Kokia bebūtų priežastis, pieno nutraukimas yra gana paplitusi praktika tarp žindančių mamų.

„The Atlantic“ duomenimis, 6 proc. žindančių mamų maitina savo kūdikius iš buteliukų, nutrauktu savo pienu. Taip jos daro dėl įvairių priežasčių, nors prieš kelis dešimtmečius niekas nebuvo apie tai nė girdėjęs.

Vis dėlto, pasak specialistų, nutraukus pieną, jo savybės neišvengiamai pasikeičia – deja, ne į gerąją pusę.

Daug kas mano, kad mamos pienas pats geriausias, nepriklausomai nuo to, ar vaikas žinda iš krūties, ar yra juo maitinamas iš buteliuko. Tyrėjai išsiaiškino, kad tai nėra tiesa.

Nutraukto pieno mikrobioma pasikeičia, tad „netiesioginis žindymas“ siejamas su didesniu patogenų kiekiu. Teigiama, kad taip kūdikiui potencialiai padidėja infekcijų ir astmos rizika. Nutrauktas pienas atvėsta, o tai taip pat pablogina jo kokybę.

Negana to, pats nutraukimo veiksmas susijęs su nemažai rizikų. Pientraukyje kaip bet kuriame kitame prietaise gali pradėti kauptis bakterijos – jei jis kaskart kruopščiai neišplaunamas.

Tai gali paskatinti kryžminį užteršimą – bakterijos gali patekti į pieną, kuriuo maitinamas kūdikis.
Nors ekspertai tiesiogiai nenurodo mamoms visiškai atsisakyti pientraukių, vis dėlto akivaizdu, kad vaiko maitinimas nutrauktu pienu neprilygsta natūraliam žindymui.

Žindymo ekspertės Fionos Jardine teigimu, deja, kol kas nėra atlikta pakankamai svarių tyrimų, nagrinėjančių, kokį poveikį mamai ir vaikui turi vaiko maitinimas vien tik nutrauktu pienu.

Kita šios srities ekspertė, Amanda Glenn apgailestavo dėl išmanančių žindymo profesionalų trūkumo.
Pasak A. Glenn, jaunos mamos neturi galimybės gauti patikimos, konkrečios informacijos arba patarimų šia tema, nes tiesiog nėra kam joms patarti.

Problemų sukelia ir pientraukių sudėtingumas – dažnai juos reikia sterilizuoti ir surinkti pačioms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)