Pasak advokatės, yra vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, kuriame įtvirtintos amžiaus ribos, nuo kada vaikas gali būti paliktas vienas namuose.

„Taip pat numatytos ribos, su kokiu asmeniu vaiką galima palikti, jeigu kalbant konkrečiai, tai įstatymas numato, kad vaiko iki 6 m. negalima palikti be objektyvios būtinybės ir be vyresnių kaip 14 m. amžiaus asmenų priežiūros. Palikimu be priežiūros nebus laikomas trumpalaikis (iki 15 min. trukmės) palikimas su 7–13 m. amžiaus asmenimis, tačiau tik tais, kurie pajėgus pasirūpinti tuo mažamečiu ir tai turi būti daroma tik saugioje aplinkoje“, – kalba L. Alksnienė.

Privalo įvertinti individualią padėtį

Teisininkė pastebi, kad griežtai žiūrint į įstatymą, vaiką galima laikyti savarankišku nuo 6 m. amžiaus, tačiau vien formalus amžiaus kriterijus tikrai neturėtų būti lemiamas, kai sprendžiamas palikimas be priežiūros.

„Be abejo, tėvai ir kiti įstatyminiai vaiko atstovai visais atvejais privalo vertinti individualią padėtį, o tai reiškia, kad turi įvertinti vaiko tiek individualias savybes, tiek psichologinį pasiruošimą būti vienam. Žinoma, tai yra tėvų pareiga išmokyti vaiką, kaip elgtis namuose, gatvėje ar lauke. Jį reikia supažindinti su kelių eismo taisyklėmis, kelio ženklinimu ir įvertinti visas aplinkybes, kad iš tikrųjų tas vaikas būtų paliktas saugioje aplinkoje“, – kalba advokatė.

Ji priduria, kad tėvai neturėtų vaiko „įmesti“ į situaciją, kuomet jis lieka vienas. Jie turėtų jį paruošti.

Lina Alksnienė

„Pradžiai galima palikti 15 minučių, pasižiūrėti, kaip vaikui sekasi. Po to galbūt ilginti laiką, neprošal būtų ir pasikonsultuoti su psichologu, ką jie tokiais klausimais sako“, – komentuoja L. Alksnienė.

Advokatė pastebi, kad iš mokyklos septynmetį vaiką gali pasiimti ir vyresni broliai ar sesės, tam nėra taikomi amžiaus apribojimai, tačiau kalbant apie šešiamečius, situacija keičiasi.

„Jeigu kalbėti apie šešiamečius arba vaikus iki 6 m., čia reikėtų žiūrėti į vidines kiekvienos įstaigos taisykles, kadangi visada būna patvirtintos vidinės taisyklės, kuriose ir yra numatyta tiek atvedimo, tiek pasiėmimo iš įstaigos tvarka. Tėvai turi vertinti, koks tas pasiėmimas bus, koks toje vietoje yra eismo intensyvumas, ar yra pavojaus šaltiniai ir t.t. Jeigu nuo tos ugdymo vietos yra 100 metrų iki namų, tai tame didelio pavojaus nebus, nebent reikia kirsti judrią gatvę, tačiau jeigu kalbame, kad septynmetį patikima parvesti aštuonmečiui ir važiuoti per pusę Vilniaus miesto, čia reikėtų kruopščiai išnagrinėti sąlygas“, – kalba ji.

Gali būti taikoma ir atsakomybė

Pasak L. Alksnienės, jeigu tėvai neparuoš vaiko tinkamai, nesupažindins su kelių eismo taisyklėmis ir įvyks nelaimingas eismo įvykis, labai tikėtina, kad tokiems tėvams galėtų būti taikoma atsakomybė.

„Nes tai yra būtent tėvų pareiga paruošti vaiką, kad jis tikrai mokėtų saugiai elgtis tiek gatvėje, tiek ir namuose“, – kalba pašnekovė.

Pasak advokatės, dažniausiai nelaimingi atsitikimai nutinka vaikams išdykaujant. Ekspertės teigimu, tai dažniausiai nutinka, kai tėvai nepaaiškina savo vaikams saugaus elgesio lauke taisyklių.

„Taip pat pasitaiko įvairių situacijų namuose, kada vaikai būna neišmokyti saugiai elgtis su įvairiais buitiniais prietaisais. Na, ir dar vienas iš tokių dažnesnių pažeidimų yra susiję su paaugliais, kada jie padaro pažeidimų nakties metu ar triukšmauja, ar vartoja alkoholį. Būna pažeidimų, kai tėvai palieka 6 m. vaiką ne kelioms valandoms, o kelioms paroms“, – kalba L. Alksnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)