Anot fotografės, fotografuoti tokią intymią akimirką išties buvo nelengva. „Galiu pasakyti, kad Lietuvos moterys yra pačios šauniausios. Užsienio fotografai dažnai žindymą rodo labai atvirai – moterys apsinuoginusios, kūdikiai – taip pat. Lietuvoje viskas atliekama labai intymiai. Nė viena herojė nenorėjo per daug atsidengti ar rodyti savo vaikučių“, – pasakojo Akvilė. Kiekvieną nuotrauką ji derino su mama, žiūrėjo, kad visi jaustųsi patogiai ir saugiai. „Iš tiesų man truputį keista – kai į Facebook‘ą keli moters nuotrauką su speneliu, ją blokuoja, kai vyro – ją leidžią“, – pastebėjo fotografė. Anot jos, žinomos mamos nenorėjo rodyti savo vaikų veidų, žindė subtiliai, bet drąsiai.

Pačiai Akvilei žindymas yra labai artimas. „Žindymas man yra ryšio su vaiku kūrimas. Iki šiol manau, kad padariau gerą darbą, kiek galėjau, tiek maitinau – vieną sūnų iki metų ir aštuonių mėnesių, kitą – iki metų ir trijų. Kai maitini vaiką, matai jo šypseną, akis, žvilgsnį, supranti, kad šią akimirką jis pasitiki tavimi visu 100 proc. Tą minutę tu esi jam svarbiausias“, – pasakojo fotografė.

Paklausta apie žindymą viešoje vietoje, moteris sakė, kad niekada to nesigėdijo, bet ir neperžengdavo vulgarumo ribų. „Kai moterys prie pietų stalo staiga išsiima krūtį ir ima žindyti, aplinkiniai pakraupsta ne nuo pačio žindymo, kaip proceso, bet nuo to vulgaraus išsitraukimo. Aš visada stengiausi daryti viską subtiliai, nusisukti, užsidengti. Kad viskas vyktų viešai, bet ne vulgariai. Tai yra normalu, bet kai valgau picą ar arbūzą nesitaškau į visas puses ir to nedemonstruoju“, – sakė Akvilė.

Fotografė Akvilė Razauskienė
Kai moterys prie pietų stalo staiga išsiima krūtį ir ima žindyti, aplinkiniai pakraupsta ne nuo pačio žindymo, kaip proceso, bet nuo to vulgaraus išsitraukimo. Aš visada stengiausi daryti viską subtiliai, nusisukti, užsidengti

Parodos dalyvė penkių vaikų mama, dula Mantautė Morkvėnė sakė, kad į maitinimą viešoje vietoje žiūri labai natūraliai. „Jei vaikas verkia, jį apkabini ir nuramini, jei vaikas išalksta, tu jį pamaitini. Tai visiškai natūralus procesas“, – teigė moteris. Jos pačios istorija išties neeilinė. Ji žindo jau devynerius metus be sustojimo. „Iš viso turiu penkis vaikus. Taip jau susiklostė, kad vaikus maitinau iki kito nėštumo antros pusės arba vidurio. Vyriausiai mano dukrai yra 8 metai, sūnui – 7, kitai dukrai – 5, sūnui – 3, o mažiausiam – 5 mėnesiai. Ilgiausiai išmaitinau sūnų, kuriam dabar treji – žindžiau iki 2 su puse metų. Bet visada sakiau, kad maitinsiu tol, kol bus poreikis“, – sakė Mantautė.

Lietuva šiemet pirmą kartą buvo įtraukta į Pasaulinės žindymo savaitės (WABA), vykstančios rugpjūčio 1–8 dienomis, projekto žemėlapį dėl Vaikų ligoninės paramos fondo iniciatyvos surengti drauge su akušere, laktacijos konsultante Ieva Girdvainiene unikalią fotografijų parodą „Žindymas – gyvenimo pamatas“. Kitą savaitę paroda persikels į Naujagimių skyrių ir kitas Lietuvos ligonines.