Vaikus budina skirdama individualų dėmesį

Delfi skaitytoja Joana – dviejų vaikų mama: penkiametės dukros ir trimečio berniuko. Moteris papasakojo, kaip jai sekasi ankstyvais rytais pabudinti savo atžalas.

„Abu vaikai labai pyksta budinami: mergaitė verkšlena, būna irzli, o berniukas protestuoja aktyviai – sako, kad nesikels, niekur nevažiuos, slepiasi po pagalvėmis, nesiduoda rengiamas“, – pasakoja pašnekovė.

Tačiau dviejų vaikų mama sakosi atradusi vaikų budinimo metodą, kuris – efektyvus.

„Pirmiausia atsikeliu gerokai anksčiau nei vaikai, pagaminu pusryčius, kad kai jie atsikels, maistas jau būtų ant stalo. O jie ir patys susigundo atsikelti, kai žino, kad ant stalo jau laukia blynai ir arbata“, – vieną vaikų pakėlimo paslaptį išduoda Joana.

Pusryčiai

Moteris pasakoja, kad abiejų vaikų pakėlimui stengiasi skirti individualų dėmesį: „Atsigulu prie vieno, glostau nugarą, pakutenu, pakalbinu, kol švelniai prabunda. Tada, kol sėda prie stalo, einu ir prigulu prie kito – paglostau, pasakau, kokia diena laukia.“

Svarbu laikytis miego higienos

Apie tai, kodėl keltis ankstyvą rytą gali būti sunku, pasakoja miego specialistė Evelina Pajėdienė.

„Pirmiausiai, sunkumus keliantis anksti ryte gali sukelti sezoniškumas. Kai rudenėja ir ima mažėti šviesos, skundų dėl sunkaus nubudimo padaugėja“, – teigia somnologė.

Anot specialistės, dar viena sunkaus nubudimo priežastis – nekokybiškas nakties miegas, kurį nulemia įvairios priežastys: knarkimas, kojų judesiai, bloga miego struktūra.

„Dar viena kliūtis, neleidžianti pabusti, yra miego higienos nesilaikymas. Žmonės eina miegoti per vėlai, prieš miegą užsiima aktyviomis veiklomis, geria kofeino turinčius gėrimus, valgo saldų maistą ar praleidžia per daug laiko prie ekranų. Išvardinti veiksniai blogina miego kokybę ir sunkina rytinį atsikėlimą“, – sako pašnekovė.

Asociatyvi nuotr.

Dažniausiai nubundame sapnų stadijos metu

E. Pajėdienė paaiškina, kad nakties miegas yra padalintas į atskirus ciklus, kurie susideda iš skirtingų stadijų.

Pasak pašnekovės, pirmiausia būna lėtojo miego paviršinė (pirmoji) stadija, vėliau lėtojo miego gilioji (antroji ir trečioji) stadija, o po jos pereinama į sapnų miegą.

E. Pajėdienė sako, kad žmogui augant, sapnų miego kiekis mažėja: „Pas vaikus sapnų miego yra daugiau, tačiau smegenims vystantis, jo mažėja.“

„Kitas miego ciklas atrodo panašiai, tik jame sumažėja gilaus miego, daugėja sapnų miego. Jei žmogus atsigulė tinkamu metu ir išmiegojo pakankamą laiko kiekį, dažniausiai jis nubunda sapnų miego metu“, – miego paslaptis atskleidžia somnologė.

Specialistė prideda, kad lengviausia atsibusti iš sapnų ir paviršinio miego.

Neatidėliokite žadintuvo signalo

„Pagrindinė taisyklė miego higienoje – reguliarumas: vienu metu reikėtų gulti ir vienu metu keltis. Išsivysčius reguliariam ritmui, organizmas prie jo pripras“, – patikina pašnekovė.

Asociatyvi nuotr.

Ar gelbsti rytinis „primiegojimas“? „Vieniems žadintuvas suveikia išsyk, kiti nuspaudžia „snooze“ mygtuką ir miega dar 10 minučių. Tiesa tai, kad žmonės sako, jog tas žadintuvo atidėjimas ir kelioms minutėmis ilgesnis miegas neprideda jokio lengvumo keliantis – atsikelti būna tik dar sunkiau“, – pataria moteris.

Somnologė pataria iškart iš lovos nešokti, bet ir nebesnausti: „Reikėtų pamažu rąžytis ir keltis.“

Išmiegoję pakankamą kiekį valandų, vaikai irzlūs nebus.

O kaip ankstyvais rytais padėti atsikelti mažiesiems?

„Svarbiausia, kad jie eitų miegoti ne per vėlai. Jeigu vaikai išmiega pakankamai, jie nebus irzlūs arba bus mažiau irzlūs. Jei prieš miegą nebuvo žiūrima animacinių filmukų, užsiimama aktyviomis veiklomis ir valgoma saldaus maisto, dažniausiai vaikai išmiegos geriau ir atsikels lengviau“, – sako E. Pajėdienė.

Asociatyvi nuotr.

Somnologė atkreipia dėmesį ir į tai, kad artėja miego režimo pokyčiai – mat iš vasaros atostogų režimo teks pereiti į naują mokslo metų tvarką.

„Faktas, kad vaikams bus sunku: reikės keltis anksčiau, o vis dar norėsis vakaroti“, – numato specialistė ir išsyk pasiūlo patarimą.

„Vaikus prie pokyčių galima pamažu pratinti: likus kelioms dienoms iki mokslo metų po 20 minučių ankstinti užmigimo ir atsikėlimo laiką“, – teigė E. Pajėdienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)