ir jus nustebins.

– Ar rekomenduotumėte jogą hiperaktyviems vaikams?

– Joga tinka visiems vaikams, net ir su įvairiais sutrikimais. Bet tam reikia kantrybės ne tik vaikams, bet ir tėvams. Nes ateina vaikai, kurie tik bėgioja, tada prie jų prisijungia ir kiti. Griūna visas mano planas, keiti jį kitu planu, tą – dar kitu, o galiausiai grįžti prie pirmojo. Tokia yra vaikų joga.

Vaikų joga/Egidijaus Kindurio nuotr.

– Kiek laiko trunka užsiėmimas?

– Visai mažiukams rekomenduojama iki 20 min., bet juk dėl tiek laiko niekas nenori kažkur važiuoti ir tai yra suprantama. Todėl jungiamos kelios veiklos, pavyzdžiui, jogos istorija ir žaidimas ar kokia kita veikla – piešimas ar žaidimas su pojūčių priemonėmis. Todėl užsiėmimas trunka 45 min, o paskui smagiausia dalis – arbata, užkandžiai ir pokalbiai visiems prie stalo. Kažkodėl vaikams tai taip ypatinga.

– Kaip paaiškinti vaikams, kas tai yra?

– Niekada nesusimąsčiau apie tai, kaip paaiškinti vaikams, kas tai yra joga. Dažniausiai tokius klausimus užduoda tėvai. Manęs nėra nė vienas vaikas to paklausęs. Gal į jogą ateina vaikai, kurių tėvai namie užsiima joga ir jiems tai jau pažįstama, o gal tėveliai kažką papasakoja. O aš atsakyčiau į šį klausima gal taip – tai praktika, kuri moko būti mus laimingais, mylėti save ir nesmerkti kitų. Joga turi pozas viskam, kas yra šiame pasaulyje, nes joga yra natūralu taip pat kaip mes, žemė, vanduo, oras, augalai ar gyvūnai. Tai praktika būti savimi, praktika pažinti save ir rasti savo kelią.