Skirtingas maisto racionas

Skirtingų daržovių košių rekomenduojama vaikui duoti kas savaitę, rašoma pranešime spaudai. Kiekviena košės porcija turėtų būti šviežiai pagaminta. Kadangi kūdikis pirmųjų patiekalų suvalgo nedaug, nereikėtų persistengti su jų kiekiais, nes šildyti košės kitam valgymui nereikėtų. Specialistė rekomenduoja vienu metu neįsigyti daug produktų ir nesivadovauti klaidingomis nuostatomis, kad daržoves pirkti yra brangu.

„Gaminant pirmąjį maistą namuose, nevertėtų vadovautis klaidingomis nuostatomis, kad pirkti daržoves yra brangu. Vaikas pradeda ragauti maistą nuo vieno arbatinio šaukštelio per dieną, todėl jo suvartojami kiekiai nedideli. Augančiam kūdikiui reikia užtikrinti kuo šviežesnį ir įvairesnį maitinimą“, – primena gydytoja dietologė E. Gavelienė.

Vaikas valgo

Iki 12 mėnesių kūdikiai jau turėtų būti susipažinę ne tik su daržovėmis, bet ir kruopų košėmis, vaisiais, o kiek ūgtelėjusiems rekomenduojama duoti ir žuvies, kai kurių mėsos produktų, kiaušinių. Prekybos tinklas „Rimi“ įgyvendina specialią programą „Mano šeimai“, kurios dėka minėtus produktus kūdikiams galima įsigyti su specialiai taikomomis nuolaidomis. Joje produktai suskirstyti pagal amžiaus kategorijas, remiantis dietologų rekomendacijomis. Todėl daržovės neatsitiktinai priskiriamos prie pirmųjų patiekalų mažiesiems.

Kaip atpažinti gerus produktus?

Daržovės, pasak gydytojos dietologės, vienas palankiausių produktų, nuo kurių vaikas gali pradėti ragauti „suaugusiųjų“ patiekalų. Jos turtingos vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir skaidulomis, kurios ypatingai svarbios reguliuojant kūdikio žarnyno veiklą. Primaitinimą košėmis pradėti galima nuo bulvių. Renkantis jas, reikėtų žinoti, į ką atkreipti dėmesį.

„Bulvėse yra angliavandenių, daugiausia krakmolo pavidalu. Tai puikus, gerai įsisavinamas, energijos šaltinis. Bulvėse gausu šarminančių organizmą mineralinių medžiagų, tai puikus kalio, fosforo, kalcio šaltinis, jų sudėtyje yra ir geležies. Įdomu tai, kad bulvės gali būti vitamino C šaltiniu.

100 g bulvių yra apie 15 mg vitamino C, o kūdikiams iki vienerių metų šio vitamino poreikis yra 25 mg. Rekomenduojama jas skusti kuo ploniau, kad išsaugotumėte kuo daugiau naudingų medžiagų. Renkantis jos turi būti kietos, nesuvytusios, neįtrūkusios, mechaniškai nepažeistos, be daigų ir be pašalinio kvapo. Pirmenybė – ekologiškai augintoms“¬, – produktų pasirinkimą komentuoja specialistė.

Nauji skoniai – kas savaitę

Pradėjus įtraukti daržoves į kūdikio racioną, svarbiausias uždavinys – supažindinti su naujo maisto skonių, tekstūrų įvairove. Tai padės kūdikiui, vėliau vaikui, pasirinkti įvairesnius produktus ir daržoves, ir taip užtikrinti savo organizmo sveikatą.

Skirtingas daržovių rūšis rekomenduojama kūdikiams siūlyti kas savaitę, kad būtų galima įsivertinti galimas alergines reakcijas. Daržovės, kurios rečiausiai sukelia alergines reakcijas yra moliūgai, brokoliai, agurkai, aguročiai, bulvės, cukinijos, žiediniai kopūstai.

„Renkantis moliūgus, atkreipkite dėmesį į jų spalvą. Rekomenduojama rinktis kuo ryškesnius. Ši daržovė dėkinga ir tuo, kad ją galima šaldyti (priešingai negu bulves). Užšaldytas suvartoti reikėtų per 10 mėnesių.

Šaldyti galima ir vandenyje kiek pavirusius brokolių žiedynus. Šviežius brokolius atpažinti padės kiek parudavę žiedeliai. Jei žiedeliai šviesiai žali, gelsvi ar net prasiskleidę, toks brokolis vartoti nebetinkamas“, – palankesnes kūdikiams daržoves apžvelgia gydytoja.

Vitaminai ir maisto medžiagos

Žiediniai kopūstai turtingi vandenyje tirpiais vitaminais C, tiaminu, riboflavinu (dar vabinamu augimo vitaminu ar vitaminu B2). Juose gausu ypatingai naudingų mineralinių medžiagų: kalcio, kalio, sieros, magnio. Visi šie mikroelementai svarbūs augančiam organizmui: „Renkantis juos vertėtų atkreipti dėmesį į jų žalius lapus, į kuriuos turėtų būti susivynioję. Vadinasi, taip atrodanti daržovė apsaugojo save nuo įvairių pelėsių, o pervežant – nuo mechaninių pažeidimų“.

Renkantis cukinijas, reikėtų orientuotis ne tik į dydį, bet ir blizgumą. Gydytoja rekomenduoja atkreipti dėmesį į svorį – jos turi būti sunkios ir nepernokusios. Cukinijos turtingos skaidulinėmis medžiagomis, mikroelementais, vandenyje tirpiais vitaminais. Tai dar viena puiki, kūdikio racioną paįvairinanti daržovė.

Pirmųjų košių kiekiai

Ruošiant kūdikiui daržovių tyrelę, patariama pradžioje duoti paragauti vienos daržovės gaminio. Vėliau rekomenduojama maišyti keletą daržovių. Nereikėtų apsiriboti ties trijų rūšių daržovėmis vienoje tyrelėje, o pradėjus primaitinimą daržovių tyrele, nereikia siekti, kad kūdikis suvalgytų visą porciją.

„Tik vienerių metų vaikas galėtų per dieną suvalgyti apie 200 g daržovių. O pradžia – nuo vieno, kito arbatinio šaukštelio. Todėl gaminti tyreles reiktų iš sveikatai palankiausių daržovių ir nepersistengti su kiekiais, juk sveikiausia – šviežiai pagaminta“, – užbaigia medicinos mokslų daktarė E. Gavelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)