Prastėjant egzaminų rezultatams ir augant poreikiui, kelia ir pamokų kainas

Daugiau nei trejus metus mokytojaujantis Rokas Rutkus šiuo metu studijuoja gamybos inžineriją ir veda papildomus matematikos užsiėmimus. Tarp jo pamokomis besidominčių moksleivių – tiek didžiųjų miestų, tiek regionų moksleiviai, kuriems užsiėmimus matematikos korepetitorius veda nuotoliniu būdu.

Atsižvelgdamas į prastėjančius moksleivių matematikos egzaminų rezultatus, R. Rutkus neabejoja, kad ateityje matematikos korepetitorių bus tik daugiau. Taip pat jis pastebi, kad pagalbos poreikis papildomai mokantis matematikos sparčiai auga, o į tai daugybė matematikos korepetitorių reaguoja keldami savo įkainius.

„Prieš pusmetį pajutau, kad jau turiu per daug mokinių. Teko padidinti kainą, nes poreikis – didelis. Yra daug žmonių, kurie sutinka mokytis ir už didesnę kainą. Tvarkaraštis vis tiek pilnas, o paslaugos populiarėjimas ir poreikio augimas tikrai jaučiasi“, – sako studentas.

Matematikos brandos egzaminas

Pats 100 balo įvertinimą per matematikos egzaminą gavęs R. Rutkus teigia, jog mintis laisvu metu imtis korepetitoriaus darbo kilo tuomet, kai pagalbos ruošiantis atsiskaitymams paprašė draugai. Iš pradžių nusistatęs mažesnį pamokos įkainį, ilgainiui jį kėlė, o šiandien, studento teigimu, tai leidžia užsidirbti „padorius pinigus“.

Korepetitoriui žmonės pasiruošę sumokėti daug – čia niekas nesidera

Matematikos korepetitorius atskleidžia, kad per savaitę jis spėja pravesti 15 matematikos užsiėmimų, o korepetitoriaus valandos kaina įprastai vidutiniškai siekia 20–30 eurų, priklausomai nuo to, ar užsiėmimas individualus, ar grupinis. Tad galima paskaičiuoti, kad matematikos korepetitoriui per savaitę galima užsidirbti 300–450 eurų.

„Per savaitę pravedu 15 pamokų. Galėčiau ir daugiau, bet dabar studijuoju ir turiu kitų veiklų, tad toks krūvis netrukdo asmeniniam gyvenimui. Neseniai buvome susitikę su kolegomis, kurie taip pat moko matematikos, tai pastebėjome, kad žmonės linkę mokėti tiek, kiek paprašai – niekas nesidera ir niekam nekyla jokių klausimų, žmonės pasiruošę daug mokėti už korepetitoriaus paslaugas. Čia galima padoriai užsidirbti“, – sako R. Rutkus.

Matematikos korepetitoriui žinoma, kad didesnę patirtį sukaupę kolegos su pedagoginiu išsilavinimu šiandien neretai prašo nuo 40 eurų už akademinę valandą – t.y. už 45 minutes. Matematikos korepetitorius įvardija, kad įkainiai dažnai priklauso nuo specialisto patirties, pasitikėjimo savimi.

R. Rutkaus manymu, žvelgiant į šiandien korepetitoriams mokamas sumas, dirbti matematikos mokytoju mokykloje net neapsimoka. Nors kvietimo mokytojauti buvo sulaukęs ir pats, pasiskaičiavęs, kiek mažiau jam teks uždirbti, pasiūlymo studentas net nesvarstė.

Pasiruošimas matematikos valstybinio brandos egzamino laikymui

„Man siūlė dirbti mokykloje, bet šiandien to visiškai neapsimoka daryti. Žvelgiant į darbo pobūdį, mokytojui tenka daugiau atsakomybės, už kurią jam bus mokama mažiau, nei dirbant korepetitoriumi. Galbūt kiti mokytojai moka papildomai prisidurti prie atlyginimo, bet manęs, asmeniškai, eiti dirbti į mokyklą netraukia“, – sako R. Rutkus.

Augančio paslaugos poreikio priežastis – „vieša paslaptis“

Matematikos mokytoju Simonas Mamaitis dirbo vos 2 mėnesius – iškart po jų suprato, kad geriau teiks matematikos korepetitoriaus paslaugas. Tuo jis užsiima nuo 2020 metų ir šiandien save vadina „riboto tiražo korepetitoriumi“, nes pamokas veda tik 4 pažįstamiems mokiniams.

Nors S. Mamaitis pastebi, kad daugybė mokytojų šioje veikloje atrado aukso gyslą, pats šiuo metu yra susitelkęs į programavimą. Matematikos korepetitorius taip pat neabejoja, kad ateityje tokios paslaugos poreikis ir toliau augs.

„Man atrodo, kad čia yra vieša paslaptis – matematikos egzaminų rezultatai kasmet blogėja, nes vadovėliai yra prasti, jų turinys lemia tokius prastus mokymosi rezultatus. Leidžiasi ta kartelė, lengvėja egzamino uždaviniai. Žiūrint, kaip keičiasi egzamino uždaviniai per 20 metų, tai matome, kad jie lengvėja. Kita viešos paslapties pusė – matome pavyzdį su poliklinikomis ir ligoninėmis: kai valstybė nuvilia ir neatliepia poreikių, tai padaro privatus sektorius. Natūralu, kad tas pats vyksta su švietimu“, – pastebi S. Mamaitis.
Matematikos egzaminas

Iš skęstančio laivo tenka gelbėtis taip, kaip išmanome

S. Mamaitis nurodo, kad šiandien standartinis matematikos korepetitoriaus įkainis dažniausiai siekia apie 25 eurus. Tačiau jis pats teigia dirbantis „iš idėjos“ su 4 pažįstamais vaikais, todėl už pusantros valandos dažniausiai imantis 15–20 eurų.

Matematikos korepetitorius pažymi, kad dauguma korepetitorių savo užsiėmimus planuoja taip pat remdamiesi vadovėliais, kuriems pats S. Mamaitis negaili kritikos, ir iš jų pasirengia, pavyzdžiui, 40 pamokų programą, pagal kurią veda užsiėmimus.

„Pagrindinė problema yra vadovėlių turinys, jame esanti sistema nesijungia. Valstybės mastu priimta mokytis iš prastos kokybės turinio. Jei būtų pakeista šalies mokymo ideologija, rezultatai iškart pagerėtų ir būtume tarp pirmaujančių šalių. Tačiau politiniai sprendimai užtrunka ilgai, todėl šiandien belieka gelbėtis iš skęstančio laivo taip, kaip išmanome“, – sako matematikos korepetitorius.

Egzamino neišlaikė kas trečias abiturientas

„Delfi“ primena, kad šiemet matematikos egzamino nepavyko išlaikyti 35 proc. jį laikiusių kandidatų.

Matematikos egzamino išlaikymo riba – 15 proc. arba 9 taškai iš 60 galimų. Tačiau didelei daliai abiturientų jos pasiekti nepavyksta, o kelerių metų perspektyvoje matyti, jog pasiekti egzamino išlaikymo ribą abiturientams darosi sunkiau.

2018 metais matematikos egzaminą išlaikė 87,2 proc. kandidatų, 2019 m. – 82,09 proc. kandidatų, 2020 m. – 67,61 proc. kandidatų. Nors pernai metais matematikos egzamino rezultatai nustojo ritęsi žemyn ir išlaikiusiųjų dalis pasiekė 84,8 proc., šiemet rezultatai sudavė skaudų smūgį – šiemet matematikos egzamino neišlaikė 35 proc. laikiusiųjų.

Ankstyvais egzamino rezultatais pasidalinęs žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas juos pavadino „švente korepetitoriams“.

„Šiandien yra šventė korepetitoriams, jie galėtų net balių surengti ministerijai ir Nacionalinei švietimo agentūrai ordiną įteikti, kad taip skatina ir tiesiog stumia šeimas į korepetitorių rankas“, – sakė G. Sarafinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)