Sėkmės keliu palydėjęs ne vieną dabar jau tapusią Lietuvos įžymybę, TV laidų ir renginių prodiuseris tiki, kad sėkmę gali pagauti ne kiekvienas to norintis, bet jos tikslingai siekiantis, atkakliai dirbantis.

„Pasiekti sėkmę nėra lengva, o štai ją ištaškyti – vieni juokai. Tam, kad nesukluptum, reikia nepamiršti, kas yra svarbiausia gyvenime, kokios yra pamatinės jo vertybės ir savo sėkmės siekti ne bet kokia kaina, lipant per galvas, bet taip, kaip gali geriausiai, tampant savo pasirinktos srities profesionalu“, – sako A. Valinskas, dalindamasis dešimčia patarimų, norintiems tapti sėkmingais.

1. Reiklumas sau. Norėdamas kažką pasiekti, visų pirma reikalauk iš savęs, o ne iš kitų. Pasaulis tau nieko neskolingas vien už tai, kad jame gyveni. Nors šis gyvenimas tau yra vienintelis, ir pats sau atrodai (ir esi) unikalus, suvok vieną labai skaudžią, bet paprastą tiesą – tau numirus Žemė nenustos suktis.

2. Apsiskaitymas. Knygos – tai daugybės gyvenusių ir tebegyvenančių žmonių praviros durys į savus gyvenimus, savas mintis. Kuo daugiau jų aplankysi, tuo labiau lavinsi fantaziją, iškalbą, žodyno turtingumą, pats labiau savimi pasitikėsi. Knyga tai – savotiška laiko mašina. Tu gali nukeliauti į Cezario laikus ir jo mintis, skaitydamas „Galų karo užrašus“, nusikelti į viduramžius, skaitydamas Leonadą da Vinčį. Nebauskite savęs knygų neskaitymu!

3. Smalsumas. Kiek pasaulyje daug įdomių dalykų, apie kuriuos sužinojus, atsiveria dar daugiau įdomybių. „Aš žinau, kad nieko nežinau“ (Sokratas). Mane kartais sukrečia pastebėjimas, kokie jauni žmonės nesmalsūs ir riboti, kaip jiems niekas neįdomu. Neatimkite iš savęs vieno didžiausių gyvenimo malonumo – domėtis ir sužinoti.

4. „Bijai – nedaryk, darai – nebijok“. Savo gyvenime vadovaukis šia Čingis Chano taisykle. Jei kažką nusprendei padaryti, gerai pasverk visus už ir prieš, bet pradėjęs tai daryti, neleisk sau abejoti. Didžiulė klaida yra nežengti pirmojo žingsnio, dar didesnė – sustoti vidury kelio.

5. Būk profesionalas. Ir atmink, profesionalas ne tas, kuris neklysta (tokių nėra), o tas, kuris prašauna rečiau už kitus.

6. Būk geriausias. Pasirink nors ir labai siaurą sritį, bet stenkis būti jos lyderiu. Ar būtumei geriausiu šaltkalviu, triušių augintoju, TV laidų vedėju. Bet kuo. Kai pasirinksi savo veiklos sritį, daryki viską, kad būtumei joje geriausiu.

7. Neužsiimk savigrauža. Jei kažką darei ir nesigavo, negraužk savęs, nuo to niekas nepasikeis. Pamiršk savigraužą ir užsiimk savianalize, kad išsiaiškintum priežastis, kodėl šį kartą tas kažkas nepavyko. Tai padės kitą kartą pasiekti tikslą.

8. Svajok ir būk azartiškas gyventi. Svajonės yra pirmas žingsnis ką nors pakeisti. Visas tavo gyvenimas vertas tik tiek, kiek tu pasaulį pakeitei nuo taško A (gimimo) iki B (mirties). Gal sukūrei eilėraštį ar dainą, iškasei tvenkinį, pasodinai medį, atradai gyvūnų rūšį. Nuo to pasaulis tapo šiek tiek kitoks, ir tai padarei TU.

9. Sukeisk Pliusą ir Minusą vietomis. Nors šiandien tai labai įprasta įvairiuose portaluose ir komentaruose, nesijausk geresnis kažką anonimiškai apdergęs. Esu tikras, kad mūsų visuomenė būtų žymiai laimingesnė ir sveikesnė, jei mes nerašinėtume tiems, kurių nemėgstame, o pagirtume tuos, kuriais žavimės. Nepatinka Marijonas Mikutavičius, tai ir nerašinėk, koks „jis prastas bebalsis dainorėlis“, nes yra tokių, kuriuos jis žavi. Patinka Jazzu? Tai ir parašyk jai, pagirk jos kūrybą, jos balsą. Mes pernelyg daug peikiame, užuot pagyrę. Įsivaizduojate, kiek daugiau geranoriškumo ir šypsenų mūsų gyvenime atsirastų, jei vienas kitam sakytume daugiau gražių žodžių?

10. Ir paskutinis, pats svarbiausias, patarimas. Jei esi jaunas, azartiškas ir pasiruošęs užkariauti pasaulį, taip ir daryk. Daryk taip, kaip sugebi, ir neklausyk tokių senų pirdžių, kaip aš, patarimų.