Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Sandra Kapeliorienė, pamačiusi vienoje Facebook paskyroje pasidalintomis tėvų nuotraukomis su sausu daviniu, liko nemaloniai nustebinta. „Pamačiusi vienoje mamyčių Facebook grupėje „užvirusias“ diskusijas, apie mokinių sauso davinio lauknešėlį, supratau, kad visa tai, ką dirbome mokykloje prieš paskelbus karantiną, tai yra tikrindavome ir žiūrėdavome, kad mokiniai gautų sveiką maistą, kad nebūtų pardavinėjami mokyklos bufete neleistini maisto produktai, buvo veltui. Kai tave stebi ir tikrina, laikaisi reikalavimų, o kai tai nevyksta, mokyklose veikiančios maitinimo organizacijos nusistato savo taisykles. Mokinių sausuose daviniuose duodamas cukrus, majonezo kibirėliai, aliejus, rūkyta dešra, keli pakeliai sviesto, paprasti kvietiniai makaronai, kruopos, dešrelės, sūris, sultys, sausi šokoladiniai pusryčiai, kuriuose cukraus daugiau kaip 16g/ 100 g, pomidorų padažas ir kt. Ir visa tai duodama mokiniams, kurie gauna nemokamą maitinimą. Kaip ilgai valgys kibirėlį majonezo ir keletą pakelių svieto?“ – retoriškai klausė specialistė.

Kas sprendžia, ką gaus vaikai?

Socialinės paramos mokiniams įstatyme nustatyta, kad mokiniams nemokamas maitinimas skiriamas nuo mokslo metų pradžios iki mokslo metų pabaigos ir teikiamas toje mokykloje, kurioje mokinys mokosi. „Rekomenduojama, suderinus su vadovaujamos įstaigos maitinančia organizacija, su kuria yra pasirašyta sutartis dėl nemokamo maitinimo organizavimo, susitarti dėl sausų davinių išdavimo socialiai remtinoms šeimoms, pagal patvirtintus nemokamo maitinimo įkainius: pusryčiams priešmokyklinio ugdymo ir 1–4 klasių mokiniams – 0,95 Eur; pusryčiams 5–12 klasių mokiniams – 1,09 Eur; pietums priešmokyklinio ugdymo, 1–4 klasių mokiniams – 1,80 Eur; pietums 5–12 klasių mokiniams – 1,95 Eur.“, – pasakojo S. Kapeliorienė.

Sauso maisto daviniai vaikams

Švietimo skyriaus vyr. specialistės Eurika Stankevičienė išplatintame pranešime Kauno mokyklų vadovams pateikė pageidavimus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį: „Labai prašyčiau perduoti maitinančiai organizacijai, kad sausų davinių paketai, turi būti sudaryti pagal vartojimo poreikį. Prašau nedėti į paketą majonezo, sausų pusryčių ar riebalų. Šiuos produktus keisti bulvėmis, morkomis, gali būti šaldyta produkcija ( pvz. paukštiena)“.

Anot S. Kapeliorienės, tėvai skundžiasi, kad produktai neatitinka sveikatos ministro reikalavimų ir, kad vaikai dvi savaites majonezo šaukštais nekabins. „Nenuostabu, kad ir vienoje Facebook grupėje užvirė tėvelių diskusijos apie sauso davinio krepšelius. Vieni domėjosi, kas jame turėtų būti, kodėl vieni vaikai gauna įvairesnį ir sveikesnį pagal vaikų maitinimo organizavimo aprašą atitinkantį krepšelį, o kiti turi šaukštais kabinti majonezą“, - pasakojo specialistė.

Ji pasitikslino ir Kauno maisto ir veterinarijos tarnyboje, kad produktai turi atitikti pagal vaikų maitinimo organizavimo aprašą nustatytus reikalavimus, bet vieno tokio patvirtinto sąrašo, kas jį turėtų sudaryti, nėra: ką kiekviena mokykla turi duoti savo mokiniams sauso davinio krepšelyje, sprendžia kiekviena maitinimo organizacija.

Pasiteiravus apie esamą situaciją Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Ministro patarėja ryšiams su visuomene Eglė Samoškaitė teigė, kad tai sprendžia kiekviena savivaldybė atskirai. „Paprastai maisto produktai skiriami maisto ruošimui ir jie nėra skirti iškart suvalgyti visą kiekį: visą kibirėlį majonezo ar kelis kilogramus varškės. Dėl produktų ir jų išdalinimo sprendžiama decentralizuotai kiekvienoje savivaldybėje, todėl gyventojai savo siūlymus turėtų išsakyti arba mokyklos administracijai, arba savo savivaldybei“, - sakė pašnekovė.

Kokių priedų maisto produktuose vaikams neturėtų būti

Specialistė pasidalino, kokių maisto priedų pagal vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo 3 priedą, neturi būti teikiamuose maisto produktuose:

1. Dažikliai E 102 ,E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 129, E 131, E 132, E 133, E 142, E 151, E 155, E 180, tartrazinas; chinolino geltonasis; saulelydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S; košenilis, karmino rūgštis, karminas;azorubinas, karmosinas;amarantas;
ponso 4R, košenilis raudonasis A; eritrozinas; alura raudonasis AC; patentuotas melynasis V; indigotinas, indigokarminas; briliantinis melynasis FCF; žaliasis S;briliantinis juodasis BN; rudasis HT; litolrubinas BK.

2. Konservantai ir antioksidantai: E 200, E 202, E 203, E 210, E 211, E212, E 213, E 220‒228

3. Saldikliai: E 950, E 951, E 952, E 954, E 955, E 957, E 959, E 960, E 961, E 962, E 969, sorbo rūgštis; kalio sorbatas; kalcio sorbatas; benzenkarboksirūgštis; natrio benzoatas; kalio benzoatas; kalcio benzoatas; sieros dioksidas ir sulfitai, acesulfamas K; aspartamas; ciklamatai; sacharinai; sukraloze; taumatinas; neohesperidinas DC; steviolio glikozidai; neotamas; aspartamo-acesulfamo druska; advantamas.

Sauso maisto daviniai vaikams

4. Aromato ir skonio stiprikliai: E 620 glutamo rūgštis; E 621, E 622, E 623, E 624, E 625, E 626, E 627, E 628, E 629, E 630, E 631, E 632, E633, E 634, E 635, mononatrio glutamatas; monokalio glutamatas; kalcio glutamatas; monoamonio glutamatas; magnio glutamatas; guanilo rūgštis; dinatrio guanilatas; dikalio guanilatas;kalcio guanilatas;inozino rūgštis; dinatrio inozinatas; dikalio inozinatas;kalcio inozinatas; kalcio5 ́-ribonukleotidai; dinatrio5-ribonukleotidai.

Anot jos, reikėtų pirmenybę teikti viso grūdo arba iš dalies viso grūdo produktams. Jei tiekiami makaronai, tai turėtų būti kviečių miltų arba viso grūdo miltų. „Ne tik tos šeimos, kurios gauna sauso davinio krepšelius, bet ir visos Lietuvos šeimos, kurios šiomis dienomis prisipirko didžiulius kiekius kruopų, gali kartu su vaikais pasigaminti įvairiausius patiekalus iš jų“, - sakė specialistė ir pasidalijo keletu receptų.

Grikių kotletukai su daržovėmis

2 pakelių grikių
4 šaukštai miltų (grikių ar speltos)
2 vnt. kiaušinių
1 vnt. morkų
1 vnt. svogūnų
šiek tiek druskos
šiek tiek pipirų

PARUOŠIMO BŪDAS:

Grikius išverdame ir paliekame atvėsti. Keptuvėje ant trupučio aliejaus ar ghee svieto pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną ir tarkuotą morką. Atvėsusius grikius sumaišome su pakepintomis daržovėmis, kiaušiniais ir miltais. Pagal skonį pagardiname druska ir pipirais. Drėgnomis rankomis formuojame kotletukus ir kepame įkaitintoje keptuvėje ant šiek tiek aliejaus ar ghee sviesto, gražiai apkepdami iš abiejų pusių. Valgome su graikišku jogurtu arba daržovėmis (pagal sezoniškumą), labai tinka burokėliai.

Avižų blynai su bananais

1 stiklinės avižinių dribsnių (avižinių miltų)
1/2 stiklinės pieno
2vnt. kiaušinių
1 prinokęs minkštas bananas
šiek tiek druskos
Ghee svieto kepimui

PARUOŠIMO BŪDAS:

Avižinius dribsnius, bananą, šiek tiek druskos, pieną ir kiaušinį sudėkite į dubenį ir elektriniu blenderiu susmulkinkite iki vientisos masės. Kepkite ant ghee sviesto mažus blynelius.
Valgykite su graikišku jogurtu, šaldytomis ar šviežiomis braškėmis.

Sveiki keksiukai, be miltų ir cukraus

8 šaukštai avižinių dribsnių
pieno ar natūralaus jogurto
2 vnt. sunokusių bananų
200 g varškės
2 vnt. kiaušinių
0, 5 a.š. kepimo miltelių
šiek tiek druskos
šiek tiek cinamono

PARUOŠIMO BŪDAS:

Atskirk kiaušinius, trynius išmaišykite su bananais, varške, sudėkite druską, cinamoną, avižas su kepimo milteliais, viską išmaišykite iki vientisos masės. Kiaušinio baltymą išplakite iki standžių putų ir viską išmaišykite. Masę sudėkite į keksiukų formą ištepta sviestu. Kepkite 180 laipsnių, 30 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)