Mokiniai suskirstyti į srautus: pamokos jiems prasidės skirtingu laiku

Kaip teigia Alytaus Dzūkijos mokyklos direktorė Vilija Sušinskienė, mokyklos bendruomenė jau pavasarį ruošėsi scenarijui, kad šiais mokslo metais būtų galima mokytis klasėse, todėl iš anksto buvo įrengti papildomi trys įėjimai į mokyklą, o mokinai suskirstyti į srautus pagal koncentrus, kad būtų išvengiama skirtingų klasių mokinių susidūrimo. Anot jos, laikantis saugumo reikalavimų, rugsėjo 1–osios šventė mokykloje šiemet taip pat atrodys kitaip.

„Bendro suėjimo sveikinimo kalboms nedarysime, tariamės, kad mokytojas lauke pasitiks vaikus, nusives juos į klasę, parodys, kur ir kaip vyks pamokos. Tuo metu lauke švietimo pagalbos specialistai pristatys planus tėvelių grupėms, o mokiniai pirmos mokslo metų dienos sveikinimą išgirs per radijo mazgą. Pirmiausia su mokiniais aptarsime, kaip sekėsi naudotis informacinėmis technologijomis nuotolinio mokymo metu, klasėse ir toliau daugiausia dirbsime naudodamiesi kompiuteriais“, – aiškina V. Sušinskienė.

Didžiausiu šių mokslo metų iššūkiu mokyklos direktorė vadina vaikų srautų reguliavimą, tačiau tam svarstomi įvairūs sprendimai. Šiais mokslo metais Alytaus Dzūkijos mokykloje kiekvienai mokinių klasei bus skiriama atskira patalpa, į kurią ateis dalykų mokytojai. Kūno kultūrą, kol oras palankus, nuspręsta vesti mokiniams lauke.
Mokytojai

„Kol kas mūsų plane numatyta skirtinga pamokų pradžia skirtingiems mokinių koncentrams, taip pat skirtingos pertraukos ir laikas ėjimui į valgyklą. Skambučio nebus, nes kiekviena klasė vadovausis individualiu pamokų laiku. Tačiau šį planą dar turime pristatyti mokyklos tarybai, todėl kažkas gali dar keistis. Yra ir daugiau iššūkių – reikia daug lėšų įvairioms priemonėms, pavyzdžiui, dezinfekavimo skysčiams, kurių turės būti kiekviename kabinete. Šiuo metu ieškome sprendimų, nenuleidžiame rankų ir tikimės, kad visi bus sveiki, nes sveikata svarbiausia“, – pabrėžia ji.

Ilgesnės pertraukos skirtos mokiniams pavalgyti ir pasportuoti lauke

Kauno Jėzuitų gimnazijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Saulius teigia, kad pasiruošimas vykdyti pamokas klasėse tapo dideliu iššūkiu – ypač mokykloms, kuriose mokosi vyresnių klasių mokiniai, nes šie turi individualius tvarkaraščius.

„Pradinėms mokykloms ir darželiams pasiruošti paprasčiau, tačiau pagrindinėms mokykloms šis metas yra labai sudėtingas. Tam, kad galėtume užtikrinti atskiras patalpas skirtingoms klasėms, klasėmis teko paversti ir mokytojų kambarį, ir sporto sales, ir skaityklą bibliotekoje. Parengti 8 įėjimai į mokyklą, tad atskiriame 8 zonas, kuriose stengsimės atskirti mokinių srautus. Nežinia, kaip seksis patiems vaikams laikytis taisyklių, nes ilgai išbūti vienoje patalpoje gali būti sunku, tačiau planuojame ilgas pertraukas, kurių metu mokiniams būtų atnešamas maistas dėžutėse“, – aiškina V. Saulius.
Klasė

Taip pat jis prideda, kad bus stengiamasi rengti dvigubas pamokas – tai yra, po dvi to paties dalyko pamokas iš karto, kad per vieną dieną su ta pačia klase dirbtų 2, 3, daugiausia – 4 mokytojai. Vis dėlto, išvengti mokytojų judėjimo tarp 11–12 klasių mokinių, anot V. Sauliaus, yra itin sudėtinga.

„Rengdami dvigubas pamokas, mes sumažiname mokytojų judėjimą tarp klasių, bet visiškai išvengti mokytojų judėjimo tarp vyresnių klasių, kai mokiniai jau renkasi dalykus ir kiekvienas turi individualų tvarkaraštį, yra sunkiausia. Su dvyliktokais jau nieko nebegalėjome padaryti, nes jie jau pasirinkę dalykus ir keisti mokytojų negalima paskutiniais metais, bet iš įprastų 3 vienuoliktų klasių šiemet suformavome 4 klases, kad jos būtų mažesnės, saugesnės, kad mažiau būtų judėjimo tarp srautų“, – sako Kauno Jėzuitų gimnazijos direktoriaus pavaduotojas.

Kalbant apie užsienio kalbų pamokų organizavimą, mokykloje nuspręsta vykdyti hibridinį pamokų modelį – viename kabinete dirbs du mokytojai, vienas iš jų dirbs su mokiniais klasėje, kol kitas paraleliai dirbs nuotoliniu būdu su mokiniais namuose, kurie dėl ligos ar kitų priežasčių į mokyklą atvykti negalės.

„Pamokose stengsimės kuo daugiau naudoti medžiagą elektroniniu būdu, naudosime kompiuterius, kad kuo mažiau užduočių būtų dalinama popieriuje. Džiaugiuosi, kad tuo pačiu turime progą tobulinti nuotolinį mokymą. Pavasarį įsitikinome, kad pamokos gali būti sėkmingai vykdomos sinchroniniu būdu ir tai yra žymiai saugiau ir paprasčiau, nei vesti pamokas gyvai“, – pastebi V. Saulius.

Mokinius išskyrė į dvi dalis: kol vieni mokysis klasėje, kiti mokysis namuose

Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijoje šiemet nuspręsta ugdymą organizuoti dalinant moksleivius į dvi dalis – vieną savaitę pusė mokinių mokytųsi mokykloje, kita pusė namuose, o kitą savaitę šios grupės apsikeistų. Gimnazijos direktorius Rytis Komičius teigia, kad toks sprendimas leis lengviau valdyti moksleivių srautus, kad šie mokykloje nesusikirstų.

„Dalinsime mokyklą į dvi dalis – pirmos ir antros gimnazijos klasės pirmą savaitę eina mokytis mokykloje, 3–4 tuo metu mokosi nuotoliniu būdu, o paskui jos apsikeičia. Laikantis saugumo reikalavimų, daug veiklų bus organizuojama lauke, mokyklos kieme. Šiuo metu rengiame tvarkaraščius, kad mokinių srautai būtų sureguliuoti“, – mokyklos rengimosi situaciją dėsto jis.
Klasė

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintuose Bendrojo ugdymo planuose numatyta, kad mokymui nuotoliniu būdu galima skirti iki 30 proc. ugdymo laiko per mokslo metus net ir nesant ekstremaliai situacijai, jei mokykla turi tokias galimybes.

Anot jo, vienas didžiausių iššūkių gimnazijoje yra maitinimas. Planuojama mokykloje skirti tris ilgesnes pertraukas, valgykla bus suskirstyta zonomis. Maitinimo valgykloje užsakymai turės būti atliekami savaitei į priekį, tad valgykloje valgys iš anksto susimokėję mokiniai. Likusieji galės atsinešti savo maisto ir valgyti jį klasėse.

„Sudėtingiausia yra tvarkaraštį iš naujo pertvarkyti ir sugalvoti, kaip sudėlioti mokinius. Tai yra ekstremali situacija, bet mes ją sprendžiame ir, mano manymu, viskas seksis gerai. Galime pasidžiaugti Vilniaus miesto savivaldybe, daug bendravusia su direktoriais ir padėjusia spręsti problemas. Gimnazijos bendruomenė stipri, mes ir nuotoliniam mokymui gerai buvome pasiruošę, tad ir šį kartą būsime pasiruošę“, – sako R. Komičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)