Specialistė rekomenduoja saldumynų namuose neslėpti. „Mūsų namuose saldumynai visada yra pasiekiamoje vietoje. Jie nėra padėti atvirai, bet guli stalčiuje, o šis – tokiame aukštyje, kad vaikai patys gali pasiekti. Bet tarp mūsų yra susitarimas, kada vaikai valgo desertą ir kiek jo valgo. Nustatytos labai aiškios taisyklės. Tiesa, iš pradžių taisykles reikia pasakyti daug kartų, vėliau tenka pakartoti ir priminti, bet nerekomenduoju saldumynų slėpti“, – pasakojo dietistė.

Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
Draudimai yra patogūs tik iki tol, kol jie išeina į mokyklą. Kol vaikai yra mažesni, negauna savo pinigų, uždrausti atrodo yra labai patogu, bet ką darysite vėliau?

Ji pabrėžė, kad saldumynų draudimas galioja tik labai trumpą laiką. „Vaikai užaugs ir ateis diena, kai jie viską pasieks. Be to, draudimai patogūs tik tol, kol vaikai išeina į mokyklą. Kol jie mažesni, negauna savo pinigų, uždrausti, atrodo, yra labai patogu, bet ką darysite vėliau? Taigi rekomenduoju ne drausti, o mokyti. Mokau valgyti vaikus desertus mažais kiekiais, mažais kąsniais, ramiai atsisėdus prie stalo“, – pasakojo V. Kurpienė.

Jei, valgant pagrindinį maistą, išrankumas nėra skatinamas, valgant saldumynus, ši taisyklė negalioja. „Jei atsikando ir nepatiko, geriau sustoti ir pasiimti kitą, skanesnį. Jei valgome kažką, kas nėra visai sveika, turi džiuginti kiekvienas kąsnis. Jokių desertų neturi būti einant, žaidžiant, ką nors veikiant. Reikia ramiai atsisėsti ir suvalgyti. Turi būti koncentracija į pasimėgavimą“, – pasakojo dietistė.

Koks turėtų būti susitarimo pavyzdys? Deja, vieno tinkamo visiems nėra. „Teisingas yra tas, kuris labiausiai priimtinas šeimos suaugusiesiems. Jei jūs valgote desertus dešimt kartų per dieną, sakyti vaikui, kad nevalgytų, neveiksminga. Jei jūs visai nevalgote desertų arba labai retai, galima tartis su vaikais, kad vieną dieną per savaitę galės pasimėgauti. Kiti tariasi įvairiai, tarkime, kad saldumynai valgomi tik iki pietų, kiti – kad kartą per dieną, su tam tikromis išimtimis. Bet išimtims irgi turi būti aiškios taisyklės. Turime tų ribų ir taisyklių laikytis nuolatos. Nusistačius taisykles, viskas būna labai ramu ir aišku“, – teigė V. Kurpienė.

Saldumynų draudimą ji palygino su situacija bibliotekoje. „Įsivaizduokite, kad esame bibliotekoje tik jūs ir aš. Aš paimu knygą, padedu ją ant stalo ir sakau: trumpam išeinu, tu gali imti bet kokią knygą, tik ne šią, kurią padėjau ant stalo. Kurios knygos jūs norėsite labiausiai? Žinoma, tik tos vienintelės. Tas pats yra ir dėl draudimų. Jei mes vaikui ką nors draudžiame, jis to norės labiau. Todėl daug efektyviau leisti, bet su tam tikromis sąlygomis“, – pasakojo pašnekovė.

Dar viena klaida, kurios nereikėtų daryti, – bausti neleidžiant valgyti desertą. „Nepatariu sakyti: jei nevalgysi brokolio ar kokio kito lėkštėje įdėto sveiko maisto, negausi deserto. Taip iškart duodame žinią, kad brokolis yra neva kažkas neskanaus. Galima pasakyti, kad, jei tau jau netelpa, gali brokolių nebevalgyti, bet tuomet ir deserto teks palaukti ar atidėti kitam kartui“, – patarimais dalijosi V. Kurpienė.

Ji pabrėžė, kad nereikia tikėtis, jog įvedus naujas taisykles jau kitą dieną džiaugsitės rezultatais. Teks apsišarvuoti kantrybe, laikytis savo, būti nuosekliam, ir viskas bus gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)