Kaip rašoma pranešime spaudai, tobulos vietos visiems mokytis nėra, tačiau galima pasinaudoti keliais patarimais, kaip pasirinkti ugdymo įstaigą, atliepiančią šeimos poreikius. Dar svarbiau – ką daryti, kad atėjęs į naują mokyklą pats vaikas adaptuotųsi greitai, lengvai ir galėtų tęsti savo akademinių pasiekimų kelią.

Svarbus tėvų santykis su mokytojais

Vaikui pradedant eiti į naują mokyklą, tėvams pirmiausia reikėtų susipažinti su mokytojais. Geri santykiai su mokytojais leis geriau suprasti, ar jūsų vaikas pats sugeba įsitraukti į veiklą, priimti kitų nuomonę, kaip jam sekasi atlikti užduotis, bendrauti su kitais ir pan. Šie aspektai yra be galo svarbūs, nors tėvai nebūtinai iš pradžių į tai fokusuojasi. Kartais pirmomis savaitėmis naujoje mokykloje koncentruojamasi į klausimą, ar jų vaiko žinios pakankamos, gal jam reikėtų pasimokyti papildomai. Nors tai ir aktualu, tačiau toks požiūris neturėtų dominuoti. Jeigu vaikui sunku priprasti naujoje mokykloje, jam kyla iššūkių bendraujant su mokytojais ar bendraklasiais, akademiniai pasiekimai nesikeis. Pirmiausia svarbu išspręsti integralumo klausimą ir tik tuomet galite tikėtis pokyčių.
Mokytojai geriausiai mato situaciją ir supranta, kad vaikas mokykloje yra kitas žmogus nei namuose. Mokykloje jis – sociumo dalis, kuriam įtaką daro ir aplinkiniai. Kartais tėvams atrodo, kad puikiai pažįsta savo vaiką, tačiau didesnėje sociumo grupėje jis gali elgtis taip, kaip nebūdingai jo artimoje aplinkoje. Patirdamas adaptacijos nesėkmę mokinys priežasčių gali ieškoti ne ten, kur jos iš tikrųjų slypi, o jo perduodama informacija tėvams – būti vienpusė ir nebūtinai teisinga. Todėl svarbu komunikuoti su mokytojais, kurie turi kompetencijos vertinti situaciją iš visų pusių.

Net mokykloje tėvai turi rodyti pavyzdį

Pageidautina, kad tėvai būtų aktyvia mokyklos bendruomenės dalimi, nors Lietuvoje tokia kultūra nėra plačiai paplitusi. Tėvams patariama kurti bendruomenę pirmiausia su vaiko klasės draugų tėvais, klasės vadovu. Svarbu suprasti mokyklos aplinką, principus, padėti realizuoti tikslus, imtis iniciatyvų, galinčių sustiprinti mokyklos identitetą. Labai reikšminga dalyvauti mokyklos šventėse, renginiuose, o ypač su vaikais, nes mokiniams tai yra pavyzdys.

Daugelis tikimės iniciatyvių, aktyvių vaikų, kurie gyvenime bus sėkmingi ir turės draugų, todėl reikia suprasti, kad turime rodyti pavyzdį, iš kurio vaikai augdami mokosi aktyvaus dalyvavimo socialinėje veikloje. Jeigu mokykla laikoma vieta, kurioje tėvai lankosi tik per tėvų susirinkimus, vaikams tai – blogas pavyzdys. Jiems svarbu matyti, kad tėvams rūpi mokyklos gyvenimas, kad jų tėvai dalyvauja renginiuose ir prisijungia prie iniciatyvų. Vaikui reikia žinoti, kad, siekiant sėkmės, reikia rasti ryšį su kitais ir nebijoti imtis iniciatyvos.

Kaip suprasti, kad vaikui sunku prisitaikyti naujoje aplinkoje

Pirmas požymis, kad jūsų atžala išgyvena sunkumų naujoje mokykloje, yra nenoras ten eiti. Tai gali būti išreikšta netiesiogiai, pavyzdžiui, skundais, kad blogai jaučiasi, kur nors skauda ar pan. Vaikas gali pats papasakoti, kad kažkas nepavyko. Tarkime, kad nepasisekė atlikti užduoties ar nerado bendros kalbos su bendraamžiais. Reikia būti atidiems klausantis vaiko patirčių, nes jis nebūtinai tiesiogiai įvardins sunkumus.

Vaikui neretai sunku įvardinti ar pripažinti nesėkmes, todėl jis atsiriboja pats ir sako, kad jam tam tikri dalykai neįdomūs ar išreiškia nenorą kuo nors užsiimti. Gali būti, kad vaikas ima kaltinti kitus, kad su juo nedraugauja ar atstūmė.

Tokiais atvejais tėvų užimama pozicija tampa labai svarbi. Jeigu tėvai neįvertinę situacijos pradeda kaltinti aplinką, jie vaikui padaro meškos paslaugą – vaikas patiki, kad nedraugiška yra jo aplinka, o jam nereikia nieko keisti. Nebūna tik juoda ar balta, daug kas priklauso nuo paties žmogaus, jo gebėjimo ieškoti kompromisų ir susidraugauti. Tuomet teisingiausias būdas – kreiptis į mokytojus ir padėti vaikui lengviau integruotis.

Tėvams svarbu valdyti savo lūkesčius

Keisdami mokyklą tėvai dažniausiai tikisi geresnės situacijos ir teigiamų pokyčių, kas yra normalu. Visi tėvai nori, kad vaikas pateks į aplinką, kurioje nebus patyčių, netinkamo elgesio, visi bus draugiški ir laimingi. Toks tobulas vaizdinys praktikoje nepasitaiko. Mokyklos vadovybės profesionalumas pasireiškia ne tuo, kas nutinka mokykloje, o reakcija į jau įvykusias situacijas.

Vadovybės veiksmai, reagavimas, problemų sprendimas ir veiksmingumas atspindi mokyklos vertybes. Vaikai yra visuomenės atspindys ir į kiekvieną mokyklą jie atsineša tiek teigiamų, tiek neigiamų patirčių. Gyvenime visko gali nutikti, todėl svarbu mokytis dviejų dalykų – ką daryti, kad tai nepasikartotų ir kaip išvengti to, kas nepriklauso nuo mano pastangų.

Kaip pasirinkti tinkamą mokyklą

Anksčiau buvo įprasta mokyklą rinktis pagal geografinę jos vietą, dabar situacija kinta ir tėvai stengiasi rasti geriausią vietą vaikui, kurioje bus atskleidžiamos geriausios jo savybės bei suteikiamas puikus išsilavinimas. Renkantis ugdymo įstaigą, rekomenduoju tėvams mokyklos vadovams užduoti kelis klausimus.

Pirma, kokios yra mokyklos vertybės, kuo grindžiami tarpusavio santykiai ir kokie jie yra tarp mokinių, mokytojų bei tėvų, ko vieni iš kitų tikisi, kaip valdomi konfliktai ir sudėtingos situacijos? Tai parodo mokyklos kultūrą, ar ji orientuota į konkurenciją, lenktyniavimą, pažymius, ar dominuoja savitarpio pagalba, bendradarbiavimas, draugiškumas.

Antra, kokia yra mokyklos ugdymo filosofija, kas joje svarbu, kam teikiama daugiausiai dėmesio? Tuomet labai greitai paaiškėja, ar ugdymo įstaiga yra orientuota į tradicinius principus, kuomet reikia mintinai išmokti bei atkartoti žinias, ar ji turi prasmingesnę ugdymo filosofiją, pagrįsta mąstymo ugdymu ir žinių taikymo principais.

Aptarus prieš tai minėtus klausimus, tėvams bus lengviau palyginti mokyklos požiūrį su šeimos vertybėmis ir tinkamai pasirinkti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją