Dalis neskubėjo, mat nebuvo tikri, ką mums ruošia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Visgi, šią savaitę švietimo bendruomenei ir visuomenei buvo pristatyta, kaip vyks ugdymas švietimo įstaigose naujais mokslo metais, kokių saugumo sąlygų reikės laikytis. Iškart po naujienų, kad ugdymas vyks kontaktiniu būdu, „Delfi“ apsilankė viename didžiausių prekybos centrų Vilniuje ir pakalbino tarp parduotuvių lentynų besisukiojančius tėvus.

Dalis jų teigė, kad dar patys nėra tikri, kiek ir ko reikės. Kiti sakė, kad be reikalo neišlaidauti padeda reikalingų priemonių sąrašas. „Pirksiu tiek, kiek reikia, tai, kas pateikta sąraše. Visgi, mokslo metų eigoje vis tiek tenka „papildyti“ tų priemonių atsargas“, – sakė viena, „Delfi“ pakalbinta, moteris.

Teiravomės, kaip tėvams sekasi apsipirkti ir rasti visko, ko reikia. Viena pašnekovių sakė, kad sunkiai: „Net pamiršau, kurioje klasėje bus vaikas, surinkau knygų aplankalus, o jis sako – mama, juk aš jau dešimtoje klasėje“.

Vienas prekybos centre sutiktų tėčių sakė, kad sekasi sklandžiai, mat dukra antrokė ir patirties jau šiuo klausimu šeima turi: „Reikia pačių įvairiausių priemonių, sąsiuvinių ir kiekvienais metais jų poreikis vis didėja“.

Bene aktualiausia tema – kiek kainuoja vaiką išleisti į mokyklą? Dalis tėvų sakė, kad turi nusistatę sumą, kurios nenori viršyti. Kiti tvirtino, kad išleis tiek, kiek reikės, tad iš anksto dėl to nesuka galvos.

„Biudžetas šiais metais bus mažesnis, nes daug dalykų liko nuo praėjusių metų. Tik naują kuprinę pirksime, nes labai vaikas norėjo“, – dalinosi viena pirkėjų.

Kita pašnekovė teigė, kad bene daugiausiai pinigų išleidžia aprangai – drabužiams, skirtiems mokyklai. Antroje vietoje pagal išlaidas – įvairių dalykų sąsiuviniai.

„Šiais metais gausis tikrai didelė išlaidų suma, nes greitai auga, išauga, pavyzdžiui, drabužius, avalynę, kūno kultūros aprangą. Taip pat – nauja kuprinė“, – vardijo viena mamų.

„Jei kainos pakilo – tai ir išleisime daugiau“, – sakė pirkėja. Kiti tėvai buvo kiek kitokios nuomonės: jie dar nepastebėjo kainų pokyčio. Vieni dėl to, kad nelabai pamena, kiek išleisdavo ankstesniais metais, kiti – dėl to, kad apsipirkti dar tik pradėjo.

Tiesa, didžioji dalis pašnekovų sutiko – svarbiausia, kad vaikai galėtų lankyti mokyklą daugiau nei mėnesį ar du. Na, o vienas moksleivis, apsipirkinėjęs su mama, sakė, kad pasiilgo draugų ir mokslų, tačiau tik ne testų.

Vilniuje kalbintus pašnekovus ir jų atsakymus žiūrėkite videoreportaže.