Daugiau dėmesio ekologiškam maistui

Būtent etiketėje esanti informacija tėvams daro daugiausiai įtakos renkantis maistą vaikams – tą parodė minėtas kūdikio besilaukiančių ir vaikus iki 2 m. amžiaus auginančių tėvų nuomonės tyrimas. Jo duomenimis, tėveliai didžiausią dėmesį skiria produkto sudėčiai (52 proc.).

Tačiau vos 11 proc. visų apklaustųjų didžiausią įtaką renkantis maistą kūdikiui daro ekologiškumą patvirtinantys sertifikatai. Pasak Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinikos profesorės, vaikų alergologės Odilijos Rudzevičienės, kūdikių mityba susirūpinę tėveliai parduotuvių lentynose pirmiausia turėtų dairytis būtent sertifikuotų ekologiškų produktų, mat jų kokybei taikomi itin aukšti reikalavimai: tokie produktai gaminami nenaudojant chemikalų, sintetinių priedų ar genetiškai modifikuotų organizmų (GMO).

„Ekologiški produktai yra naudingi sveikatai, jų gamyba griežtai prižiūrima ir kontroliuojama, o ženklinimas – pagalba pirkėjui juos atpažįstant. Europos Sąjungoje ekologiški produktai žymimi ES ekologinės gamybos logotipu – baltu lapeliu šviesiai žaliame fone“, – atkreipia dėmesį gydytoja.

O.Rudzevičienė taip pat prideda, kad nereikėtų painioti kūdikių maisto etiketėse randamų sąvokų „ekologiškas“ ir „natūralus“ – teisės aktais reguliuojama tik ekologiškų produktų gamyba.

Ekologija už prieinamą kainą

Minėtas tyrimas taip pat atskleidė, kad renkantis maisto produktus mažyliams, svarbi išlieka ir prekės kaina – ją, kaip vieną iš trijų svarbiausių veiksnių, nurodė 38 proc. apklausos respondentų. „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovė Ilona Čiužienė skuba raminti, kad ekologiškumas ir prieinama kaina šiandien yra suderinami dalykai.

„Augant visuomenės sąmoningumui pastebime, kad susidomėjimas asortimente esančiu ekologišku kūdikių maistu vis auga. ES ekologinės gamybos logotipu paženklinti maisto produktai mažyliams šiandien prieinami kiekvienai šeimai, tad kompromiso tarp kainos ir kokybės ieškoti nebereikia“, – teigia I.Čiužienė.

Kūdikio mitybos atmintinė

Tuo tarpu gydytoja alergologė O.Rudzevičienė naujus produktus į kūdikio racioną įvesti pataria palengva: „Laikykitės principo per savaitę į racioną įtraukti vieną naują ingredientą – mažųjų virškinamasis traktas jautrus, tad naujus produktus prisijaukinti reikėtų po vieną. Rinkdamiesi iš keleto produktų pagamintą tyrelę ar košę, etiketę pastudijuokite kiek atidžiau.“

Kad kūdikio reakciją į tam tikrus maisto produktus sekti būtų lengviau, gydytoja rekomenduoja pradėti vesti kūdikio mitybos atmintinę – ji pasitarnaus ne tik prisimenant, ką mažasis jau ragavo, bet ir stebint organizmo reakciją į skirtingus produktus.

„Paragavus naujo produkto, pasižymėkite, kaip į jį reagavo mažylis. Jei keletą kartų pavartojus to paties maisto produkto pastebite bėrimus, virškinamojo trakto sutrikimus (pilvuko pūtimą, dieglius, vėmimą) ar kvėpavimo takų ligų simptomus (kosulį, čiaudulį), galima įtarti alergiją. Tuomet su pastebėjimais atmintinėje kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris paskirs reikiamą gydymą ar tyrimus“, – pasakoja O.Rudzevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)