Jeigu vaikas jūsų neklauso, priežastis slypi jumyse. Jums reikia išsiaiškinti būtent savo elgesį, o tik paskui galvoti, kaip galima padėti vaikui. Pirma ir pati svarbiausia priežastis – dėmesio trūkumas. Kad ir kaip banaliai tai skambėtų. Imkite ir pagalvokite tiesiog dabar, šiuo momentu, kaip dažnai atkreipiate dėmesį į savo vaiką, jeigu jis nerėkia, nekelia isterijų, viską daro taip, kaip jums norisi? Paprastai į tokius vaikus nekreipiama dėmesio. Vaikas kažkuo užsiėmęs, o mama ir tėtis užsiima savais reikalais. Tai pati paprasčiausia situacija, kuri visus patenkina, o labiausiai – tėvus.

Šiandien labai sunku skirti vaikui daug dėmesio ir laiko. Daug laiko iš tėvų atima darbas. Tačiau jums ir nereikia praleisti su vaiku 24 valandas per parą, kad jis gautų tiek dėmesio, kiek jam reikia. Tiesiog tapkite jam draugu, žmogumi, kuris myli jį bet kokiomis aplinkybėmis, kad ir kas benutiktų. Tapkite tuo, kas išties myli, vertina ir palaiko bet kokioje situacijoje. Vaikams svarbiausia ir vertingiausia – kad juos mylėtų.

Augalai stiebiasi į saulę, kad gyventų. O vaikai linksta prie tų, kurie juos nuoširdžiai myli ir vertina. Dėl to, jeigu jūs ne žodžiais, o darbais pademonstruosite savo meilę, atsidavimą, šilumą ir rūpestingumą, jie niekad savo elgesiu jūsų neįskaudins. O priimdami svarbų jiems sprendimą, jie pirmiausiai tarsis su jumis, o ne su draugais.

Jei tėvai gamtos nemylės, kodėl tai turėtų daryti vaikai?

Daug kas mano ir moko žmones, kurie dar netapo tėvais, kad gyvenimas, atsiradus šeimoje vaikui, niekaip nepasikeičia. Tai visiškai neteisinga. Pasirodžius jūsų gyvenime naujam žmogui, keičiasi viskas. Viskas, kas anksčiau buvo labai svarbu, pasitraukia į antrą planą. Artimiausius 15-17 metų pats svarbiausias rūpestis jūsų gyvenime bus vaikas.

Vaikai – tai pats didžiausias džiaugsmas, tačiau tuo pat metu ir pati didžiausia atsakomybė. Vaikai yra tai, kas liks su jumis visada. Draugai, darbas, mintys ir įsitikinimai, netgi sutuoktinis gali ateiti ir išeiti, o vaikai liks visada. Sudėtingiausia auklėjant ir prižiūrint vaikus – atsisakyti kai kurių užsiėmimų, kurie buvo svarbūs jums anksčiau. Palaipsniui jūs atsisakysite viso to, kas eikvoja jūsų laiką.

Daug sutuoktinių porų, ypač tos, kurios ilgai gyvena kartu iki atsirandant vaikui, mano, kad galima suderinti pramogas, hobį, gyventi aktyvų gyvenimą, kaip ir anksčiau ir būti puikiais tėvais. Mano manymu, tai didelė klaida. Taip, žinoma, be vaikų jūs galite keliauti, neribotą laiką bendrauti su draugais, giminaičiais, užsiimti mėgstamais dalykais ir t.t. Tačiau atsiradus vaikui ateina jeigu ne galas visam tam, tai mažiausiai laikinas atoslūgis. Tai visiškai normalu ir natūralu. Gimus vaikui jūsų gyvenimas keičiasi. Visi jūsų reikalai pasitraukia į antrą planą. Visų pirma, dabar jums tenka užsiimti savo vaiku. Jūs ir tik jūs 99-iais procentais įtakojate jo charakterį, vystymąsi, jausmus ir emocijas ir tai, kaip susiklostys jo būsimas gyvenimas. Tai seniai žinoma tiesa, kurios daugybė tėvų nesupranta. O kažkas apie tai paprasčiausiai užmiršta.

Dėmesys iš tėvų pusės – toks pats kiekvieno vaiko poreikis, kaip valgymas ar pasivaikščiojimai gryname ore. Vaikui reikia skirti kiek galima daugiau dėmesio. Kiekvieną dieną. Kiekvieną minutę.

Tai kaip gi suteikti tiek dėmesio, kiek reikia vaikui? Žinoma, iškart kyla mintis, kad reikia didinti teikiamo dėmesio kiekį. Lengva pasakyti. O ir kaip nustatyti tą kiekį? Visi mes dirbame, turime daug reikalų. Ir vyrai, ir moterys. Milijonai moterų visame pasaulyje kiekvieną dieną eina į darbą, gamina pusryčius, pietus ir vakarienę, skalbia ir lygina, tvarkosi namuose. Atsiras dar tūkstančiai reikalų, kuriuos tučtuojau reikia padaryti. Mielosios mamos, išsiugdykite įprotį nuo šios dienos skirti kiekvienam savo vaikui 15-30 minučių dienos laiko artimiausiems trims mėnesiams. Ne šiaip įjungti animacinį filmuką ir užsidaryti virtuvėje, o paskaityti pasaką, kartu papiešti, palipdyti, drauge pagaminti valgyti, išklausyti vaiką, papasakoti jam, kaip praleidote savo dieną. Nueikite į kiną, čiuožyklą, parką. Su visa šeima. Jūs pačios nepastebėsite, kaip tos 15-30 minučių per dieną kardinaliai pakeis jūsų santykius su vaiku. Pajusite tikrą laimę ir pasididžiavimą dėl to, ką darote.

Juk tik 15% tėvų skiria savo vaikams pusvalandį per dieną bendravimui su savo vaikais. Būkite geresniais tėvais nei tie likusieji 75%. Įstokite į geriausių planetos tėvų gretas. Planuokite savo dieną tokiu būdu, kad pakaktų laiko ir darbui, ir šeimai. Kasdien sutvarkykite reikalus, susijusius su šiomis dviem gyvenimo sferomis, o jau paskui užsiimkite likusiais dalykais. Svarbiausias dalykas, kurį jūs turite – tai jūsų šeima ir namai. Praleiskite kuo daugiau laiko namie su artimaisiais. Darbe svarbiausias dalykas – kokybė, o namuose – kiekybė. Visada praleiskite laisvalaikį naudingai.

Tarkime, kai aš važiuoju su vaiku automobiliu, niekad nejungiu automagnetolos. Man kur kas svarbiau pasikalbėti su vaiku apie jo jausmus, planus, jo gyvenimo įvykius, nei pasiklausyti mėgstamos muzikos ar žinių. Kai vaikas nori jums kažką pasakyti, klausykitės dėmesingai. Vietoje to, kad klausytumėtės viena ausimi, meskite visus savo reikalus ir sutelkite dėmesį. Neapsimetinėkite, kad klausotės, o būtent klausykitės.

Atostogas praleiskite su šeima. Daug kas nori pailsėti nuo artimųjų per atostogas. Tame išties esama logikos. Bet! Kur kas geriau pailsėti nuo visų, leidžiant laiką atskirai po kelias valandas reguliariai. Įsiveskite taisyklę savo šeimoje atleisti kartą ar kelis kartus per savaitę žmoną/ vyrą nuo visų rūpesčių ir taip pat elkitės patys. Pasivaikščiokite, nueikite su drauge į kavinę ar apsipirkti, į baseiną ir t.t. O atostogas praleiskite su šeima.

Žinoma, daug tėvų nori pailsėti nuo vaikų ir pabūti dviese. Tai darykite reguliariai ir nesusiekite to su atostogomis.

Taigi labiausiai paplitusi blogo elgesio priežastis – tai kova dėl tėvų dėmesio. Kai tik vaikas pradeda blogai elgtis, tėvai turi atidėti savo reikalus. Jeigu vaikas negauna reikiamo dėmesio, vienintelis būdas užsitarnauti tą dėmesį jam tampa nepaklusnumas. Išvada: vaikui reikia jūsų dėmesio lygiai taip pat, kaip maisto ar miego. Tai visiškai normalus poreikis, kuris būtinas jam, kad galėtų normaliai augti ir vystytis.

tėtis Simonas

Simonas Urbonas yra trijų vaikų tėtis, kuris mėgsta iššūkius ir eksperimentus. Taip pat jis domisi sveika gyvensena ir aktyviai imasi keisti tai, kas, jo nuomone, nėra gerai. Taip atsirado eksperimentas „Vaikas – ne šiukšlių dėžė“. Kitus tėvus Simonas įkvepia trumpais ir taikliais pasisakymais apie kasdienius iššūkius auginant vaikus.

Daugiau Simono tekstų rasite čia: https://www.facebook.com/Saimis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)