Sveikuoliški užkandžiai vaikams ir tėvams

Vaikų skoniui įtikti nėra lengva, ypač, jei tėvai nori jiems įsiūlyti sveikesnį maistą. Pasak A. Rasmussen, švenčių metu vaikai gali pasilepinti įvairiais skanumynais, tačiau reikėtų nepamiršti ir maistingų produktų, ypač – daržovių, rašoma prekybos tinklo IKI pranešime spaudai.

„Daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir užkandis, patiekalams suteikiantis gaivumo ir ryškių spalvų. Svarbu jas pateikti žaismingai, kad vaikams daržovių skanavimas būtų įdomus. Švelnus humusas su daržovių šiaudeliais – puikus pavyzdys. Šį vitaminų ir maistingų medžiagų gausų užkandį mėgsta ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai. Jį pagaminti visai nesunku – tereikia plonais šiaudeliais supjaustyti morkas, agurkus, ridikėlius ar kitas mėgstamas daržoves, jas sudėlioti į nedidelius indelius bei šalia patiekti humusą,“ – pataria maisto ekspertė.

Keksiukai – ne tik smaguriams

Vaikai nepaprastai mėgsta keksiukus – smagi forma, ryškus kremas ir spalvoti pabarstukai jiems kelia pačias geriausias emocijas. Maisto ekspertės teigimu, keksiukais ypač maloniai nustebinsite išleistuves darželyje švenčiančius vaikus, juolab, kad būdų juos išsikepti – daugybė.

„Keksiukai gali būti ne tik desertas, bet ir sotusis patiekalas. Vaikai mėgsta judėti, todėl ilgai sėdėti vienoje vietoje ir valgyti tradicinius patiekalus jiems pabosta. Pamėginkite išsikepti keksiukų su kiaušiniu, lašiša ir vištiena – jums tereikės į vidų pridėti sūrio ir daržovių ir jau turėsite alternatyvą įprastam apkepui, kuris vaikams neatrodo patrauklus. Tereikia gražių ir spalvotų keksiukų formelių ir vaikai tuoj čiups skanauti,“ – sako A. Rasmussen.

Daržovių keksiukai
Foto: Shutterstock

Tortą keiskite šviežių vaisių ir uogų iešmeliais

Nors išskirtinių švenčių metu retai apsieinama be finalinio deserto – torto, mažieji dažniausiai nėra patys didžiausi jo mėgėjai. Visgi alternatyva yra – tai vaisiai ir uogos, kurias su malonumu kramsnoja mažieji. Bananus, braškes, šilauoges, vynuoges suverkite ant medinio iešmelio ir turėsite skaniausią desertą. Siekiant didesnio efekto, vaisius galite supjaustyti skirtingomis formomis, o pagamintus iešmelius susmeigti į pusiau perpjautą ananasą. Mažieji tikrai įvertins jeigu vaisių ir uogų iešmelius pagardinsite zefyrais.

„Spalvingus iešmelius galima gaminti ir iš įvairių daržovių, pvz. vyšninių pomidorų, agurkų, paprikos, juos pagardinti keptos paukštienos gabaliukais. Juk vaikai visų pirmą valgo akimis, todėl spalvingi tiek vaisių, tiek daržovių iešmeliai yra puikus pasirinkimas vaikų šventėms,“ – rekomenduoja maisto ekspertė.

Keletas receptų šventiniam stalui

Sotesnis užkandis – daržovių keksiukai

Jums reikės:
250 g tarkuotos cukinijos
120 g tarkuotų morkų
30 g žirnelių
30 g konservuotų saldžiųjų kukurūzų
125 g čederio sūrio
110 ml pieno
60 ml graikiško jogurto
60 ml alyvuogių aliejaus
2 vnt. kiaušinių
250 g miltų
3 a. š. kepimo miltelių

Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Tarkuotą cukiniją ir morkas sudėkite ant švaraus virtuvinio rankšluosčio, susukite ir išgręžkite daržovių sultis. Daržovių minkštimą sudėkite į dubenį kartu su žirneliais ir saldžiaisiais kukurūzais. Tuomet supilkite pieną, graikišką jogurtą, alyvuogių aliejų, sudėkite tarkuotą sūrį, įmuškite kiaušinius ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Kepimo miltelius sumaišykite su miltais ir į mišinį iš lėto supilkite prieš tai gautą masę. Viską gerai išsukite. Keksiukų kepimo formą patepkite aliejumi arba sviestu ir tolygiai supilkite masę į kepimo formeles. Kepkite apie pusvalandį.

Daržovių iešmeliai su kepta kalakutiena

Daržovių iešmeliai
Foto: Shutterstock

Jums reikės:
300 g kalakutienos filė
druskos, pipirų, kitų vaikų mėgstamų prieskonių
1 raudonos paprikos
1 geltonos paprikos
10 vyšninių pomidorų
1 agurko

Gaminimas:
Kalakutienos filė apibarstome druska, pipirais bei kitais prieskoniais, įdedame į kepimo rankovę ir kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, 30-40 min. Iškepusią mėsą išimame iš rankovės, paliekame atvėsti ir supjaustome 2×2 cm gabaliukais. Ant medinių iešmelių pakaitomis veriame vyšninius pomidorus, agurką, raudoną ir geltoną paprikas bei kalakutienos filė.

Bananiniai keksiukai su maskarponės kremu

Jums reikės:
Keksiukų tešlai:
400 g miltų
1 a. š. valgomosios sodos
1 a. š. druskos
0,5 a. š. kepimo miltelių
0,5 a. š. malto cinamono
0,5 a. š. malto muskato
350 g cukraus
200 ml alyvuogių aliejaus
3 vnt. kiaušinių
1 v. š. vanilės ekstrakto
4 vnt. nuluptų ir sutrintų bananų
Kremui:
85 g kreminio sūrio
120 g sviesto
80 g maskarponės sūrio
3 v. š. medaus
Saujos graikinių riešutų

Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir į ją įklokite ryškiaspalvius keksiukų popierėlius. Išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius, cinamoną bei muskato riešutą atskirame dubenyje. Kitame inde išplakite kiaušinius su cukrumi, supilkite alyvuogių aliejų ir vanilę. Į skystą masę įmaišykite ir bananus. Birius produktus persijokite per sietelį ir iš lėto įmaišykite į skystąją masę, kol tešla taps vientisa. Paruoštą tešlą išpilkite į keksiukų kepimo formeles, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 25 minutes, kol viršus gražiai paruduos. Vėliau ištraukite keksiukus iš kepimo formos, sudėkite į lėkštę bei palikite atvėsti. Paruoškite kremą – elektriniu plaktuvu išsukite kreminį sūrį ir sviestą iki švelnios ir purios masės. Įmaišykite maskarponės sūrį ir sudėkite medų. Dar kartą išmaišykite kremą. Atvėsusius keksiukus aptepkite maskarponės kremu ir ant viršaus paberkite graikinių riešutų.

Vaisių ir uogų iešmeliai

Vaisių iešmeliai
Foto: Shutterstock

Jums reikės:
200 g zefyrų
100 g smulkių uogų, pvz. šilauogių, tinka ir vynuogės
300 g arbūzo (išimkite sėklas),
300 g braškių

Gaminimas:
Vaisius ir uogas nuplaukite. Iš arbūzo riekelių išspauskite su sausainių formele žvaigždutes ar kitą norimą formą, didesnes braškes perpjaukite per pusę. Viską suverkite ant medinių iešmelių pakaitomis.

Naminis limonadas su apelsinais

Jums reikės:
8 vnt. apelsinų
4 vnt. citrinų
Žiupsnelio cukraus pagal skonį
1500 ml natūralaus arba gazuoto vandens

Gaminimas:
Nulupkite apelsinus ir citrinas bei sudėkite viską į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Įberkite šiek tiek cukraus ir gautą masę praskieskite vandeniu. Skonio intensyvumą galite reguliuoti papildomai pridėdami apelsinų ar citrinų sulčių. Papuoškite apelsino griežinėliais ir pagardinkite ledukais.

Naminis limonadas
Foto: Shutterstock