Nuo kūdikystės mėgsta laiką leisti kartu su seneliais

„Su mano tėvais bendraujame ir susitinkame gana dažnai. Nuo vaikų kūdikystės mėgstame leisti laiką kartu“, – pasakoja moteris. „Kai sūnus ūgtelėjo ir pastebėjome, kad yra be galo smalsus ir mėgsta apžiūrinėti visas namų vietas, įspėjau senelius, kad visus pavojingus, aštrius, dūžtančius daiktus reikia laikyti aukštai, jam nepasiekiamose vietose. Kadangi žinojau, kad iš įpročio mano tėvai vaistus laiko apatinėje spintelėje, įspėjau dar ir dėl jų, kad būtinai perkeltų į kitą vietą“, – dalinasi Gabija ir sako, kad nors ne kartą su vaikų seneliais buvo kalbėję apie tai, kad reikia būti labai atidiems, moteris niekad negalvojo, kad vaikui vaistus norėsis ne tik apžiūrėti, bet dar ir paragauti.

„Deja, mano tėtis širdininkas, todėl vaistų ekstra atvejams turi visur – namuose, mašinoje, piniginėje, sodyboje. Ir kadangi apie atsargumą buvome kalbėję, atrodo, buvau tikra, jog visi vaistai buvo saugiai padėti“, – įvykio pradžią prisimena dviejų vaikų mama.

Pasak jos, tąkart visa jos šeima kartu su seneliais susitiko sodyboje, kur kartu praleidžia daug laiko. Moteris su vyru ir seneliu buvo lauke, o namelyje su dviem anūkais buvo moters mama – močiutė. Sūnui tuo metu buvo treji, dukrai – vieneri metai.

„Mama, suvalgiau tris“

„Iš lauko priėjau prie senelių miegamojo lango pamojuoti sūnui ir pamačiau, kad sūnus man kažką rodo. Tai buvo pakelis su ryškiai rožinėmis tabletėmis. Sako – suvalgiau. Aš sakau, „ką suvalgei, sūneli?“, – prisimena moteris.

Ji kaip galėdama greičiau įbėgo į kambarį, o sūnus, rankoje laikydamas pakuotę, kurią rado senelių miegamajame esančio naktinio staliuko stalčiuje, dar ir patikslino, kad suvalgė tris. „Įlėkiau į vidų, jis visas laimingas sako – „suvalgiau 3“.

„Apžiūrėjau pakuotę – tai buvo pailginto atpalaidavimo vaistai krūtinės anginai gydyti ir jos priepuolių profilaktikai. Mano tėtis iš karto patvirtino, kad tai „labai rimti“ vaistai. Žinoma visi persigandome, tą pačią akimirką paskambinome 112“, – patirtimi dalinasi moteris.

Pagalbos centro darbuotojas išsamiai išklausinėjo, kas nutiko, nurodė duoti vaikui didelį kiekį vandens ir mėginti sukelti vėmimą.

„Manęs paklausė ar atvažiuosime patys, ar siųsti greitąją. Tą akimirką gerai prisimenu, kad dar mėginau sakyti, kad gal bandysim patys kažko imtis ir jei nepavyks perskambinsiu, bet esu dėkinga artimiesiems ir pačiam darbuotojui, kuris sudrausmino ir perspėjo, kad tai labai rimta“, – dėkingumo neslėpė moteris.

„Samčiais girdė angliuką“ ir išplovė skrandį

Šeimai priklausanti sodyba yra beveik už 30 kilometrų nuo Zarasų ligoninės. Kol laukė Greitosios pagalbos automobilio, tėvai patys mėgino duoti vaikui vandens, vaiko tėtis, kaip patarė BPC darbuotojas, mėgino kišti pirštus į burną, kad sukeltų vėmimą. „Vaikas žinoma priešinosi, kandžiojo pirštus, visiems buvo daug įtampos ir streso“, – prisimena moteris.

Specialistai Greitosios pagalbos automobiliu atvažiavo greitai ir į Zarasus su švyturėliais važiavo ypatingai skubėdami. „Ligoninėje vėl viską papasakojome. Zarasų ligoninės personalas skambinosi į Vilnių, berods į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą ir konsultavosi kaip teisingai suteikti pagalbą. Esu dėkinga jiems už profesionalų darbą ir atsakingą požiūrį į mažąjį ligoniuką. Vaikas buvo išsigandęs ir nuščiuvęs, bijojau, kad taip veikia vaistai. Jį paėmė plauti skrandžio. Sūnus tuo metu jau klykė. Dideliu samčiu girdė angliuką ir užsidarę duris išplovė skrandį. Po kokio pusvalandžio, nuvežė į palatą, pastatė lašinę ir informavo, kad sūnui viskas gerai, bet turės likti ligoninėje stebėjimui iki ryto“, – sunkiausią dalį prisimena mama.

Moteris vyrą paliko ligoninėje su sūnumi, o pati grįžo pas dukrą.

Seneliai dar ilgai sielojosi

„Turim dar kažkur archyve video iš ligoninės. Ten dar kartą klausinėjom sūnaus, kas nutiko, kiek tablečių suvalgė, o jis atsakė, kad tris, paskui sako – ne, nevalgiau, tik paragavau. Mes ir šiandien nesam tikri, ar jis tikrai suvalgė tris tabletes, galvodamas, kad tai saldainiai“, – pasakoja vaiko mama.

Savaitgalis, pasak moters, buvo sugadintas visiems. Močiutė kaltino save, kad nesužiūrėjo vaiko, senelis, kad visgi nesuslėpė visų vaistų (visi kiti buvo tvarkingai užkelti dėžutėje, kur sunku pasiekti net suaugusiam). Ir kai vaiko tėvai jau buvo ramūs, anūko seneliai dar ilgai sielojosi.

„Po to karto pagalvodavau, kad gal turėtų būti kažkokios specialios vaistų laikymo dėžutės, kurių taip lengvai neatidarytų vaikai. Juk dažnas vaistus namie laiko gražiose saldainių, sausainių dėžutėse, kas veikia kaip masalas vaikams. Nelaimė įvyksta per kelias minutes. Ir, aišku, reikia dar ir dar kartą kalbėti, šviesti visuomenę – mes net kelis kartus apie tai kalbėję su seneliais (kurie be galo myli anūkus ir yra labai atsakingi), išklausę pirmosios pagalbos vaikams kursus ir kitaip atsakingai ruošęsi tėvystei, nenusaugojom mylimo vaiko, kuris pamatęs ryškiai rožines tabletes, pagalvojo, kad tai – saldainiai“, – norėdama ir kitus perspėti mintimis dalijasi moteris.

Lietuvos vaistinių asociacijos iniciatyva Lietuvoje kovo mėnesį vykdoma informacinė kampanija „Tabletė – ne saldainis“. Ja siekiama tėvus ir senelius paraginti būti budriais ir užkirsti kelią galimybei vaikams apsinuodyti vaistais vien dėl to, kad jie padėti ne vietoje. Projekto autoriai kviečia ir kitus dalintis istorijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)