Oda atlieka apsauginę funkciją t. y. saugo mus nuo kenksmingų išorės veiksnių – cheminių, mechaninių, šiluminių, įvairios spinduliuotės. Tinkamai nepasirūpinus lauke žaidžiančių vaikų oda, neapsaugojus jos nuo neigiamo saulės poveikio – galimos net ir ilgalaikės pasekmės. Skaudžiai nudegus vaikystėje, suaugus didėja tikimybė susirgti odos vėžiu.

Būtina apsauga ir tinkamas jos naudojimas

„Ruošiantis su vaikų važiuoti atostogauti ar net į kiemą prie namų pažaisti, būtina pasirūpinti tinkama apsauga nuo saulės. Ant gaminio etiketės nurodytas SPF (apsaugos nuo saulės faktorius) turėtų būti bent 30, o dar geriau – 50. Renkantis apsaugos priemonę vaikams, tėveliai turėtų atkreipti dėmesį, ar apsaugos nuo saulės priemonės filtras yra mineralinis ar cheminis. Vaikams visada rekomenduojama rinktis kremą ar losjoną su mineralinius filtru, pavyzdžiui, su titano ar cinko oksidu.

Vaikų oda yra laba jautri, gležna, todėl chemines priemones labai greitai absorbuoja“, – kaip rinktis apsaugos nuo saulės priemones mažiausiems pranešime spaudai pataria „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas ir priduria, kad specialiai vaikams sukurti kremai yra švelnesni nei suaugusiems.

Tačiau net ir patepus vaiką apsauginiu kremu, reiktų vengti būti saulėje, kai ji pati aktyviausia – maždaug nuo 11 iki 16 val. Be to, nerekomenduojama jokiais kremais ir losjonais, apsaugančiais nuo saulės, tepti kūdikį iki 6 mėnesių. „Tokius mažus vaikus iš viso patartina saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Jie turėtų laiką leisti pavėsyje, atokaitoje“, – sako vaistininkas.

Viena dažniausių klaidų, kurią daro didelė dalis tėvų, tai per retai tepa vaikus apsaugine priemone. Net jei kremas yra atsparus vandeniui, vaiką būtina iš naujo ištepti apsaugine priemone po maudynių. Taip pat būtina tepti kremu kaskart, jei vaikas mechaniniu būdu nusivalė apsaugos priemonę, pavyzdžiui, šluostėsi rankšluosčiu ar gulėjo ant jo.

Vakare pasirūpinkite drėkinimu

Dar viena taisyklė ir priemonė, kuri vasarą turi atsirasti vaikų kosmetinėje – tai kūno odą drėkinanti priemonė. Jei vaikas saulėje nenudegė per daug, užtenka kūną ištepti drėkinančiu kremu, kad oda neišsausėtų, būtų minkšta, o jei tėveliai pastebi, kad oda stipriai paraudusi, ją skauda, tai ją reikia raminti. Tam tinka įvairios putos ir tepalai su pantenoliu, bepantenoliu.

Tėveliams, kurių vaikai dar nešioja sauskelnes, vaistininkas pataria turėti ir priemonę su cinku ar pantenoliu, kuri pagelbėtų atsiradus iššutimui, skatintų odos atsinaujinimą. Vasarą ši problema dažnai paūmėja.

Mažamečio vaiko oda yra kur kas jautresnė ir labiau pažeidžiama nei suaugusiojo, tad ja rūpintis reiktų itin atidžiai, norint, kad ji būtų ne tik graži, bet ir sveika.

Paprastai vaikai būna judrūs, jie nuolatos žaidžia, laksto, tad natūralu, kad krenta ir užsigauna. Tad vaistininkas primena, kad vaikų odos priežiūros krepšelyje vasarą visuomet pravartu turėti odą dezinfekuojančią priemonę, įvairaus dydžio pleistriukų, kuriuos būtų galima užklijuoti susižeidus ar nusibrozdinus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)