Balandžio 10 dieną Vilniuje, prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ automobilių stovėjimo aikštelėje, praeiviai pamatė užrakintame automobilyje miegantį 2-3 metų vaiką. Neabejingi žmonės iš karto apie tai pranešė prekybos ir pramogų centro informacijos darbuotojams.

„Per vidaus radiją skelbėme pranešimus, o tėvams neatsiliepus, iškvietėme pareigūnus“, – sako bendrovės „Akropolis Group“ rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovė Indrė Česūnienė. „Gerai, kad šį kartą viskas baigėsi laimingai – tėvus radome, vaikui grėsmė nekilo, tačiau norime paprašyti visų elgtis atsakingai ir jokiu būdu nepalikti mažylių miegančių automobiliuose“.

Apie pavojų, kuris gręsia net ir trumpam automobilyje paliktiems vaikams, plačiau pasakoja Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Ala Cholopova.

„Miegantis vaikas, kuris paliekamas automobilyje be suaugusiųjų priežiūros karštą vasaros dieną, gali patirti perkaitimą, o jo pasekoje ir šilumos smūgį“, – sako specialistė. „Kūno temperatūrai pakilus iki 42 laipsnių ir daugiau sutrinka žmogaus vidaus organų veikla ir iškyla pavojus gyvybei. Šilumos smūgis nuo perkaitimo gali pasireikšti per 20 minučių, o mirtis gali ištikti po dviejų valandų. Dažniausiai šilumos smūgį tokiomis aplinkybėmis patiria 0–4 m. amžiaus vaikai“.

Praviri langai situacijos nekeičia. „Esant karštam orui, temperatūra automobilyje per 15 minučių gali pakilti 10–15 laipsnių. Vaiko kūno temperatūra kyla 3–5 kartus greičiau nei suaugusiojo, kadangi vaikų termoreguliacinė sistema nėra galutinai subrendusi“, – pažymi specialistė.

Šilumos smūgio požymiai:

  • aukšta kūno temperatūra,
  • padažnėjęs pulsas,
  • dažnas paviršutiniškas kvėpavimas,
  • oda karšta, sausa, raudona.
  • vaikas tampa irzlus, jį gali ištikti traukuliai.

Jei vaikas prakaituoja, jis dar sugeba išgarinti šilumą, tačiau specialistė pabrėžia, kad šilumos smūgis yra kritinė būklė. Dėl šios priežasties būtina nedelsiant kviesti medikus.

„Kol lauksite atvykstant medikų, paguldykite nukentėjusįjį vėsioje vietoje. Apklokite kūną drėgnu vėsiu audiniu. Kai temperatūra nukris iki 37,5 laipsnių, drėgną audinį pakeiskite sausu. Sąmoningam vaikui duokite atsigerti vėsaus vandens“, – pataria specialistė. „Jei ištinka traukuliai ar vaikas dėl šilumos smūgio praranda sąmonę, apsaugokite vaiką nuo sužeidimų ir suteikite pirmąją pagalbą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)