Kada kūdikiai pradeda miegoti be pertraukos visą naktį

Dalis kūdikių ima miegoti po ilgesnį laiko tarpą, sulaukę 4–6 mėnesių, o miegoti po 8 valandas ir ilgiau pradedama sulaukus pusės metų amžiaus, sako Vaikų nacionalinio medicinos centro Vašingtone kūdikių miego medicinos skyriaus direktoriaus pavaduotoja Danny Lewin. Kaip rašoma tinklalapyje parents.com, kūdikiai pradeda miegoti ilgiau, kai mamos nustoja juos naktimis maitinti. Įprastai taip nutinka, kai mažylis sulaukia pusės metų. Krūtimi maitinami kūdikiai naktį dažniausiai nubunda, nes motinos pienas gana greitai suvirškinamas, ir mažyliui reikia dažniau pasistiprinti.

Be to, net jei kūdikis galėtų išmiegoti aštuonias valandas (ir suteikti jums tokį šansą), tai nereiškia, kad jis taip ir elgsis. Vaikai skirtingi, viskas vyksta pagal unikalų kiekvieno augimo, vystymosi ritmą.
Atsiminkite – net jei kūdikis kelias savaites ar net kelis mėnesius išmiega visą naktį, kartais gali kilti sunkumų. Kai kuriais augimo etapais vaikai neramiai miega – pavyzdžiui, galite rasti savo mažylį naktį ropojantį ar sėdintį. Kad naktį jūsų mažyliui kiltų mažiau pagundų, stenkitės, kad jie turėtų progų daugiau pajudėti dieną. Ir kiti dalykai – ligos, dygstantys dantys, kelionės, pokyčiai namuose – gali sutrikdyti kūdikio miegą. Visus kylančius klausimus geriausia aptarti su pediatru.

Kaip padėti savo mažyliui ilgiau miegoti

Jei jums atrodo, kad kūdikis jau galėtų išmiegoti visą naktį, galite keliais būdais jam padėti. Pirmiausia imkite guldyti miegoti jo amžiui tinkamu metu – iki vienerių metų amžiaus tai būtų 19 ar 19.30 val. Vėlai guldomas mažylis gali pervargti, todėl praeis daugiau laiko, kol jis užmigs, naktį greičiau prabus, o ryte nubus labai anksti.

Iki keturių mėnesių amžiaus kūdikiams tėvai privalo užtikrinti miego ritmą. Kūdikiams reikalingas pastovumas, kad jie jaustųsi saugūs, taigi jei vieną vakarą skaitote pasaką, skaitykite ją ir kitus vakarus. Tėvams gali atrodyti – kur kas paprasčiau paguldyti į lovelę jau miegantį kūdikį, tačiau iš tiesų taip nėra. „Vyresnius nei keturių mėnesių amžiaus kūdikius guldykite nemiegančius, kad jie išmoktų užmigti, atėjus miego laikui“, – aiškina D. Lewin. Be to, tada didesnė tikimybė, kad naktį pabudęs kūdikis vėl užmigs.

Galiausiai įsidėmėkite, kad svarbiausia – pastovumas. Mokymosi miegoti procesas gali trukti net kelias savaites, priklausomai nuo jūsų pasirinkto metodo. Šių yra įvairių – Ferberio metodas, išėjimo metodas, išsiverkimo metodas, metodas „be ašarų“ ir kt.

Paminėtina, kad tylus, ramus kambarys – ne garantija, kad vaikas gerai miegos. „Kūdikiai naktimis dažnai ilgam atsibunda, – teigė D. lewin. – Tai normalu, kita vertus, jei kūdikis užmiega su jumis, jam reikės jūsų kas kartą, kai naktį nubus.“

Kada kreiptis į medikus

Jeigu jūsų vaikui – metai laiko ar daugiau, o jis ar ji dar nemiega visą naktį, pasitarkite su savo pediatru, ar tam nėra kokių nors priežasčių. Su gydytojais vertėtų pasikonsultuoti ir tokiu atveju, jeigu jūsų kūdikis knarkia, sunkiai kvėpuoja, prieš miegą ar pavalgęs yra labai neramus (pastaruoju atveju gali būti, kad jūsų atžalai – skrandžio refliuksas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)