Gimnazijos pastatas pasirinktas ne atsitiktinai, nes jame, pasak vieno iš šio kūrinio sumanytojų, Merkinės krašto muziejaus direktoriaus Mindaugo Černiausko, prieš Antrąjį pasaulinį karą veikė svarbus centras.

„Tai yra istorija, Merkinės buvusios žydų bendruomenės religinio ir kultūrinio gyvenimo centras – dviejų sinagogų kompleksas ir Toros mokykla“, – pasakojo M. Černiauskas.

Merkinės žydų bendruomenės istorinei atminčiai dedikuotas piešinys įgyvendintas ant buvusios Klois sinagogos fasado. Šis kūrinys didžiausias yra antrus metus vystomo istorinės atminties gatvės meno projekto „Sienos prisimena“ darbas, įgyvendintas kartu su Merkinės krašto muziejumi ir partneriais iš Estijos, atsigabenusiais unikalų robotą Albertą.

„Robotas taip pavadintas Alberto Einšteino garbei“, – sakė Merkinės krašto muziejaus direktoriaus.

Unikalus estų kompanijos „Spray Printer Technologies“ kūrinys iš pradžių suklydo ir vieną liniją dažų užpurškė ten, kur jos visai nereikėjo. Tačiau merkiniškiai nepasimetė ir, kol Albertas piešė likusią portreto dalį, M. Černiauskas spėjo parvežti iš Alytaus būtent tokios spalvos dažų, kokiais anksčiau buvo nudažyta siena, kad būtų galima paslėpti klaidą.

Albertas ir jį valdantys estų menininkai baigė darbą prieš sutemstant ir jau sulaukė nemažai merkiniškių dėmesio – žmonės vis prieidavo paklausti, kas ten vyksta. Šiemet Merkinė sulaukia ypatingai daug svečių iš įvairių šalies miestų, papietauti į tris miestelio restoranus užsuka dažnas iš Druskininkų kurorto vykstantis turistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)