Lietuvos Respublikos Vyriausybės pranešime žiniasklaidai rašyta, jog šiam Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos projektui iš Lietuvos valstybės biudžeto buvo skirtas milijonas eurų. Daugiau nei dvejus metus trukusį projektą įgyvendino Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA), administravo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.

Šventinėje mokyklos atidarymo ceremonijoje sveikinimo žodį susirinkusiems Avdijivkos gyventojams tarė Lietuvos Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Alminas Mačiulis. Jo teigimu, tai yra vienas ambicingiausių Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo projektų, įgyvendintų nepriklausomos Lietuvos istorijoje. „Glaudžiai bendradarbiaudami su Donecko regiono administracija, siekėme nuo karo veiksmų nukentėjusiame rytų Ukrainos mieste įrengti modernią mokyklos mokymo bazę ir sutvarkyti sporto aikštynus, – teigė A. Mačiulis. – Ši graži bei iškilminga mokyklos atidarymo šventė įprasmina sėkmingą partnerystę tarp Lietuvos ir Ukrainos“.

Vizito Donecko regione metu Vyriausybės kanclerio pavaduotojas taip pat susitiko su Donecko srities valstybinės administracijos vadovu ir Avdijivkos miesto meru. Susitikimų metu pasidžiaugta, kad sėkmingai įgyvendintas projektas atneš ryškių pokyčių Avdijivkos bendruomenėje.

Dar 2014 metų balandžio mėnesį nedidelis miestelis Avdijivka, esantis Ukrainos Donecko srityje, buvo okupuotas prorusiškų separatistų. Tų pačių metų liepos mėnesį Ukrainos karinės pajėgos jį atkovojo ir nuo tada Avdijivka yra karo tarp Ukrainos ir Rusijos rytinės fronto linijos zonoje.

Langai išdaužyti, pastato sienos išvarpytos kulkų – tokį mokyklos vaizdą išvydo projekto dalyviai, atvykę į Advijivką. Įgyvendinti šį įkvepiantį modernios mokyklos projektą teko miestelyje aidint šūviams.

Dabar atstatyta mokykla pilna vaikų juoko ir šurmulio – į ją rugsėjo 1-ąją atėjo maždaug 600 vaikų, o juos mokys apie 50 mokytojų kolektyvas. Tikimasi, kad mokinių dar daugės, nes moderni mokykla pajėgi priimti iki 1 000 moksleivių.

Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo vienu iš prioritetu išlieka Rytų partnerystės valstybės. Atsižvelgdama į Ukrainos poreikius, Lietuva nuosekliai tęsia gerosios patirties perdavimą, įgyvendinant Europos Sąjungos ir Ukrainos asociacijos susitarimą, teikia paramą nuo Krymo aneksijos ir konflikto rytų Ukrainoje nukentėjusiems Ukrainos piliečiams, remia valstybės institucijų gebėjimų stiprinimą, švietimo ir sveikatos apsaugos reformų vykdymą ir verslumo skatinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)