Taip jau sudėliota žmogaus prigimtis, kad bijome to, ko nežinome arba to, ko negalime kontroliuoti, o SKMS – toks ir yra, apie jį informacijos pakankamai nedaug, mokslininkai, kad ir kiek tyrinėtų, tačiau negali atsakyti, kodėl sveiki kūdikiai, neturėję aiškių sutrikimų ar simptomų, nustoja kvėpuoti miego metu.

Egzistuoja keletas hipotezių, siejančių anatominius pakitimus (širdies, smegenų) ar ilgalaikio psichoemocinio streso poveikį kūdikiui su sindromo pasireiškimu, tačiau realiai nė viena jų nėra pagrįsta ir moksliškai patvirtinta, rašo tinklaraščio babybaby.lt autorė Viktorija. Vis dėl to, analizuojant SKSM atvejus, gydytojai išskiria kūdikius, kuriems rizika būti ištiktiems SKSM didesnė: mažas gimimo svoris, gimimas iki 39 savaitės, mamos amžius iki 20 (kai kur nurodoma iki 17) metų, ankstesnis SKMS atvejis šeimoje, lytis (berniukai nuo SKSM miršta dažniau), mamos rūkymas, alkoholio, narkotinių medžiagų vartojimas, gimimas žiemos metu, rūkymas patalpose, kuriose miega kūdikis, miegojimas vienoje lovoje su tėvais.

Turint omenyje, kad Lietuvoje kasmet gimsta apie 30 tūkstančių vaikų, SKMS ištinka 9 šeimas

Labai svarbu, kad mamos, nesijaudintų dėl mažylių miego, tačiau pasirūpintų vaikučio miego saugumu, susipažintų su saugaus miego taisyklėmis ir griežtai jų laikytųsi. Viena svarbiausių ir pagrindinių rekomendacijų – kūdikis turi būti migdomas ant nugaros. 1993 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose pradėta „Back to sleep“ kampanija, kurios metu mamos buvo raginamos guldyti mažylius ant nugaros. Manoma, kad ši priemonė kardinaliai padėjo sumažinti SKMS skaičių nuo 4700 kūdikių per metus, iki 2063 kūdikių 2000 metais. Paprastai statistika pateikiama skaičiais 1000 gyvų gimusių kūdikių: Anglijoje ir Velse – 0,31; Australijoje 0,84; Lietuvoje 0,3; Jungtinėse Amerikos Valstijose – 0,38, Japonijoje – 0,3, Olandijoje – 0,3. Turint omenyje, kad Lietuvoje kasmet gimsta apie 30 tūkstančių vaikų, SKMS ištinka 9 šeimas.

Pasaulyje skiriama nemažai dėmesio šiam klausimui, renkami duomenys apie mirčių skaičių, analizuojamas kiekvienas atvejis, atliekamas didelis aiškinamasis ir mokomasis darbas su būsimomis ir naujomis mamomis. Lietuvoje tuo tarpu informacijos nėra pakankamai.

Žinoma, šiais laikais, kai išmanūs laikrodžiai skaičiuoja kiekvieną mūsų žingsnį bei širdies dūžį, šiuolaikinės technologijos turi ką pasiūlyti ir tėveliams, nerimaujantiems dėl SKMS – tai kūdikių kvėpavimo arba kūdikių judesio monitoriai. Pasaulyje pakankamai didelis gamintojų ir modelių pasirinkimas, tačiau nepamirškite vieno pagrindinio dalyko – joks monitorius neapsaugos jūsų kūdikio nuo SKMS. Ne visi gamintojai tai akcentuoja, tačiau monitorius tik stebi kūdikio kvėpavimą, o ištikus nelaimei apie tai praneša. Taip, kai kurie jų turi ir prevencinį žadinimo mechanizmą, taip, kai kurie skleidžia pakankamai įkyrų garsą – informuoja tėvus apie pagalbos poreikį, tačiau visi tolimesni veiksmai, kurie privalo būti atlikti nedelsiant – kūdikio gaivinimas turi būti atlikti tėvų ir kuo skubiau. Kiekvienas tėtis, mama, vaiką prižiūrintis asmuo privalo labai tiksliai ir konkrečiai žinoti, kaip atlikti kūdikio gaivinimą – ir tai susiję ne tik su SKMS, tai aktualu ir daugeliu kitų atvejų – paspringimo, skendimo bei kt. Net ir žinantiems labai rekomenduotina periodiškai atnaujinti žinias – joks aprašymas, nesuteiks tiek informacijos, kaip vaizdo įrašai, kuriuos galima rasti viešojoje erdvėje pagal paiešką „kūdikio gaivinimas“ – patikėkite, geriau, kad tokių žinių neprireiktų niekuomet, tačiau jei kartais prireiktų – turite būti pasiruošę.

Jei vis tik nuspręsite įsigyti kvėpavimo ar judesio monitorių, būkite pasiruošę išleisti ne mažą sumą, taip pat nesitikėkite panaudojus jo parduoti antrinėje rinkoje – prekė neturi paklausos, nes yra skirta naudoti tik vienam vaikui, ypatingai atkreipkite dėmesį, kad gaminys būtų sertifikuotas – pageidautina, kad taip pat turėtų ir medicinos prietaiso statusą. Maža to, pirmomis kūdikio monitoriaus naudojimo dienomis, o kartais ir vėliau pasitaiko netikri „aliarmai“ – būkite pasiruošę patirti išgąstį. Tokia jau ta tėvystė – dėl visko gąsdintis, dėl visko nerimauti. Be abejonės, tik jūs galite nuspręsti, ar šiandieninės inovacijos iš tiesų turi atrasti kelią į jūsų šeimą, ar teikiama ramybė atperka visus pažangių technologijų trūkumus.

Kitaip nei kvėpavimo ar judesio monitoriai, saugaus miego taisyklių privalo būti laikomasi kiekvienuose namuose – ir besąlygiškai. Naujos mamos ne retai linkusios kūdikį apklostyti užklotais, paguldyti šalia meškutį ar medžiaginį migduką. Net jei visuomet besąlygiškai pasikliaujame mamų nuojauta ir širdimi – saugiam kūdikio miegui tai negalioja – mamos privalo laikytis savo srities – neonatologų parengtų saugaus miego taisyklių. Šios taisyklės, beje, taip pat 100 proc. neapsaugo nuo SKMS (priešingu atveju, SKMS nebūtų toks grėsmingas ir bauginantis), tačiau yra prevencinės priemonės ir, kaip teigia neonatologai, padeda sumažinti SKMS riziką.

Pagrindinės saugaus miego rekomendacijos, kurių turėtų laikytis mamos, ar mažylį prižiūrintys asmenys:

• Kūdikis turi būti guldomas ant nugaros. Venkite guldyti ant šono ar ant pilvo, nebent tai būtų nurodyta gydytojo sprendimu.

• Vaiko kambarys turi būti reguliariai vėdinamas, o temperatūra neviršyti 20 °C iki 8 savaičių amžiaus bei 18 °C vyresniems kūdikiams.

• Miego metu vaikas turi galėti laisvai judinti rankas ir kojas. Dėl mažylio saugumo svarbu, kad jis turėtų galimybę pats keisti poziciją. Rekomenduotina migdyti kūdikį miegmaišyje – tuomet nereikia apklotų, mažylis neperkaista.

• Vaikas turi miegoti atskiroje lovelėje, tačiau lovelę rekomenduojama statyti tėvų miegamajame, kad galėtumėte padėti mažyliui, jei jam prireiks jūsų pagalbos.

• Į vaikišką lovelę neturėtų būti dedamos pagalvės – jos gali tapti pavojaus šaltiniu mažylio kvėpavimui. Dėl tos pačios priežasties vaiko veidukas turi būti neuždengtas. Kūdikio lovelėje nepalikite žaislų, merliukų ir kitų daiktų, kuriais vaikas gali užsidengti veiduką ar apsivynioti kaklą.

• Vaikas turėtų miegoti ant kieto čiužinio, pritaikyto lovos dydžiui.

• Tarpai lovelėje neturi viršyti 8 cm – didesniuose tarpuose gali užstrigti vaiko galvelė.

• Jei įmanoma, vaikas turėtų būti maitinamas krūtimi – dauguma gydytojų mano, kad tai be galo svarbu, nes taip vystomi kvėpavimo įgūdžiai bei daro teigiamą įtaką visam vystymuisi.

• Jei įmanoma, stenkitės laikytis vaiko dienos rutinos: reguliarių miego ir maitinimo valandų. Ramybė ir nustatytas gyvenimo ritmas apsaugo vaiką nuo streso, kuris gali sukelti nepageidaujamas reakcijas.

• Jei vaikas nustojo verkti, patikrinkite, ar jis ramiai miega.

• Nė vienas gyvūnas neturi būti laikomas vaiko kambaryje.

• Kambaryje, kur vaikas būna ir miega, neturėtų būti rūkoma.

• Reguliariai duokite vaikui atsigerti, ypač vasarą, kai organizmas greičiau praranda skysčius.

• Nerūkykite, negerkite alkoholio ir nenaudokite narkotikų nėštumo metu.

• Vaistiniai preparatai, net tie, kurie yra parduodami be recepto, turėtų būti naudojami tik iš anksto pasikonsultavus su gydytoju.

• Periodiškai privalote lankytis su mažyliu pas šeimos gydytoją.