Tyrime dalyvavo 3 tūkst. ketvirtų, penktų ir šeštų klasių moksleiviai (10–12 m. amžiaus). Paaiškėjo, kad miegantieji pietų jaučiasi labiau patenkinti, valdo emocijas, yra ištvermingesni, rečiau gauna pastabų dėl netinkamo elgesio, o šeštokų intelekto koeficientas (IQ) – aukštesnis.

Vieno iš tyrėjų Adriano Raine teigimu, pokaičio miegantys vaikai geriau mokosi: „Vaikų, kurie tris ar daugiau kartų per savaitę miega pietų, mokymosi rezultatai šeštoje klasėje yra 7,6 proc. geresni.“
Tyrimo autorius slaugos ir visuomenės sveikatos profesorius Dzianghongas Liu pabrėžė – miego trūkumas, apsnūdimas dienos metu labai paplitę, mieguistumą jaučia apie 20 proc. vaikų. Dėl neišsimiegojimo nukenčia fizinė ir psichinė vaikų sveikata.

Anksčiau tyrimai buvo atliekami su ikimokyklinio amžiaus vaikais, nes daugumoje pasaulio šalių vaikai nustoja miegoti pietų miego, vos pradėję lankyti mokyklą. Tiesa, Kinijoje pokaičio miego vaikai miega ir pradinėje bei vidurinėje mokykloje, pietų numinga net suaugusieji.

Taigi tyrėjai išnagrinėjo 2004 m. Kinijoje pradėtą tyrimą „China Jintan Cohort Study“, kurio dalyvių gyvenimas buvo stebimas nuo kūdikystės iki paauglystės.

Tyrėjai užfiksavo duomenis apie visus 2 928 vaikus – ar dažnai jie miega pietų, kiek laiko miega pietų nuo ketvirtos iki šeštos klasės, jų rezultatyvumą šeštoje klasėje, laimės pojūtį, emocinę savijautą, taip pat duomenis apie fizinę sveikatą – kūno masės indeksą ir gliukozės lygį kraujyje. Mokytojų paprašė informacijos apie vaikų elgesį ir mokymosi rezultatus. Tyrėjai atsižvelgė ir į mokinio lytį, klasę, mokyklos buvimo vietą, tėvų išsilavinimą, taip pat į tai, kiek laiko vaikas miega naktį.

Pasak tyrėjų, tai pirmas išsamus tokio pobūdžio tyrimas. „Daug laboratorinių įvairaus amžiaus žmonių tyrimų parodė, kad pokaičio miegas naudingas įvairaus amžiaus žmonėms, jis naudingas, kaip ir nakties miegas, ypač mąstymo funkcijai. Čia turėjome progą užduoti realistiškus klausimus apie paauglių elgesį, mokymąsi, socialinius įgūdžius ir psichologinę savijautą“, – sakė vienas iš tyrėjų.

Tyrėjų išvadomis, kuo ilgiau mokiniai pamiega dieną, tuo didesnė nauda daugeliui savijautos aspektų.
Nors tyrimo rezultatai koreliaciniai, tyrėjai sako, kad jie gali būti alternatyva pediatrų ir sveikatos apsaugos specialistų raginimui pavėlinti pamokų pradžią. „Pietų miegą vidurdieny lengva įvesti, tai nieko nekainuoja, – sakė Dz. Liu. – Tai ne tik būtų naudinga vaikams, bet ir sumažintų jų praleidžiamą laiką prie kompiuterių, kuris daro žalą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)