Pagalbos ratas savivaldybėms ir mokykloms

Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė papasakojo, kaip yra ruošiamasi ateinantiems mokslo metams.

Nacionalinė švietimo agentūra, kuri rengė nuotolinio mokymosi vadovą, aprašė visas įmanomas ugdymosi formas jau prieš porą mėnesių, planai švietimo ministerijoje irgi buvo pradėti gerokai anksčiau. Ruošiamės įvairiems atvejams, nes matome, kad situacija gali greitai keistis. Tačiau mokslo metų pradžioje visi mokiniai susirinks mokykloje, išsidalins vadovėlius, susipažins su mokymosi ir vertinimo tvarkomis, pasikalbės su mokytojais“, – sako R. Krasauskienė.

Mokykla Vokietijoje

Kokia pagalba jau suteikta ir kokia dar teikiama ugdymą pandemijos sąlygomis organizuojančioms mokykloms ir savivaldybėms?

„Pirmiausia mokytojams jau nupirkta 2800 nešiojamų kompiuterių. Taip pat mokykloms perduoti robotų įrenginiai, edukacinės priemonės. Dar turėtume nupirkti apie 400-600 nešiojamų kompiuterių ir išdalinti mokykloms, savivaldybėms“, – pagalbos planus pasakoja R. Krasauskienė.

Specialistė prideda, kad toms įstaigoms, kuriose mokosi specialiųjų ugdymosi poreikių turintys vaikai, yra nupirkta 10 interaktyvių kilimėlių rinkinių, įvairūs komunikatoriai. Bus perkami mobilūs stalai, sensorinės įrangos komplektai, planšetiniai kompiuteriai.

Pavasarį Nacionalinė švietimo agentūra vykdė pirkimus, buvo nupirkta ir išdalinta apie 35 tūkst. planšetinių ir nešiojamų kompiuterių, kurie buvo skirti mokiniams.

Programuoja

R. Krasauskienė pastebi, kad anksčiau mokykloms reikėjo tik vadovėlių ir pratybų sąsiuvinių, o dabar viskas tapo suskaitmeninta, technologijos atrastos iš naujo.

„Kad mokyklos turėtų kuo geresnes galimybes naudotis informacinėmis technologijomis, Lietuvos ateities ekonomikos DNR plane numatyta 14 mln. eurų mokyklų skaitmenizacijai: vieno mokinio krepšelyje tam skiriama 40 eurų 2020-2021 mokslo metams, iki šiol ši suma siekė tik 5,9 euro per metus. Šios lėšos bus skiriamos vaikų aprūpinimui reikalingomis priemonėmis, mokymosi platformomis“, – atskleidžia moteris.

Pašnekovė pabrėžia, kad nors savivaldybėms ir mokykloms pačioms teks apsirūpinti apsauginėmis priemonėmis, Nacionalinė švietimo agentūra padės patenkinti šį poreikį: „Perkama 100 tūkst. vienkartinių kaukių ir 7 tūkst. veido skydelių.“

Vaikams svarbu bendrauti

„Sprendimas sugrąžinti mokinius į mokyklas buvo priimtas įvertinus vaikų emocinę ir psichologinę būseną pavasarį“, – naujų mokslo metų planavimo detales atskleidžia Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė.

Ji sako esą vaikams yra labai svarbus socialinis kontaktas, galimybė bendrauti su bendraklasiais ir mokytojais.

Visgi, ugdymo procesų specialistė supranta ir tai, jog šįmet mokyklose bus privalu laikytis gerokai griežtesnių saugos ir sveikatos reikalavimų. Vienas jų – užtikrinti tinkamą mokinių srautų judėjimą.

„Mokinių srautų reguliavimas – itin didelis iššūkis, ypač didelėms mokykloms, kurios – pilnutėlės. Kviečiame mokyklų vadovus ieškoti netradicinių, individualių, atskiroms mokykloms tinkančių sprendimų“, – teigia J. Navickaitė.

Pašnekovė pabrėžia, jog mokiniai, tikėtina, sunkiai susilaikys nebendravę su draugais iš kitų klasių: „Visgi, mes sieksime mažinti galimus kontaktus. Ir jei nutiktų taip, kad kurioje nors mokykloje būtų užfiksuotas koronaviruso atvejis, epidemiologams būtų lengviau nustatyti visus galimus kontaktus.“

Paklausta, kokios pagalbos labiausiai reikia mokykloms, J. Navickaitė atsakė: „Komunikacijos ir dalinimosi gerąja patirtimi.“

Pasak pašnekovės, jau praėjusiais mokslo metais Bendrojo ugdymo departamentas rūpinosi bendravimu su mokyklų pavaduotojais, perduodavo jiems būtiniausią informaciją. J. Navickaitė sako, kad komunikacija koronaviruso ir ugdymo procesų klausimais bus tęsiama toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)