Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė teigia, kad tėvai jau suskubo iš anksto ruošti vaikus mokyklai, o kanceliarinių prekių reikmenų asortimentą šiemet papildė tapybos rinkiniai, aliejiniais dažai, drobės ir kitos naujienos.

Didžiausias dėmesys – kuprinei

Beatričės šeimoje auga ir vyresnioji jos sesuo, dešimtmetė Dorotėja, o Tauras taip pat turi vyresniąją seserį, šešiolikmetę Urtę. Beatričės mama, teisininkė Eglė Valiulienė pasakoja, kad kanceliarines prekes įsigyja pagal planą: kol vyresnėlė Dorotėja dar pradinukė, reikiamų priemonių sąrašą atsiunčia mokytoja, su juo ir eina į parduotuves: „Man svarbiausias kriterijus – kokybė: kad pieštukai ryškiai pieštų, parkeris nelietų, o plastilinas nebūtų kietas. Kadangi pati tokių prekių nenaudoju, visada svarbūs ir mokytojų patarimai. Apsipirkti einame kartu su dukromis, tad dėl smulkmenų mergaitės gali pačios nuspręsti, ar imti rekomenduotą prekę, ar tą, kuri joms gražesnė. Dorotėja penalą renkasi tik pagal savo norus, o mano prašymas vienintelis – kad būtų patvarus ir greitai nesuplyštų.“

Didžiausia drama ir diskusijos kyla renkantis kuprines, nes čia mama turi tvirtą nuomonę. „Man svarbu, kad kuprinė turėtų užsegimą ir iš priekio, kaip turistinės kuprinės, nes tuomet svoris tolygiau pasiskirsto, mažesnis krūvis tenka nugarai. Deja, tokių kuprinių pasiūla pakankamai maža ir jos ne tokios gražios kaip dauguma. Na, bet galiausiai suradome abiem tinkantį variantą ir nenusivylėme – kuprinė tarnauja jau ketvirtus metus. Visada esame linkę rinktis kokybiškus daiktus, kad jie nebūtų vienkartiniai“, – pasakoja E. Valiulienė.

Tauro mama Agnė prieš apsipirkimą naujiems mokslo metams kartu su vaikais peržiūri jau turimus daiktus ir sudaro trūkstamų priemonių sąrašą. „Pirmiausia įvertinu, ar daiktas yra apskritai reikalingas. Jeigu taip, tuomet vertiname jo kokybę ir, žinoma, kainą. Pirkdama sąsiuvinius tiek rašymui, tiek ir piešimui ypač tikrinu popieriaus kokybę. Flomasterius visuomet perku brangesnius, nes tuomet jų užtenka iki mokslo metų pabaigos. Būsimoji dešimtokė Urtė visą savo mokyklinį krepšelį jau susirenka pati, aš tik įvertinu, ar jame yra pakankamas kiekis sąsiuvinių, kad jų užtektų iki mokslo metų pabaigos“, – pasakoja informacinių technologijų specialistė Agnė Peteržikienė.

Agnės vaikai patys renkasi kuprines, penalus ir parkerius, nes tai, pasak mamos, labai svarbi mokyklinio stiliaus dalis: „Rinkdamiesi jie žino, kad šie daiktai yra perkami ne vieneriems mokslo metams, todėl renkasi labai atsakingai. Šįmet, kaip ir kiekvienais metais, reikės papildyti sąsiuvinių atsargas, jaunėliui įsigyti naujus pieštukus, flomasterius, akvarelinių dažų. Pastebėjau, kad kuo vaikas vyresnis, tuo mažiau mokyklinių prekių jam reikia. Brangiausiai kainuoja į mokyklą išleisti pirmoką, nes vėlesniais mokslo metais galima naudoti jau turimas priemones“, – patirtimi dalijasi A. Peteržikienė.

Eglė Valiulienė su dukromis

Prekybos tinklo „Rimi“ atlikta apklausa parodė, kad didesnioji dalis lietuvių ruošti vaikus naujiems mokslo metams pradeda jau rugpjūčio pradžioje. „Žinoma, visada yra ir atostogaujančių, kurie apsiperka paskutinėmis rugpjūčio ar pirmomis rugsėjo dienomis. Lyginant su estais ir latviais, lietuviai būsimų mokyklinių pirkinių krepšelį dažniausiai susidėlioja iš skirtingų parduotuvių asortimentų, tačiau skiria mažesnį dėmesį prekių kainai. Tai reiškia, kad tėvams svarbi prekių kokybė ir ilgaamžiškumas“, – teigia G. Šerėnienė.

Apsiperka ir internetu

Pasiruošimas mokyklai neapsiriboja vien kanceliarinėmis priemonėmis, nes vaikams reikia ir sportinės aprangos, sportbačių, rudeninių drabužių. „Vasaros pabaigoje peržiūriu mergaičių drabužius ir tai, ko trūksta, dažniausiai užsakau internetu – taip perkant mažesnė tikimybė prisipirkti per daug ar nelabai praktiškų daiktų. Žinoma, svarbu suderinti mamos praktiškumą su mergaičių, kurios irgi turi savo nuomonę, norais – paprastai abiems pusėms priimtiną sprendimą pavyksta rasti be didesnių dramų“, – pasakoja dviejų dukrų, Beatričės ir Dorotėjos, mama Eglė Valiulienė.

Tiesa, avalynę nupirkti vaikams internetu žymiai sudėtingiau. Dėl to tėvams vis iškyla klausimas, kaip rasti, kad ne tik mamoms tiktų, bet ir vaikams patiktų, o kaina būtų prieinama. „Tam, kad sumažinčiau nesėkmės tikimybę, prieš eidama į parduotuves su mergaitėmis gerai apgalvoju, kokio tipo batų reikia. Mums visoms tai toks smagus mergaitiškas išėjimas su kavos ir ledų pertraukėlėmis. Kanceliarinių prekių įsigijimui planuočiau tilpti į 50–70 eurų biudžetą, tačiau apranga kūno kultūrai, batai ir drabužiai bendrą biudžetą gerokai padidins“, – prognozuoja E. Valiulienė.

Pasak G. Šerėnienės, brangiausių mokyklinių prekių sąraše šiemet – kuprinės, sportinė apranga, vaikų drabužiai bei avalynė: „Dėliojant pasiruošimo mokyklai biudžetą svarbu didesnę jo dalį nusimatyti daiktams, kuriuos galima naudoti ilgiau nei metus – kuprinę ar sportinę aprangą, o sutaupyti renkantis paprastesnes kanceliarines prekes, kai kurias jų dalinantis su broliais ar seserimis.“ Sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko ruošiantis mokyklai ji siūlo ir pamėginus apsipirkti internetu.

Planuoja išleisti daugiau

Tauro mama Agnė prisimena, kad vyresnė dukra buvo gerokai reiklesnė mokyklinio krepšelio turiniui: „Sūnus labai nemėgsta lankytis parduotuvėse, todėl viską jam superkame kartu su dukra. Berniukui labai svarbu sportinė avalynė, kuprinė, penalas ir, svarbiausia, gražūs sąsiuvinių viršeliai. Visa kita jam tinka ir patinka. Tuo metu dukrai būdavo labai svarbu, kokie bus pieštukai, trintukai, todėl visas priemones ji iki šiol renkasi pati. Tiesa, pastebėjau, kad jos mokyklinių priemonių krepšelis kiekvienais metais traukiasi. Dabar jai nebereikia penalo, flomasterių, akvarelės – užtenka gero tušinuko, pieštuko, trintuko ir sąsiuvinių. Svarbiausias daiktas yra kuprinė, kuri turi atitikti dėvimą stilių, bei batai.“

Nors iš anksto dar nėra suplanavusi, kiek šiais metais išleis vaikų pasiruošimui rugsėjui, Agnė prognozuoja, kad reikės mažiausiai poros šimtų eurų. „Įvertinus pastarojo meto kainų pokytį, planuoju išleisti žymiai daugiau nei pernai, greičiausiai prireiks 200–300 eurų, tad dairysimės geriausių pasiūlymų tėvams ir plačiausio pasirinkimo vaikams“, – sako Tauro mama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją