Vaikai yra skirtingi. Vienas nori valgyti košę vakare, nors ją patariama valgyti ryte, nes joje esantys angliavandeniai suteikia energijos. Kitas savaitėmis gali maitintis vienu produktu. Kažkas šiandien valgo brokolius, o rytoj į juos net nežiūrės. Tėvai turi būti kūrybiški ir nugalėti pagundą greitai užpildyti tuštumą nesveiku maistu.

Labai svarbu, kad 1 iki 3 metų vaikai valgytų reguliariai. Porcijos turi būti nedidelės, bet pakankamai dažnos – keturis, penkis ar net šešis kartus per dieną. Žinomo tinklaraščio autorė pripažįsta – tėvams tai gali būti gana sudėtinga. Norint, kad visa diena nepraeitų stovint prie viryklės, po ranka reikia turėti sveikų užkandžių. B. Garuckė savo pavyzdžiu rodo, kokį meniu siūlo savo vaikui kiekvieno valgymo metu.

Tinklaraščio cukrinisavinelis.lt autorė Berta Garuckė

Pusryčiai

Rytas – pats tinkamiausias laikas angliavandeniams – košė su medumi, viso grūdo dalių lietiniai, duona. Jei nevartojate pieno produktų, gardžias košes galite išvirti naudodami vandenį arba augalinį pieną. Taip pat puikiai tiks daržovės, omletas arba kitaip paruošti kiaušiniai.

Antrieji pusryčiai

Šio užkandžio tarp pusryčių ir pietų reikia, jei vaikai keliasi labai anksti. Jei valgomi antrieji pusryčiai, pietus galima duoti truputį vėliau, nes mažasis turi spėti pajusti alkį. Per antruosius pusryčius vaikui galima siūlyti kriaušę, bananą ar kitą vaisių, sūrio lazdeles, tirštą kokteilį, viso grūdo dalių duoną su sūriu arba daržovėmis.

Pietūs

Tai labai svarbus valgymas, ypač vasarą, kai vaikai ilgai žaidžia lauke ir neretai užmiega dar prieš vakarienę. Jei vaikas nenori vakarienės, jos versti valgyti nereikia, tačiau būtent todėl pietūs turi būti sotūs.

Pietums tiks troškintos daržovės – morkos, saldžiosios bulvės, burokėliai, aguročiai, sezoninės daržovės, taip pat mėsa, žuvis arba ankštiniai augalai, kuriuose gausu baltymų. Patariama saikingai vartoti druską, tačiau mažą žiupsnelį į valgį galima įberti siekiant paryškinti natūralius skonius.

Pietų metu galima pasitelkti keletą gudrybių, kaip vaikams „įsiūlyti“ vertingus, bet ne itin jų mėgstamus produktus. Pavyzdžiui, jei vaikas nenori valgyti mėsos ar kurių nors daržovių, galima šiuos produktus pasiūlyti kitokios konsistencijos - pagaminti tirštą sriubą ar troškinį.

Lėkštėje per šį valgymą turėtų būti maždaug 50 proc. daržovių, 25 proc. grūdinių augalų ir 25 proc. baltymų. Pavyzdžiui, mažajam galima siūlyti viso grūdo dalių makaronus arba viso grūdo dalių ir kvietinių makaronų mišinį su daržovėmis, įdedant mėsos, žuvies, ankštinių augalų, pieno produktų, pavyzdžiui, varškės. Jei mažasis „užsiciklino“ ties vienu produktu, nereikėtų jaudintis dėl to, ko jis nevalgo, o džiaugtis tuo, ką valgo. Taip pat svarbu pasirūpinti ir maisto vizualiniu pateikimu: patiekalas lėkštėje turi būti spalvingas ir vizualiai patrauklus, nes vaikai valgo ir„akimis“.

Pavakariai

Popietė – sveikų skanumynų metas. Čia tiks džiovinti vaisiai, razinos, abrikosai, švieži vaisiai, jogurtas su dribsniais, riešutai, daržovės, sūris, riešutų sviestas. Žinoma, mažyliai nori ir saldumynų, tad visiškai uždrausti jų nereikėtų, bet jie tikrai neturėtų būti šalia pagrindinių produktų.

Vakarienė

Reikia stebėti, kiek laiko praeina nuo vakarienės iki ėjimo miegoti. Jei vaikas valgo kaip tik prieš miegą, vakarienė neturėtų būti sunki. Jei visa šeima valgo vienodą patiekalą vakarienės metu, būtina įsitikinti, kad jis – tinkamai pritaikytas ir mažiausiems: nėra per daug sūrus ar aštrus.

Jei vakarienę valgote likus kelioms valandoms iki miego, greičiausiai mažieji ir po jos norės dar ko nors užvalgyti. Jei per dieną nebuvo vartojama per daug pieno produktų, galima pasiūlyti jogurto, stiklinę pieno ar kefyro. Taip pat tiks duoniukas arba daržovių skiltelės.

Valgymas ne namuose

Leidžiantis į kelionę patariama pasiimti sveikų užkandžių, tačiau kelionė yra tas metas, kai galima pamiršti įprastą dienotvarkę ir „nusidėti“ suvalgant kokį skanėstą. Kelionėse norisi patirti naujų įspūdžių, ir, jei kasdien vaikas valgo sveiką ir visavertį maistą, viena skanumynų diena niekuo nepakenks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)