Motinos pienas skiriasi

Pasak V.Urbono, motinos pienas, be jokios abejonės, yra geriausias maistas kūdikiui. „Visi mišiniai yra labai toli nuo mamos pieno. Bet mamos pienas nėra supermaistas. Yra atvejų, kai mamoms patarėme nustoti žindyti, nes pienas buvo netinkamas. Į viską reikia žiūrėti protingai. Mačiau daug atvejų, kai mama, įtikėjusi, kad pienas yra stebuklas, aukojasi, nes galvoja, kad ta auka turi prasmę. Jei tai kenkia jūsų sveikatai, gal laikas susimąstyti“, – sakė medikas.

Kiek vaikas suvalgys pieno ir kiek svorio priaugs, labai priklauso nuo pieno riebumo. Vienos moters pienas gali būti 2 proc., kitos – ir 6 proc. Dėl to gydytojas nerekomenduoja skaičiuoti kūdikio svorio prieš maitinimą ir po jo. Be to, skiriasi ne tik pieno riebumas, bet ir jo sudėtis. Tiek sudėtį, tiek riebumą galima ištirti, bet retai kas tą daro.

„Jei reikėtų įkainoti, litras motinos pieno kainuotų apie 100 eurų. Tyrimai brangūs“, – teigė medikas ir pridūrė, kad Lietuvoje jis nėra parduodamas.

Papildomas maitinimas

Sulaukus 5-6 mėnesio, kūdikiui pradedamas įvedinėti ir kitoks maistas. Tiesa, tai, kas buvo rekomenduojama prieš kelis dešimtmečius, šiandien yra tabu. Nors, anot V.Urbono, niekas taip ir negali pasakyti, kurios rekomendacijos teisingesnės. „Kadangi daugėja alerginių ligų, kyla klausimas, kokią įtaką tam turi maitinimas. Anksčiau buvo rekomenduojama visiškai kitaip maitinti vaikus – sultys buvo duodamos nuo mėnesio, varškė – nuo 3 mėnesių, karvės pienas – nuo keturių mėnesių. Bet nebuvo jokių alergijų. Ir taip buvo ne tik Lietuvoje. 1950 metais JAV mėsa buvo rekomenduojama kūdikiams nuo 2 mėnesių. Todėl sudėtinga pasakyti, kad tas yra gerai, o tas blogai. Medicina nėra tobula, ir tą įrodo jau vien tai, kad net ir šiandien rekomendacijos dėl primaitinimo gerokai skiriasi priklausomai nuo šalies. Be to, daugėja duomenų, kad jei įvedame tam tikrus maisto produktus anksčiau, mažėja alergijos tikimybė“, – teigė medikas.

Anot jo, nėra griežtų rekomendacijų, nuo kokios košės pradėti primaitinimą. Mėsą rekomenduojama duoti nuo 6-7 mėn. Jei hemoglobino lygis žemas, galima duoti ir nuo 5 mėnesių. „Organizmas yra pritaikytas, kad suvirškintų ir mėsą, ir kiaušinį. Todėl tam tikromis sąlygomis mes galime paankstinti“, – sakė V.Urbonas. Jei dėl kokių nors priežasčių, moteris negali žindyti, gydytojas rekomenduoja geriau anksčiau įvesti košę, o ne duoti mišinį.

Vaidotas Urbonas

Žuvis vaikams rekomenduojama nuo 7-7,5 mėnesio. „Bėda ta, kad didžioji dalis žuvies mėsos dabar yra užteršta, todėl rekomenduojama ją valgyti 2-3 kartus per savaitę. Žuvį duodame dėl Omega3 riebalų, nes jie yra labai svarbūs vaikų vystymuisi“, – teigė medikas. Kiaušinis vaikams rekomenduojamas nuo 6 mėnesio. Pradžioje – trynį, paskui baltymą. Reikia nepamiršti, kad, prieš verdant, kiaušinis turi būti gerai nuplautas. Karvės pienas rekomenduojamas nuo 10-12 mėnesio. Kiek anksčiau galima pasiūlyti vaikui jogurto ar kefyro.

Gastroenterologas Vaidotas Urbonas
Svarbu nespausti vaiko ir per prievartą nekišti jam maisto. Kiek suvalgo, tiek jam ir užtenka

V.Urbonas nerekomenduoja vaikui vegetariškos ar veganiškos mitybos. „Vaikuose labai sunku pastebėti vieno ar kito elemento trūkumą, todėl reikia labai gerai pagalvoti, ką jis gauna su vienu ir kitu maisto produktu. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į B12 vitaminą. Jo stoka gali sukelti negrįžtamus smegenų pakitimus. Be to, taip pat reikia žinoti, kad vienam kilogramui vaiko svorio reikia 7 kartus daugiau mikroelementų nei suaugusiam žmogui“, – sakė medikas.

Jis pabrėžė, kad valgyti vaikas turėtų visada toje pačioje vietoje, neblaškomas, be telefonų ir televizoriaus. „Svarbu nespausti vaiko ir per prievartą nekišti jam maisto. Kiek suvalgo, tiek jam ir užtenka. Nes didžiausia problema šiandien išsivysčiusiose pasaulio šalyse yra ne svorio stoka, o svorio perteklius“, – teigė gydytojas.