Psichologas Tomas Kelpša teigė, kad tėvai neturėtų laukti paskutinių rugpjūčio dienų ir apie artėjančius mokslo metus vaikams priminti likus kelioms savaitėm iki rugsėjo 1-osios. Specialistas teigė, kad kalbėdami su vaikais tėvai turėtų atžaloms paaiškinti, kad šiems eiti į mokyklą taip pat privalu, kaip ir tėvams vykti į darbą.

„Kalbant apie grįžimą į mokyklą nereikėtų vaikui kelti neigiamų emocijų, tačiau ramiai reikėtų paaiškinti, kad tai yra jų pareiga, kad kiekvienas žmogus turi savo pareigas, kurias privalo atlikti. Galiausiai, reikėtų vaikams priminti, kad mokykloje jie įgyja žinias, kurias galės panaudoti ateityje savo tikslų siekimui“, – aiškino T. Kelpša.

Specialistas teigė, kad prieš mokslo metus vaikui nereikėtų sudaryti spaudimo ir iš anksto jo apkrauti pačių sugalvotomis užduotimis. Norintys po truputį pratinti vaiką prie mokslo metų režimo tai turėtų daryti ne drastiškomis priemonėmis, o palengva, pavyzdžiui, pradėdami rytais vaiką budinti šiek tiek anksčiau nei atostogų metu.

Kalbėkite, o ne siūlykite

Psichologas atkreipė dėmesį, kad vaiką motyvuoti eiti į mokyklą ar mokytis reikėtų išreiškiant jam palaikymą, tačiau ne siūlant materialias dovanas. Specialistas aiškino, kad ypač reikėtų vengti vaiko motyvaciją kelti siūlant pinigus už atliktus darbus ar išmoktas pamokas, mat tai yra ydinga praktika, dėl kurios vėliau vaikas gali tapti dar labiau nemotyvuotas, nes jo pastangos esamu laiku jam nebeneš realios naudos. Negana to, vaikas ilgainiui supras, kad taip gali pasinaudoti situacija ir iš tėvų gauti tai, ko pats panorės.

Mokykla / Jonathan Borba nuotr.

„Manau, kad pokalbis yra geriausia motyvacijos priemonė. Kalbėdami galime vaikams priminti, kad yra laikas, kada reikia dirbti ir yra laikas, kada galime ilsėtis. Kadangi vasara jau baigėsi ir poilsio laikas jau praėjo, laikas sugrįžti į darbus. Žinoma, jei tėvai mato, kad vaikui reikalingas naujas kompiuteris, jie gali apie tai su vaiku pakalbėti, paskatinti, kad netinginiautų. Svarbiausia, kad viskas būtų daroma protingai ir tokios skatinimo priemonės būtų naudojamos tik atsižvelgus į realius poreikius“, – patarimus dėstė psichologas.

Išsiaiškinkite priežastis

T. Kelpša aiškino, kad stengiantis vaiką motyvuoti svarbu ir išsiaiškinti, kas sukelia nenorą eiti į mokyklą. Kartais vaikai į ugdymo įstaigas sugrįžti nenori nes namuose jiems yra patogiau, gali laisviau elgtis, tačiau kai kuriais atvejais, vaikai tampa nemotyvuoti nes mokykloje patiria patyčias, jaučiasi atstumti ar išgyvena kitas neigiamas emocijas.

Pasak psichologo, išsiaiškinę, kad mokykloje vaikas jaučiasi prastai, o dėl to visiškai nenori į ją sugrįžti, tėvai turėtų vaikui paaiškinti, kad jie visada yra pasiruošę padėti, kad vaikas patyčių atvejų neturėtų slėpti, o kaip tik – pasipasakoti.

„Tėvai turi paaiškinti, kad vaikas yra ne vienas, ir kad jis visada gali į juos atsiremti, kad patyčių nereikia kęsti, kad jas reikia stabdyti ir nelaukti, kol situacija dar labiau suprastės“, – aiškino T. Kelpša.

Mama veda vaiką į mokyklą

Priminkite, kad galite padėti

Psichologas tikino, kad vaikas tėvų palaikymą turėtų jausti ne tik susidurdamas su kenkėjiška aplinka, tačiau ir tuomet, kai jam ima nesisekti vienas ar kitas dalykas. Pastebėję, kad vaikui prasčiau sekasi užsienio kalbos, matematika ar kitas į ugdymo planą įtrauktas dalykas, tėvai turėtų vaikui paaiškinti, kad šis visada gali sulaukti pagalbos. Anot specialisto, vaikas jausis tvirčiau žinodamas, kad visada jis sulauks pagalbos iš draugų, tėvų, o jei įmanoma, ir iš korepetitorių.

T. Kelpša išskyrė ir dar vieną atvejį, kada tėvų palaikymas ir motyvacija vaikui yra labai svarbi. Specialistas aiškino, kad pakeitus mokyklą, vaikas rugsėjo pirmosios gali laukti su didesniu nerimu, todėl tėvai turėtų jam paaiškinti, kad nauja vieta nereiškia, kad viskas bus blogai, o atvirkščiai – naujoje vietoje galima susirasti naujų draugų, naujų pomėgių ir veiklos formų.

Pasiruošimas mokyklai

Nauda ne vienam, o visiems

Patys tėvai tvirtina, kad šie metai vaikams yra visiškai kitokie, mat dėl prasidėjusios pandemijos ir užsitęsusio karantino vaikai buvo priversti buvusius mokslo metus užbaigti namuose, todėl ne vienam mintis apie sugrįžimą į mokyklą kelia itin geras emocijas, o rugsėjo 1-oji tapo viena laukiamiausių šių metų švenčių.

Tiesa, teigiami jausmai prieš rugsėjį kyla ne visiems vaikams, todėl tėvai pripažino, kad jau imasi priemonių, jog atžalos naujų mokslo metų nepasitiktų su siaubu. Vieni tvirtina, kad šia tema pastaruoju metu su vaiku kalbasi dažniau, kiti – bando nuteikti optimistiškai primindami apie susitikimą su draugais bei naujas galimybes.

Apklausti tėvai aiškino, kad skatindami savo atžalas mokytis stengiasi su jais nesiderėti ir mainais nesiūlo daiktų, tačiau vaikams pasiekus geresnių rezultatų pasirūpina, kad laikas praleistas su šeima būtų įdomesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)