Pyksta, kad pratybų sąsiuviniai tokios kainos neverti

Būsimą devintoką auginantis tėtis Arūnas neslepia – paruošti vaiką mokyklai yra brangu.

„Vaiką, visų pirma, reikia aprengti – juk keičiasi jo amžius, ūgis. Antra, reikia parūpinti visus mokyklinius reikmenis. Kasmet besiruošdami mokyklai išleidžiame panašią sumą pinigų. Kuo vaikui metų daugiau, tuo ir išlaidos didesnės“, – pasakoja vilnietis.

Pašnekovas prideda, kad ne visos mokyklinės išlaidos yra nuspėjamos: „Aprūpinus sūnų drabužiais, lieka neaišku, kiek pinigų dar teks išleisti – žiūrime, ką pasakys mokytojai. Dažnu atveju kaina priemonių, kurių reikalauja pedagogai, yra neprognozuojama.“

„Manau, kad su vaikų mokyklinių drabužių kainomis viskas yra gerai. Bet po keliolika eurų kainuojančios pratybos yra nenormalu, jos nėra tiek vertos, tai tik pasipinigavimas“, – piktinasi pašnekovas.

Asociatyvi nuotr.

Švietimo, sporto ir mokslo ministerija teigia, kad tai, ar naudotis pratybų sąsiuviniais, nusprendžia mokykla arba mokytojas. Pratybos mokiniams nėra privalomos, kai kurios mokyklos ar klasės jų nenaudoja, dirba kitais būdais.

Priemones perka visą vasarą

„Išleisti vaikus į mokyklą yra brangu tik tada, kai tai darai pirmąkart“, – įžvalgomis dalinasi trijų vaikų mama Svetlana. Vilnietė priduria, kad vaikams žengiant į vis aukštesnes klases, išlaidų mažėja: „Gal pernykštė kuprinė vis dar tinkama arba ne visi sąsiuviniai prirašyti.“

Mama Svetlana teigia, kad visuomet stengiasi vadovautis sveiku protu: „Neperku naujo drožtuko, jeigu senas dar yra ir puikiai veikia.“

Ar uniformos padeda sutaupyti? „Uniformos yra labai brangios. Jei paprastas megztukas kainuoja 10 eurų, tai uniforminis megztukas kainuoja 50-60 eurų. Leisti vaikus į mokyklą be uniformų yra daug pigiau“, – sako moteris.

Anot pašnekovės, jos vaikai nemėgsta dėvėti uniformų, nes šios yra nepatogios, negražios.

„Vasaros viduryje apžiūriu, ką turime ir ko reikia. Atkreipiu dėmesį į akcijas ir perku palaipsniui. Neperku visko tą pačią dieną – tai darau du tris mėnesius prieš mokyklą.“

Mokyklinės prekės

Galutinė suma atrodo nepastebima, nes nesumoku jos vienu metu“, – mokyklinių prekių pirkimo strategija dalijasi trijų vaikų mama.

Kiek kainuoja mokslo pasauliui paruošti pirmoką

Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyriausioji specialistė Ieva Valeškaitė teigia: „Yra paskaičiuota, kad pirmokui reikalingų prekių krepšelis kainuoja apie 260 eurų."

Ekonomistė prideda, kad ši suma skaičiuojama preziumuojant, jog vaikui perkama nauja kuprinė, mokyklinė uniforma, sportiniai drabužiai, kanceliarijos reikmenys ir kitos būtinos priemonės.

„Ar brangu vaiką išleisti į mokyklą, priklauso nuo to, kokius pasirinkimus daro tėvai – pasiruošimas gali būti labai brangus arba beveik nekainuoti nieko. Šiais laikais yra labai daug alternatyvų, iš kurių mokinio tėvai gali rinktis. Štai gal nereikia pirkti naujos kuprinės, o drabužius vaikas gali perimti iš vyresnių brolių ar seserų“, – įžvalgomis dalinasi pašnekovė.

Asociatyvi nuotr.

Švietimo, sporto ir mokslo ministerijos duomenimis, šiemet mokslo metus pradės daugiau nei 27 tūkst. pirmokų.

Mokyklines prekes palygino su kalėdinėmis dovanomis

Atėjus rugpjūčio mėnesiui, tikriausiai, dauguma tėvų, auginančių mokyklinio amžiaus atžalas, įsitempia: kiekgi pinigų reikės išleisti vaiko mokykliniams reikmenims?

Ekonomistė I. Valeškaitė pirmiausia siūlo neskubėti: „Su rugsėjo pirmosios reikmenimis yra kaip ir su Kalėdomis – šventėms pasiruošti pigiau yra tada, kai jos praeina. Taip ir su mokyklinėmis prekėmis – jos pigesnės po rugsėjo pirmosios.“

Specialistė tėvams pataria neskubėti ir visas vaikui reikiamas priemones pirkti rugsėjį, o ne rugpjūtį.

„Sutaupyti padės ir įjungtas mąstymo režimas – turite nuspręsti, ar geriau nupirkti vaikui 100 flomasterių rinkinį, ar pinigus, kuriuos būtumėte išleidę jiems įsigyti, atidėsite ir taupysite vaiko studijoms“, – pasirinkti kviečia I. Valeškaitė.

„Dėl koronaviruso susiklosčiusi situacija privertė sistemą padaryti didelį kokybinį šuolį, t.y. pereiti į skaitmenizaciją. Pastaroji leistų nuolat atnaujinti ugdymo medžiagą internete ir pateikti mokiniams patį šviežiausią ugdymo turinį“, – apie inovatyvumą švietime sako I. Valeškaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)